Isnin, 19 April 2010

Yang Buat Aku Paling Stress

N3 ni bukan berniat nak merungut ke apa, tapi sekadar ingin berkongsi rasa dengan ibu-ibu kat luar sana.... Kalau dah stress, kena la luahkan.....

Saat mengendalikan anak-anak, satu perkara jer buat aku stress tahap gaban. Bila??? ANAK NANGIS!!! Memang tak boleh tahan kalau dengar anak nangis.....huhuhu..... Lagi la tak tahan kalau tak tahu dia nangis tu nakkan apa.... 


 Apa yang aku buat?? SABORRRRR.............SABORRRRR...........

Tapi dalam kepala aku nie rasa macam nak pecah jer......Nak buat macam mana kan, ini la dugaan kecil yang semua ibu perlu lalui. Suka ke, tak suka ke, you have to face it (pesan kat diri sendiri jugak nie).......

Aku sebenarnya sangat-sangat fobia dengan tangisan bayi. Jangan la biarkan bayi kecik menangis depan aku tanpa ada usaha nak pujuk ya. Bukan aku tak suka, tapi aku takottttt!!! 

Aku takott pengalaman pahit yang aku pernah lalui jadi kat orang lain. Waktu sarah umur 2 bulan dulu, dia pernah nangis non-stop sambil senyap tak bernafasss (pernah citer kat SINI). Nasib baik waktu tu aku kat klinik. Kalau aku kat rumah, mau aku dah kehilangan dia. Misi tepuk-tepuk belakang sarah sampai sarah boleh bernafas balik.....

Bagi anak-anak yang dah besar sikit ni kan, kadang dorang nangis sebab nak psiko kita... Yang macam ni, nak bior dorang nangis, bior ler..... Dorang penat nangis nanti, dorang pandai ler berhenti sendiri. Kalau kita yang mengalah, silap haribulan nanti semua kehendak dia kita kena ikut.... 

p/s: luahan perasan mama yang tengah stress sebab anak dara dia suka benor nangis 3-4 hari nie....huhuhu... 

38 comments:

honeylanz berkata...

ohhh.. if ery nangis..mmg has trs angkat, dukung n pujuk, gosok belakang dia...ckp mama syg ery...syg ery....sampai reda... takut dia semput...

Ain berkata...

honeylanz: budak kecik tak elok kita biarkan nangis, nanti boleh jadi habit dia plak.....

ain tension betul skrg ni has, sarah asyik nak nangis jer....

asal tak dapat jer apa dia nak mesti dia nangis.....

takde kes pun nangis jugak....huhuhu

Siti Ruhayu Ab Rahman berkata...

mesti ada y dimahukan or kurang layanan...

budak2 suka amik cara `tangisan` utk ibunya lebih tumpukan perhatian.,..

cuba ain...perhatikan apa y kurang...semoga si kecil tak menangis lagi.........selamat mencuba

~aSHa~ berkata...

asha pun sama..tensen tul menangis...tambah nangis meraung2...sengaja je tu kadang2...

kadang2 nangis mengada2...sbb adik kaco abg la...abg kaco adik la...adeh la..tensen

mmg anak2 ni menduga iman kita...ini lah ujian dari Nya...dan pengalaman2 ibu kita dulu..ehehehhehee

asha ni jenis baran gak kadang2..leh jadi tiger jadian tiba2..ehehehehe

berbalik pada kisah sarah akak tu...pernah gak dgr cerita mcm tu kak...riso gak dibuatnye kalo di anta taska dan tak di ambil endah oleh guru taska..alasannye bukan anak kita sorang nak dijaga...
sib baik time tu akak kat klinik..cepat bertindak...alhamdulillah..

semoga anak2 kita bila besar nanti jgn perangai yg rimas2 dah la...sbb masa kecik penat melayan kerenah yg rimas2 aka nangis2 ni

Ena berkata...

owyh ye ker.. sampai camtu sekali ye sarah nanges.. bahaye tu.. kalo dah besar nie.. lantak la.. nak nanges tu nanges la kan.. tp kalo bingit jer telinge sampai plaer pun sakit.. kene la buat sesuatu.. huhu

Shida berkata...

ain,shida pun tak gemar bila anak2 nangis..kadang2 biarkan jer sampai diam dgn sendirinyer..tapi ada masanyer jugak diaorang ni sengaja nakkan perhatian kita kan..memang kena banyak2 sabar..nasib lah baru ada 2 anak jer ni...hehe..

♥Azie♥ berkata...

ain azie pun stress tau..nonie nie paling kuat menangis..tak de apapun nak nangis tension azie..kdg2 tak sabar kena cubit sekali baru nak diam..huh..sementara nak besar kena sabar je la ain..

LYaFRINA berkata...

haa.. ain biasa ar.. lya pun mmg kalo bab nangis takot.. n serius, mmg betul2 x pndai handle.. sbb tu la, time asya duk dgn lya.. n fain xdok..takot sgt2..manatau kot2 dia nangis.. sbb asya kalo papa dia pujuk ok j.. kalo lya... huhuhuu dop makan saman!!

Ain berkata...

ruhayu: sarah ni makin kita pujuk makin kuat dia meraung.....

kadang kalau geram, ain bior jer dia nangis dan berhenti sendiri....

kalau boleh dia nak kita ikut semua kemahuan dia....

tk boleh la camtu kan....

kakzie berkata...

aduhyai....tak lehnak komen sangat sebab kita tak de anak lagi..Tapi kita suka anak2...hehehe..

Teringat dulu anak buah(anak adik tiri) datang rumah masa tu baru dalam pantang lagi...aduhyai menangis dari maghrib sampai ke tengah malam Tuhan je yang tahu..Opah dan emak dia memang betul2 keletihan di buatnya...X tahu apa puncanya menangis sampai tak henti2...Rimas jugak ler kita di buatnya...

Ain berkata...

asha: kalau asha jadik tiger jadian, akak lagi dashyat....

naga tasik china bermata merah.....

takotttt tak???

harapnya bila dorang besar nanti, takde la buat perangai macam-macam.....

Ain berkata...

ena: kalau dah tak tahan sangat, istighfar jer la banyak2 ena....

nak chobit sarah ni rasa tak sampai hati lagi sbb ain rasa macam dia kecik sangat....

kalau danish tu pernah la kena...hehehe

Ain berkata...

shida: nasib baru ada 2 anak kan....

kalau berderet mama pengsannnnn.....

pssttt.... nape susah sangat nak tinggal komen kat blog shida, sedih ain tau....huhuhu

Ain berkata...

azie: ain rasa nonie sebijik perangai macam sarah....

takde angin takde apa, sesedap rasa dia jer nak nangis kan....

gerammmm haih....

Ain berkata...

lyafrina: masa sarah kecik, pernah ain terkocoh-kocoh gi rumah ibu dia(kain batik tak sempat tukar) sbb dia nangis takmo stop....

sampai jer situ, elok jer diam.... dugaan sungguh.....

sarah takmo kalau abah dia pujuk, nak mama jugak....

tak kena gaya pujuk, lagi kuat dia meraung.....

Ain berkata...

kakzie: baby nangis ni bahaya dan susah sikit nak pujuk kan....

kalau boleh tak nak dah lalui pengalaman berdepan ngan baby nangis nie.....

ketor lutut kita sekali kena penengan dorang....

al-lavendari berkata...

kalau hubby nangis tak henti-henti 2-3 hari, ain nak buat macam mana pulak ?

Adlina Husaini berkata...

ain, tahu dak macam mana nak didik anak faham bila kita kata tak boleh..

saja nak buat panduan..tak lama lagi aisy nak masuk 1 thn..sekarang ni pun pandai dah merajuk kalau tak bagi apa yang dia nak.

IbuHakimHaikal berkata...

ain..ape kata klu anak nangis ibu pun ikut nangis skali...agak2 dia diam x...hehehehehe...ok x idea ni.. ;)

Ain berkata...

al-lavendari: salam uncle,

pertamanya kena la selidik dulu kenapa hubby jadi camtu...

bila dah tau puncanya kat mana, kita carik alternatif untuk selesaikan masalah nangis dia....

kalau agak tak jalan jugak, hantar dia jumpa pakar psikitri boleh???

bahaya bior camtu....hehehe

Ain berkata...

adlina: nanti ain cuba dapatkan sumber untuk kita share sama2 mcm mana nak anak faham bila kita kata tak boleh....

apa yg ain selalu praktik, ain explain kat dorang kenapa buat macam ni tak boleh....

bagi alasan yang dorang boleh terima.....

jangan biasakan ikut kehendak dorang bila dorang merajuk, nanti dorang tak nak dengar cakap kita....

Ain berkata...

ibuhakimhaikal: ain pernah buat macam ni kat danish dulu....

bila dia tak nak dengar cakap ain, ain pura2 nangis....

"kalau danish degil, mama nangis la sbb danish tak sayang mama"

alhamdulillah dia jenis mengikut kata dan tak banyak kerenah....

cuma dengan sarah jer susah sikit......

setakat ni ain tak jumpa lagi penyelesaian terbaik untuk handle perangai sarah ni....

kalau boleh taknak gunakan kekerasan dan paksaan sbb ain tak suka anak-anak stress....

al-lavendari berkata...

ingatkan biarkan je ... "dorang penat nanti, dia orang pandai ler berhenti sendiri"

mamalieyna berkata...

huhu..lom pernah lalui, harapnya takde la..sbb anak yg sorang tu, jrg sgt nangisnya..cuma time dia ngantuk jer, itupun kejap je..

if anak still kecik mmg kena la pndai tangani, tokleh biarkan saje..kalo anak dh besar sket, kalo nk biarkan ok kot, penat nangis tanpa sebab, berenti la dia kan..huhu..

sian ain..huhu..

zue @ annaleeya berkata...

akak pon tensen klu anak2 nangis tak benti nih... bkn yg kecik jer... yg beso pon same...

sket2.. ummi, kakak buat abg ngah... pastuh... ummi, abg ngah buat kakak.... adehla... mmg uji kesabaran taw...

tp tulah ain, sbg ibu nih kene byk sabo jerla... klu nak ikut baran, mmg bulih sakit jerlah anak2 tuh...

Ain berkata...

al-lavendari: ain nak tanya uncle satu perkara boleh?

macam mana nak hilangkan feel lelaki suka membebel??

boleh tolong ke? hehehe......

Ain berkata...

mamalieyna: selalunya kalau sarah penat nangis dia akan stop dan tidor.....

nak tunggu dia stop tu ler kena banyak sabau....

serius cakap, bila tak berjaya pujuk dia, ain pujuk hati sendiri.....

sabor la wahai hati.... takmo marah2....

ikutkan nak menjerit jer taim tu tau..... malu la kat jiran2...

Ain berkata...

kak zue: mujur la kita ni masih lagi gunakan akal yang waras kan....

moga syaitan sentiasa kalah dalam cubaan dia supaya kita sakiti anak2 kita.....

sayang sangat2 kat anak2....huhuhu...

mamamiera berkata...

ain, samelah sara ngan miera ni..
dahlah baru balik kje, tlinge ni pulak nk layan bingit nagesnye.. huh bkn ngeluh kan tp... ;(

zai suggest ain ajok balik nanges sarah tu.. same2 wat muke cam dia nanges. wat sebijik mulut jebek dia tuh.. insyaallah, dia x jd nanges sbb gelihati tngok muke mamanye cam tuh..

situasi sarah ni same dgn miera..
ntah dlm sbln ni, amik jer dr nursery, dlm kete dah mntak menda2 yg x bleh dpt..
ais kremlah, jajanlah nk minum..
tu yg skrg2 ni sblm zai amik dia zai singgah kedai dulu, standby supaye telinge n kepale zai x pening..
tp dah beli pon kadang masih x pueh hati.. kadang zai beli ais krim mangkuk, dia mntak sudu, so zai jwb elok2 baik2 sgt kat dia.ckp nnti kat umah ye syg.. sudu ade kat umah.. terus jer start nanges n cmpak aiskrim tu.. fuhhh mmg kesabaran..

kalo zai penat giler mau gak kadang zai ter'garang'.tp makin kuat pulak nanges nye.. pergh,.. tambah bingit..
kalo mood zai ok, zai tahan je layan kan kerenah nye tu.. nak kena pelok2 cium2 geletek2.. hah baru lupe nak nanges.. tak pon zai wat ajuk jer dia.. same2 wat muke nanges n same2 wat mulut jebek, baru xjd nages sbb dia gelak tngok kite wat muke camtu.. ;)

hehee.. karangan BM dr zai.. ;)

QuEeN Of 2 Heroes berkata...

mmg stress...huhu...nak2 kalo tgh2 mlm..habis cara memujuk nak suruh diam... :(

Ain berkata...

mamamiera: zai, betul la.... sebijik dan sama situasi tue!!!!

nak cuba cara yang zai praktik tu la....

join nangis sama2 ngan dia....

hahaha..... camne la jadik nanti erk....

Ain berkata...

nadia: danish pernah nangis tengah malam buta masa dia kecik dulu....

bila pujuk tak makan saman, akak ngan hubby bawak dia naik keta pusing kampung yang senyap sunyi....

elok pulak dia diam dan tido....

adoiiila, macam2 hal kan....

~aSHa~ berkata...

anak nangis tanpa sebab ni mmg buat ramai mama tension..ehehee sampai jadi naga kak ye..

Ain berkata...

asha: kalau betul2 bertukar rupa, pengsannn sarah akak rasa....

hahaha.....

Mak Su berkata...

memahami

Ain berkata...

mak su: terima kasih....

sayang mak su...

muahhhh....

nza berkata...

Alhamdulillah anak2 kak nza jenis yg xkuat nangis...ttp ank2 buah mmg suka nangis......aduhai kekdgn kesian tgkkn mama2 mrk tu melayan bila dtg time ngamuk tu........

ttp meriah la dngar suara budk2 nangis.....hu

mumyShaneQeisha berkata...

betul tu,lagi stress bila dipujuk makin menjadi lagi tangisan mrk

Related Posts with Thumbnails