Ahad, 18 April 2010

Yang Mana Lebih Penting: Traffik Atau Pembaca

Sungguh tertarik dengan satu isu yang keluar kat gengblogger..... pasal tajuk kat atas tue!!!

Mana satu yang lebih kita utamakan, Traffik atau Pembaca??? Kalau tanya ngan aku aku lebih sayangkan pembaca. Termasuk jugak my silent reader.... Serius cakap aku sayang PEMBACA aku sangat-sangat. Kalau takde korang, makanya hilanglah semangat aku nak terus update blog nie.

Dulu aku tak pernah fikir pun pasal pembaca sebab aku tulis blog semata-mata untuk diri sendiri. Macam diari la jugak katakan.... Tapi bila pertama kali dapat respon dari apa yang aku tulis, semangat untuk berblog tu makin bertambah-tambah. Sampai satu ketika tue, rasa bersalah sangat kalau tak dapat nak update. Rasa kesian kat kengkawan yang datang ziarah tapi tuan rumahnya tidor.....

Bila menulis dan dapat respon dari pembaca, tu kira satu bonus buat aku.... Sedaya yang mungkin aku akan reply balik komen kengkawan (maaf sebab sekarang ni macam tak terkejar jer nak reply komen...huhuhu).... Aku tau, ada yang datang balik tengok komen dia dah direply atau belum (thanks sebab korang sangat setia, aku janji akan jadi sesetia korang jugakkk..... PROMISE).... mesti korang sedih kan sbb tuan rumah tak bagi respon pun.... SORRYYYYYYYYYYYYY........ Jangan majuk dan tak tinggal lagi komen kat sini ya....

Kalau cakap pasal traffic, pada aku ia datang secara kebetulan. Sebahagian besar traffic kat sini penyumbangnya adalah dari korang (love u alll..... muaaahhhh)...... Yang lainnya muncul hasil dari carian kat engine search mcm en. google tue.... Kalau kebetulan n3 yang aku buat match dengan carian pengguna penyumbang PR, dapat la rezeki traffic sebarang dua.... Kalau tak takde la kan..... 


 'aku sayang korang semua'

Pada yang memang sesajer jenjalan supaya aku berbalas kunjungan, aku tetap alu-alukan korang sebab rumah buruk aku nie dibuka pada sesiapa sajer..... Datang la selagi mana korang suka.... jangan sumpah seranah aku udah ler..... hehehe.... 

Korang plak macam mana? Suka traffic ke suka pembaca???  

p/s: thanks my beloved follower..... jangan follow jer tau, baca semua n3 aku nie. Penat aku taip untuk korang....hehehe 

28 comments:

BEN ASHAARI berkata...

sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa blog .. hehe.. saya suka blog saya di baca orang ... trafik adalah satu bonus .. huh... apadaaa ben ... soalan mudah ... SAYA PILIH PEMBACA ..hehe

Ain berkata...

ben: tiada yang lebih berharga yang boleh gantikan tempat dorang semua kan....

tanpa pembaca siapa lah kita....

suka baca blog ben jugakkkkk.....

thank u...

TUKANG KATA berkata...

suka en3 ni..

saya juga pilih pembaca..

tak ada yg bernilai selain mereka..

lgpun,saya buat blog bukan utk dpt duit..

:)

Ain berkata...

tukang kata: paling bermakna buat saya bila sahabat alam maya dah jadi rapat seperti saudara sendiri.....

bayangkan dari tak kenal tiba2 boleh jadi satu family....

rasa bertuah sangat-sangat....

LYaFRINA berkata...

lya... of course pembaca..

follower, trafic & nuff tu bonus j.. lg pon niat utk menulis ni krn mau artikel kt dibaca.. x g2?? sbb tu stelah sekian lama, lya xletak2 pon nuff.. sejak2 akhir2 ni sbb nak join blogger we care tu bru lya start ltak nuff.. sbb nak derma kat bloger we care y pertama dulu En Megat..

bg lya follower ramai @ sikit x pting... y paling penting, pembaca tetap kita.. x smestinya follower ramai, pembaca ramai..n x smesti follower sikit pmbaca siki.. mcm lya, dlu lya hnya follow utk join contest j.. mana2 blog y lya suka, lya add direct link kat dlm bloglist lya..

I LOVE MY BLOGGER!!

Ain berkata...

lyafrina: setuju ngan lya, READERS tetap no. 1.....

ada jugak yg follower beratus, tapi bila tengok ruang komen tak sampai 10....

mana loyal readers dorang pergi ya...

Intan berkata...

Sama lah saya pon pilih pembaca! Coz traffik yg singgah tak tentu lagi akan datang dan datang balik. Hanya pembaca yg setia je yg akan datang kembali to read more and more interesting entry from us. Traffic is just a BONUS :)

Adlina Husaini berkata...

ina pun sukakan pembaca..especially yg rajin mengomen..last2 dah jadi kawan..bila kita visit dia, tgk lama tak update kita pulak mula risau..sihat ke tak si dia..

Ain berkata...

intan: betul cakap intan, kalau takde pembaca dunia blog ni pasti sunyi kan.....

pembaca setia adalah aset utama kita....

pertambahan traffic banyak disumbangkan oleh dorang....

Ain berkata...

adlina: setuju ngan ina....

memang risau kalau tetiba blog dorang sunyi sepi....

mula la fikir yang bukan-bukan....

kalau ada no. phone dorang, mesti nak sms tanya khabar....

Zaidah berkata...

zai akan vote pembaca ...klu traffic tu sebenarnyer penting jugak kepada mereka yang menjana daripada situ...pembaca n traffic saling berkaitan...

Fia Abas berkata...

fia suka pembaca..sbb rasa dihargai bila org dtg blog kita dan baca idea2 kita yg kdg2 merepek je lbh hehe..tapi trafik gak perlu utk jana income sampingan hehehe

mane tau dr trafik tuh bleh sgkut loyal reader mcm fia dpt, wlaupun xramai tp dorg sentiasa setia! =)

tunbegia berkata...

sungguh popular blog mama nih,

salamm

nza berkata...

kak nza suka readers......blog tiada seri n sunyi tnpa mereka....

Ain berkata...

zaidah: bayangkan blog kita tanpa pembaca.....

huhuhu..... ain tutup terus blog nie....

Ain berkata...

fia: hai fia, awak sangat beruntung kalau dapat kumpul pembaca setia dari traffic....

bukan senang kan nak tarik dan kasi orang melekat kat blog kita....

nak singgah blog awak jugak la....

tunggu akak ya....

Ain berkata...

tun begia: siapa la saya tanpa anda semua.....

thank u.....

Ain berkata...

kak nza: sunyi sepi dan tiada seri kan kak.....

Lelord berkata...

kite wat blog nak bagi org baca tu jek...pastu leh share mcm2. Traffic hahahah ntah ek lgpun baru lg berblogging nih.

Tapi ari2 nak bc blog kengkawan tu hah especially Umah En. Ben

kasih suci berkata...

saya pon pilih pembaca...terutama blogger baru macam saya...dengan adanya pembaca dapat memberi semangat untuk terus menulis..kalau ada yang perlu dibaiki tentang pengisian dan cara penulisan, pembaca lain boleh komen dan beri pandangan..

Ain berkata...

lelord: umah ben wajib singgah kan...

sama la ngan ain....

tak bosan baca n3 dia....

Ain berkata...

kasih suci: gud luck untuk awak....

akak nak panggil nama apa erk....

~aSHa~ berkata...

wah makin hangat blog akak ni...bleh tuntut ilmu nampaknye..

kak apa yg dikatakan exchange link tu? ajar la

sy ni mlm baru leh bukak blog dan sebagainye...sadishhhh kan..ehehehe selagi roadshow kat kelantan tak habis..selagi tu ar...sy susah tul nak mengadap pc aka perkara lain selain keje...

sbb kat tempt sy penuh dgn pegawai dan jugak bos...kami buat keje sama2...

Ain berkata...

kesian sha erk.... patut la blog sha cam sunyi jer.....sibuk rupanya...

pasal baclink tue, sha dah biasa buat dah..... cuma mungkin kita tak sedar sebenarnya dengan cara tu boleh jadikan blog kita lebih mesra engine carian.....

uwaaaaa, nak terang lebih2 akak tak pro jugak nie....

sha cuba godek kat blog denaihati k....

AYU berkata...

betul2..sangat setuju.

Ain berkata...

ayu: pembaca adalah segalanyaaaaaa....

betul tak?

mamamiera berkata...

zai juga pilih pembaca..
kedua barulah trafik.. ;)

Ain berkata...

mamamiera: pembaca tetap dihati kan....

traffic adalah secara kebetulan jer....

Related Posts with Thumbnails