Rabu, 14 April 2010

Bila Si Manja Terlena....


Aku pasti dan sangat-sangat  pasti, saat si manja tido lena adalah saat yang paling ibu-ibu sukai. Memerhatikan anak tido satu terapi minda yang cukup berkesan. Sungguh mendamaikan dan penuh ketenangan... 

Sedar atau tak sedar, setiap ibu juga nantikan saat ini kerana......

1. Taim tu ler nak berkejor kemas rumah..... kutip apa yang patut untuk dibasuh, lipat kain baju yang berlonggok dan basuh pinggang mangkuk yang memenuhi sinki.... Kalau nasib baik dapat en. somi ringan tulang macam somi aku, fuhhhhh lega la jugak rasanya....

2. Nak bersilat dan berkungfu kat dapur.... masak sepantas yang mungkin. Dalam pada duk masak ni, kejap2 jenguk anak dalam buaian atau atas katil. Yerla, mana tau kot kaki terjuntai sampai separuh peha atau badan dah tergolek sampai ketepi katil kan.... 

3. Nak bersantai-santai tengok tv atau baca majalah.... Kalau tak mesti dorang asyik nak tengok kartun jer kan... abih bila giliran mamanya?? Bila kita baca majalah dorang pun menyebok jugak, kasi buku dorang mesti taknak punya, nak jugak buku yang kat tangan kita.... Main tarik-tarik karang, buku / majalah terkoyak tak sempat nak baca....

4. Bertenet dengan lappy atau PC...... Sila mengaku ya!!! Taim ni la nak curik-curik masa bukan internet berblogging atau berfesbuking.... hehehe.....

5. Rebut peluang lena sama-sama.. Betul tak??? Kadang tu mak yang terlebih lena dari anak sebab terlebih penat kan kan..... 

Walau apa sekalipun yang kita lakukan, sebagai ibu kita tetap enjoyyyyy!!!! Penat memang la penat, tetapi keluarga adalah SEGALANYA...... Tiada yang lebih berharga dalam hidup ini melainkan kebahagiaan dan keselesaan mereka. 

.....cau cin cau..... 

28 comments:

TUKANG KATA berkata...

terasa pengorbanan seorang ibu nak membesarkan anaknya..

baca en3 ni,
teringat pulak pada mak saya..

:)

honeylanz berkata...

ye betul. bila has tgk ery lena aja..zas zas..lipat bj..sapu sampah..buang sampah n etc... laju je kan

Ain berkata...

tukang kata: pengorbanan ibu pasti tak terbalas dek kita.....

semoga kita semua menjadi anak yang mengenang jasa....

aminnn....

QuEeN Of 2 Heroes berkata...

bila simanja terlena.....time tu la baru lega/relax skit..selagi tak tido habis satu umah dia ronda...----> DARWISH...kekeke

Ain berkata...

honeylanz: tu la, setiap saat terpaksa digunakan sebaik mungkin....

kalau dah jaga, terbatas sikit pergerakan kita nak buat kerja rumah kan....

kena la kosentrate kat dorang pulak...hehehe...

Ain berkata...

Nadia: tiba2 tarik nafas lega kan....

hehehe....

IdzaLia berkata...

betoi kak ain.. bila anak dah tido lah br nak gerak buat semua benda.. semua in 1.. huhu..

mamamiera berkata...

yup.. betul tu ain..
wajah tido anak2 amat menenangkan jiwa n minda kite.. ;)

1. kite suke tngok wajah2 ank tdo..
kalo cam zai kan.smbil tngok muke dorang tido smbil terpikir, dah beso ank2 aku ni. makin beso makin bijak, makin nakal..
sian td kena marah dgn mama.. sape suruh notti2..

2. zai pon setuju bab yg bersilat tu..
time tu lah zai lintang pukang menyetelkan koje2 umah.. kalo dah berjaga, mmg x bleh nk buat ape lah..
dua2 ank zai suruh mamanye skali main ngan derang ;p

kite sume same je situasi..

Ain berkata...

idzalia: setuju tak kalau akak cakap kita super duper HEBAT!!!

hahaha..... kena la support dan kasi semangat kat diri sendiri kan...

untuk anak-anak jugak....

Siti berkata...

haaa..siti kalau tgk anak tidur, rasa tenang sgt...pastu kalau sebelum tu ada marah2 dia, mesti rasa nyesal..huhu

Ain berkata...

mamamiera: tiba2 rasa bersalah sbb termarah dan terchobit dorang kan....hehehe

bukan tak sayang tapi nak supaya dorang lebih berdisiplin... tau mana yang betul dan mana yang salah....

tapi perasan tak, kalau dorang takde, rumah rasa sunyi dan kosong jer...

tak berseri langsung....huhuhu...

Ain berkata...

siti: taim tido tu ler rasa nak kiss kiss sampai lobam pipi dorang....

hehehe..

aenareal berkata...

klu ank da start tido...sy pun mule la marathon buat kje umah..klu siap sume tu bru la leh rehat skit..hihi

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN berkata...

semua kenyataan di atas adalah fakta ! smua betul.he..he.

mamalieyna berkata...

no 4 ngn no 5 tu saya paling setuju! hehehe...

Ain berkata...

aenarel: betul tu....

kalau dah settle baru la dapat buat yg no. 3, 4 dan 5.....

Ain berkata...

noorwahidah: fakta kan bukan auta...

hahaha....

Ain berkata...

mamalieyna: kalau yang no.5 ain jarang buat.....

sanggup korbankan tido semata-mata nak berblog.....

tak heran la kalau kena bebel ngan hubby pun....hahaha....

Mak Su berkata...

maksu amik kesempatan kiss baby w masa dia tido, kalau dia tak tido, susah bebeno, silap2 haribulan maksu kena kungfuler, tomoi ler... hehehe

atie berkata...

salam ain..

akak pun dulu macam tu gak tapi sekarang anak dah besar2 nie tak berkejar sanggat... cuma time sekolah sibuk la sikit..

Ain berkata...

kak atie: setiap pagi akak mesti sepantas kilat kan....hehehe...

Ain berkata...

mak su: budak kecik memang tak suka kalau kita gomol2 dia....

dulu sarah suka kiss kiss ain, skang dah takmo dah....

demand sungguh....huhuhu...

LiNda berkata...

saya setuju no 5.

hahahaha

Ain berkata...

sis linda: wahhhhh.... jiran saya kuat tidor rupanya....

tapi salute ar ngan akak.... awal pagi lagi dah bangun kan kan (opsss pecah rahsia)...

tahniah... patut la awet muda...hehehe.

ONE ZABA berkata...

kekadang maknya lebih dulu lena...

Ain berkata...

one zaba: penat la en. one....

saya kan, kalau taim anak tido tu saya tak curik2 tido, hubby saya mesti bebel....

sebabnya dia kesian wife dia nie tak reti nak rehat... anak bangun dah kena start exercise balik...hehehe

CatlinaFly berkata...

kak ain, mickey mouse tu pakai diaper eh ?hehehe..

btw, memang penat jadi ibu,tapi berbaloi bila tgk perkembangan anak di depan mata..m=semoga anak2 kita menjadi insan yang solehah dan berjaya dalam dunia dan akhirat!amin!

Ain berkata...

catlina: mickey ni mmg selalu pakai diaper....

sarah takut mickey dia terkencing atas tilam...hahaha...

Related Posts with Thumbnails