Selasa, 23 Februari 2010

DULU DAN KINI

 DOLU-DOLU..........

Sarah dan buaian memang tak dapat dipisahkan. Silap mama jugak la, dari dalam pantang lagi mama dah biasakan sarah tidor buai. Alasannya sarah akan tido lebih lama, so senang la sikit mama nak buat kerja. Bukan sarah jer mama train tido dalam buai ni, abang danish pun sama. Bezanya mereka berdua, sarah lebih fanatik dan abang danish pulak kalau takde buai pun takpe.

Sewaktu usia sarah dua bulan, sarah pernah nangis sampai biru dan sesak nafas gara2 ngantuk nak tido buai. Masa tu jam 2 petang dan kami kat klinik untuk rutin check-up sarah. Nasib baik la nurse bertindak cepat dan tepuk belakang sarah sampai sarah boleh bernafas semula. Kalau tak mungkin mama dah kehilangan sarah.... Dasyhat giler kan penangan buai ni....huhuhu...

Kemana-mana jer kami pergi buai sarah tetap kami usung sama. Suka tak suka terpaksa ler, kalau tak sakan sarah mengamuk taim mata ngantuk nak tidur. Pernah mama usung buai sarah masuk hotel sambil orang senyum-senyum pandang mama. Segan usah kata la, tapi demi anak mama tebalkan ajer muka dan senyum balik kat depa.... hahaha..... padan muka mama kan, sapa suruh ajor dari kecik...

Dalam pada duk usung buai tu sana sini, pernah jugak kami lupa tau..... Jawabnya beli buai baru lor!! Tak pasal-pasal melayang 150 henggit kat pasaraya. Yang untungnya, dalam keta jer sarah tak mintak buai. Agaknya sebab sarah dah rasa terumbang-ambing tu yang dia boleh lena......hehehe.....




DAN KINI.....

Sejak mama letakkan sarah di taska, buai pada sarah dah takde maknanya lagi. Hari pertama kat situ sarah dah boleh tido atas tilam. Kadang-kadang belah petang sarah boleh lena atas riba cikgu sampai mama datang.... Ntah apa la magic cikgu sarah guna sampai sarah jadi gitu... Tapi mama tetap suka dan seronok sebab buai yang mama selalu bawak bila nak kemana-mana tu dah boleh tinggal.... hahaha....

Habit baru sarah bila nak tido sekarang ni, mesti nak landing atas riba mama dulu....Bila dah lena baru la mama boleh letak dia atas sofa, katil atau masukkan dalam buai...Senang la sikit kan. 

Agaknya apa la pengalaman kengkawan mama ngan anak-anak yang nak berbuai nie.. Jom la share kat sini. 

 'dapat menempek sikit pun jadi la'

 'kat sofa pun boleh lena'
  
'kat sofa lagi - mama sibuk layan tenet'

p/s: sorry ya entry tetiba jer jadik panjang.....hehehe

27 comments:

Kniedaz berkata...

Anak2 kniedaz tido dlm buai time kat umah je..tu pun siang je..malam mmg usaha bg tido bwh takut diorang takmau tido kalau xde buai..alhamdulillah kalau ke mana2 xperlu la usung..hehe
Tapi adik kniedaz punya anak jadi macam anak ain la...kena usung buai je..kalau g umah org yg takde buai mmg kelam kabut la jadinya...

honeylanz berkata...

ohh..has rs sarah ni manja. dirmh nk berbuai..tp bila di taska..blh pun tido atas tilam..agaknye la...

Ain berkata...

kniedaz: kalau malam sarah boleh tido atas katil, tapi kalau gi rumah orang memang nak tido buai.... kalau tak sampai ke pagi la dia berjaga...huhuhu...

Ain berkata...

honeylanz: bukan manja jer has tapi mengada-ngada.... hahaha....

lagi la kalau nampak ain kat depan pc, sakan dia mengamuk kenkonon nak tido atas riba mama... tidonya tak jugak...

sabor jer la....

dia nak perhatian lebih sebenarnya kan, yer la most of the time kat taska, mesti la kat rumah nak bermanjaan ngan mama pulak...hehehe...

♥Azie♥ berkata...

azie pun hairan knp budak2 suka tido dalam kete..

LYaFRINA berkata...

Asya smpai skrang nk buai.. bila dah lali tu... bru angkat ltk ats katil.. Tp nsib baikla kalo p jln... dia tdo ok j dlm kete... DSatu g.. sblum ni asya tdo b'bdung... smpai umo 11 bulan.. bygkan.. kalo x bedung x tdo la.. sib baik masuk umo sethn.. dh ok.. lega rasenya..

**TERINGAT FAMILY DAY THN LPS.. SIAP BWK BUAI ASYA LAGI... BILA INGT2 KLAKAR PON ADERR

Ain berkata...

azie: asal masuk keter jer lena kan....

mungkin dorang penat kot, takpun dorang boring dengan perjalanan yang jauh...hehehe...

mamalieyna berkata...

wooo hebatnye penangan buai pd sarah ye...sampai biru! takutnye..! serius!..

dl arif saya pun rasanya camtu, tkleh tido tanpa buai..tapi sebenarnya ok je..if dia ngantuk sgt, dia akan sleep sendiri tanpa buai..arif pun sejak dlm pantang dh ajar masuk buai..terkini 2,3 hari ni..arif lebih suke sleep kt bwh berbanding buai..masuk buai dia ngamuk..letak bawah, dia layan2 diri, terus tertido sendiri..rasa senang pulak! ^_^

Ain berkata...

lyafrina: lebih kurang sarah jugak la asya ya....

tapi tang bedung tu dalam pantang lagi sarah tak suka.... memang asyik tercabut jer tau...hahaha...

Ain berkata...

mamalieyna: jadi biru tu sbb dia nangis non-stop... oksigen tak sampai ke otak..

kalau ain sensorang waktu tu tak tau la jadi apa kat sarah...huhuhu....

kadang rasa menyesal jugak ajar anak tido buai, tapi tu la nak senang buat kerja punya pasal taruk jugak...

biasakan dorang tido sendiri rasanya better kot...

p/s: jeless tau tengok ariff relaks jer baring pastu lena....

~aSHa~ berkata...

sweet je anak dara ni tido...

kak, maisarah sy pun tido buai...balik kg...sib baik ada....kat kg sy..abah sy buatkan..kat kg PIL tumpang yg sepupu dia...

danish sy plak...mmg tak pernah di ajar tido buai...tapi aritu masa sy preknen yg 2nd..sy ajar dia tido buat..utk mudahkan sy...nak plak dia...tapi sekejap je ar....time tu alahan teruk...then bg sy mudah plak nak jaga kalo dia dah tertido di dlm buai....

skrg ni mereka kalo masuk kereta..pasang ekon mudah je...kalo kat umah sape2 yang ada ekon pun mudah je tido...lena je...

kat taska ni mereka ni patuh skit ckp cekgu...mesti akan dgr nye la ckp cekgu2...kalo suh tido...serentak semua tido

Softtouch [Hanim] berkata...

sama mcm anak sy dulu kemana2 bwk buai..diap kat umah sy satu, umah emrtua satu n umah sy satu..lepas tu dia dgn sendirinya bila dah besar xnak buai...

Ain berkata...

asha: dalam senang tu ada susahnya jugak kan...

kalau rumah takde ekon camne? huhuhu..... boleh ke dorang tido...

dulu akak ingat apa tau, cikgu kasi ubat tido kat bebudak....hahaha...

agaknya sbb tu la budak2 tu leh tido serentak...

p/s: minyak tu dah sampai belum? kesian awak nunggu.... akak terpaksa tulis 'hadiah' kalau tak pos laju reject...

Ain berkata...

hanim: seksa kan nak ke mana-mana....huhuhu...

nak senang terpaksa la kena tunggu dorang besar....

danish dulu umur setahun dah tak guna buai... boleh tido atas katil jer...

UnGu VioLet berkata...

yerla.. die dah besar kan.. bwt, cute tgk gambar2 sarah tido.. comeey lote...

Nida berkata...

Tenangnya melihat Sarah tidur, cute dan comel.. tapi puting tetap maintain..hehe

Kakak berkata...

Lenanya tidur.
Memang kalau dah biasa berbuai, memang cari buailah bila nak tidur.
Kakak pun pernah kena beli buai masa tidur kat hotel masa anak kecil dulu. Tapi sekarang ni okay aje dia, walaupun tak ada buai.

Ain berkata...

mar: pandang anak2 yang sedang lena saat paling mendamaikan....

rasa syahdu sesangat....

Ain berkata...

nida: plan nak pisahkan puting tu tinggal plan jer skang nie...

kena tunggu sarah betul2 dah serasi ngan taska dulu...

tak sampai hati nak tambah lagi tekanan pada dia....

slowly la kan...

Ain berkata...

kakak: sama cam ain la kakak ya...

bila dah besar dorang akan pandai tido sendiri....

tapi nak tunggu dorang besar tu kena la kita berkorban dulu....hehehe...

usung ler buai dorang kesana kemari kan...

Az Rina berkata...

susah jugak ek kalau anak dah terbiasa tido dalam buai..tp yg senangye mesti dia tido lena kite lak senang nakbuat keje..

tp baby ni memang suke tido time naik kete kan, hehehe..

LiNda berkata...

ala.... semua pics sarah, kiut miut ! gerrrammm...

~aSHa~ berkata...

kak...intenet probs ni...ntah dpt ntah tak sy tekan post ni kang...

brg tu tak sampai lg...selalunye kat sini ptg2 smpai la kot...jgn riso ar...sabo menanti..ehehhe...

kak, weird ni pesal kena tulis hadiah....kenapa pos laju leh reject...sy ni selalu pos brg gak ni...nak tau gak ni...

Ain berkata...

rina: ada pro n cons la kan....

nak senang jawabnya kena tunggu kids besor...

dorang tau tido sendiri....hehehe...

Ain berkata...

sis linda: kalau gerammm cobit jer dia kak....

hahhahaaa...

Ain berkata...

asha: kerani pos malaysia kat paka ni banyak songeh...

ada ke dia cakap cecair tak leh pos. Yang akak teima tu by pos jugak, takde masalah pun.... saje jer nak sakitkan hati orang...

dah la tak mesra pengguna... hampehh betulll!!!

nza berkata...

Alahai sayangku Sarah...kira dh oklh tu...mkn besar mkn oklh nnti....

Related Posts with Thumbnails