Isnin, 19 April 2010

Pandu Cermat Jiwa Selamat

Jom Layan tag dari Lia.....

Apakah anda mempunyai lesen memandu?
Adaaaaaaaaa.....

Buktinya........ 




 







Dah expired dan aku malas nak renew. Kalau renew rasa macam membazir pulak sebab hari-hari hubby hantar dan jemput balik. So peramm jer la dulu sampai jadik pekasam....

Bilakah anda mengambil lesen memandu?
Tahun 2005
 
Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
Tak sampai lagi setahun kot sebab dapat lesen tapi tak berani nak drive..... Bila terdesak baru la terhegeh-hegeh nak pegang stereng keta... teruk betul kan
 
Pengalaman pahit ketika memandu?
Yang pahitnya sebab aku ni sangat la failed bab parking. Pernah sekali tue aku parking kat satu tempat tersorok area ofis aku nie. Dah la tempat tu sempit, disebabkan hubby suruh parking kat situ aku masuk la jugak. Sekali aku nak keluar tak boleh dahhhh. Makanya keluar la ikut pintu belah penumpang.... hahaha. Terpekik terlolong panggil pakcik ofis aku keluarkan keta (1/2 inci jer pintu keta nak cium dinding ofis)...... Berdebar usah cakap la kan.... Mati aku kalau hubby bising keta calar balar dikerjakan bini dia...... Nasib baik pakcik tu expert, selamat keta aku dari sebarang kecatatan.......fuhhhhhh...legaaaaa. 

Pengalaman manis?
Pertama kali drive sendiri gi ofis....... macam independent la sangat rasanya waktu tue. 

3 Tabiat ketika memandu?
Pastikan semua langkah keselamatan aku ikut. Betulkan seat pemandu, pakai tali pinggang keledar dan betulkan cermin sisi n cermin belakang. Wajib buat 3 benda nie.....berhemah giler kan. 

3 Pantang bila memandu?
- Jangan la hon aku, buat aku tambah kecut perut jer....... (nasib baik tak pernah kena hon....hehehe)
- Anak tak duk diam boleh buat aku hilang fokus nanti...... so far dorang behave jer. Alhamdulillah. 
- Jangan ada orang accident atas jalan, pengsannnn aku kat situ nanti tau....huhuhu 

Tag pada pemegang lesen keta...
 - Asha

28 comments:

LiNda berkata...

eh..eh..ada nama saya ...

Ain, jaga-gaga !

saya hon awak .. wakakakaa

Ain berkata...

sis linda: oppppsssss....

kita tak bawak kita, hubby kita yang bawak....

hehehe.....

al-lavendari berkata...

Ain

Uncle rasa Ain tak baca lagi entri uncle yang ini. ada dua. ianya berkaitan dengan tajuk entri ain ini. baca jangan tak baca !


http://al-lavendari.blogspot.com/2009/11/11-spesis-drebar.html


http://al-lavendari.blogspot.com/2009/12/9-lagi-spesis-drebar.html

Ain berkata...

al-lavendari: wahhhhh....

menarik tu uncle.....

nak gi skodeng la.... hahaha...

Zaidah berkata...

ain kena selalu bawak keta...klu tak skill hilang macam tu aje tau...

Ain berkata...

zaidah: semangat nak drive takde zai....huhuhu....

hubby pun satu, manjakan sangat bini dia nie.....

hahaha.... tetiba salahkan hubby....

bertuah punya bini kan....

LYaFRINA berkata...

huhuhu..lya.. lg hebat bawak kete..ketor lutut2.. smpai bru ni, try test blik bwk kete.. t'undur laju..sib baik fain smpat kejor n trus trik handbreak..kalu dop... huhuhuhuuu

♥Azie♥ berkata...

ain..kenapa tak renew..nnt mana nak tau ada emergency ker senang nak rempit eh silap..senang nak bawa kete

Ain berkata...

lyafrina: bahayanyaaaaaa, nasib takdok benda belakang keta tu erk.....

kalau nak drive, kaki tangan ain jadi sejuk beku, pastu asyik sakit perut jer manjang......hahaha....

sampai tempat nak tuju baru la legaaaaa.....

bila la kita nak jadi lebih berani kan lya.....

nama jer unsur api ain nie, takde rupa api langsung....huhuhu...

Ain berkata...

azie: perammm dulu la.....

lambat renew lambat sikit expired...leh gitewww???

kalau dah emergency tu, belasah jer azie....

mesti pihak berkuasa tak sampai hati nak saman.....

zue @ annaleeya berkata...

ain.. renewla lesen keta tuh... klu dok renew genap setahun, nnti susah nak renew balik.... lgpun senang sket nak beronggeng... heheh...

Ain berkata...

kak zue: tunggu 3-4 bulan lagi aci dok?

rugi ar kak renew awal2, nanti cepat expired pastu kena renew balik.....

wat untung kerajaan jer...huhuhu

LYaFRINA berkata...

hehheeh..api...api..dh kna simbah air..

eii ain..ada pokok pelam kat blakang tu..tu y fain g kejor laju.. salos msuk gear gostang (go a stern..hhehehhehe).. tekan minyak kuat plok.. tu y laju tu.. kalo dop remuk weii kete.. debor perot time tu

Siti berkata...

hahaha...siti dah ada lesen memandu 13 tahun..huhu...mcm2 keta dah bwk...

~aSHa~ berkata...

ehehehe dah ptg baru sedar kena tag...mlm ni ye kak

Siti Ruhayu Ab Rahman berkata...

salam...

ain........kena biasakan memandu yer...nanti makin lama makin takut...

Ena berkata...

hehehehe..

lebih kurang mcm ena juga je memandu cenggitu..

~~ciklinn~~ berkata...

3 pantnag masa memandu tu kan ain sebijik sebijan mcm linn..leh fenggsann wooo kalu nampak org terbaring kat atas jalan... sampai la ni asal nampak eksidenn ku akan terus memalingkann muka.... huhhuh takootttttt

~~ciklinn~~ berkata...

3 pantnag masa memandu tu kan ain sebijik sebijan mcm linn..leh fenggsann wooo kalu nampak org terbaring kat atas jalan... sampai la ni asal nampak eksidenn ku akan terus memalingkann muka.... huhhuh takootttttt

Ain berkata...

lyafrina: ain pernah jadi cam kes lya nie....

masa tu belum ada lesen lagi, tapi baru nak belajar pegang stereng....

nasib baik tak kena keta baru kami yang hubby park kat belakang....

Ain berkata...

siti: wahhhhhhh....

jelesss tau.....

tak tau la bila ain nak pro macam siti.....

mungkin bertaun lagi kot...

Ain berkata...

asha: bila2 jer sha free pun boleh.....

Ain berkata...

Ruhayu: tu la, malu plak kat adik2 yg lebih hebat drive walaupun baru jer dapat lesen.....

kakak dia ni bila la nak jadi lasak sikit....

semua takottt...hahaha

Ain berkata...

ena: yeahhhhhh.....

sonot tetiba ada geng....hehehe

Ain berkata...

ciklinn: at least linn bawak jugak keta kan.....

ain ni asyik bergantung ngan orang jer.....

tu yang pendek langkah tue....

~aSHa~ berkata...

3 tabiat ketika memandu akak tu kan mcm org nak amik test lesen je..ehehe tapi bagus tu...amalan mulia..tak sia2 cekgu memandu ajar..ada gak anak murid yg dgr ckp hingga bila2..kalo org lain hilang dah ilmu tu...

kak sy pun tensen kalo anak tak duk diam...takut pun ada jadinye...

Ain berkata...

asha: tau tak sbb apa akak selalu pastikan 3 benda tu akak buat.....

akak kan tak pro drive, jadi sblm pape jadi elok la akak standby awal2....

silapnya tengah drive tu tetiba polis wat roadblock, takde la terkocoh-kocoh nak tarik tali pinggang. dengan nak kontrol stereng lagi, niaya akak nanti....hehehe

yang lain2 tu akak praktik supaya selesa nak drive....

nza berkata...

ok, nnti akak wat homework nie ok....

Related Posts with Thumbnails