Selasa, 18 Mei 2010

Mata Anda Letih??? Sini Aku Nak Share Petua.....

Tipu la kalau cakap mata korang tak rasa pape pun lepas berjam-jam ngadap PC kan kan.....

Aku nie bukan mata jer yang letih, kepala pun ting tong jadinya kalau berlama-lamaan depan PC.... 

Meh sini aku kongsikan ngan korang semua apa yang aku dapat hasil dari jelingan manja kat surat khabar Sinar Harian pagi tadi.....

PETUA MERAWAT KELETIHAN MATA

1. Lekapkan hirisan timun pada kelopak mata lalu baringlah seketika sambil membiarkan fikiran kosong daripada memikirkan sebarang masalah. Hirisan timun juga boleh digantikan dengan uncang teh yang sudah digunakan. Hasilnya mata akan lebih segar.


2. Sapukan lendir lidah buaya pada kelopak mata dan biarkan selama setengah jam. Setelah itu cuci hingga bersih.


3. Jangan memandang sesuatu yang hampir terlalu lama. Jika perlu lakukan juga seperti mengadap komputer misalnya, sekali sekala lepaskan pandangan pada sesuatu yang jauh.

4. Sering-seringlah memandang keindahan alam seperti laut yang membiru dan bukit bukau yang menghijau. Ini bukan sahaja merehatkan mata tetapi juga merehatkan minda.  


p/s: petua yang selalu aku amalkan bila mata terasa penat adalah dengan memandang sesuatu yang paling jauh diikuti dengan benda yang dekat dan paling dekat..... diulang 2-3 kali. 

Selamat Mencuba 

30 comments:

Kniedaz berkata...

petua yg bagus ni..berpinau dah mata nih

Ain berkata...

kniedaz: sama la.... nasib baik laut duk depan mata jer....

senang sikit nak cari penawar mata nie....

Anje a.k.a Mama_Aqish berkata...

mata kiter pun selalu letih...tapi letih nak tidok...leh tak...hu...hu...sudah ngantuk disorong bantal...ape2 pun tq for info ni...sharing is caring

Ain berkata...

anje: kalau mata letih nak titun, kena carik tilam ngan bantal tu anje....

hehehe....

sisdee berkata...

pandang yg ijau tu mmg sgt bagus le ain...heheheehehe...lagi best pmandangan hijau yg disertai ngan bunyian2 air tu heheheheh

slalu letak uncang teh je yg letak dlm peti ais heheheheeh

kasih suci berkata...

petua yang bagus... mata Kasih selalu penat bile asyik ngadap laptop je...

nak bagitau ni...akak kena tag..jenguk blog kasih ye!

Ain berkata...

sisdee: petua sisdee tu mcm best jer....

nak try la, tapi uncang teh tu kena basuh dulu la erk....

kang ada pulak semut geget mata karang....hehehe....

Ain berkata...

kasih suci: senang jer petua tu kan, rugi kalau tak cuba....

nanti akak ambik tag tu ya....

macihhh....

al-lavendari berkata...

yang hairannya kalau nengok duit lama-lama, tak letih pulak mata ni !

Ain berkata...

al-lavendari: kalau nengok duit, boleh terjojol bijik mata kan uncle......

elok untuk pulihkan mata yang letih jugak tue.... hahaha....

mamalieyna berkata...

bagus la info n tips ni..leh gunapakai..mata sokmo penat ni dok layan PC je kan.. =P

maszmadi berkata...

bgus.. leh amalkan nnti, so leh arr tmbh ms utk berblog, da ader cr utk relaxkan mata nie.. hehe

kella berkata...

oh.. terima kasih untuk petua yang sangat berguna ini!
betul sangat! kat dlm bilik ni ada aquarium, bila2 tensi, paling ke belakang , tengok aquarium, tengok liuk lentuk ikan2 yg best itu! lega juga...

haa.. mai rumah kita.. tengok 1 gambar baru kat entry... tenang tak tengok gambar tu? :)

tq..

Ain berkata...

mamalieyna: hahaha.... tu la kan, kadang berkerut kening bila penat mata tak tertahan.....

maszmadi: kalau memang free takde masalah nak layan blog selalu masz....hehehe

kat rumah tak boleh la, ada yang mengamuk tak puas hati nanti...

mau mouse pulak yang terbang karang...hahahha

Ain berkata...

kella: akak pun suka tengok ikan dalam aquarium....

tahun lepas masa kami satu family gi kedai pets, nyaris2 nak beli aquarium ngan ikan...

tapi bila fikir2 balik tak jadi pulak, rumah sempit takde tempat nak taruk....huhuhu....

akak paling suka ikan emas....

suka sesangat tengok ekor dia meliuk lintuk....

~aSHa~ berkata...

petua ni bagus..tapi sempat ke ek nak releks letak timun2 tu bagai..ehehehehe..asha tak sempat

Ain berkata...

asha: sha, taruk la time sha nak titun tue....

Adlina Husaini berkata...

tima kasehhhhh =D

kalau nak relaks lagi mata tu mai salun ina buat rawatan mata hihihi pomottttt

Siti berkata...

input yg bagus..nak kena amalkan nih.

Miss Izah Mohamed berkata...

aah kak.. penah gk tbaca petua ni.. yg guna uncang teh tu.. tp xpenah try lg.. ehhee

Softtouch [Hanim] berkata...

thanx sbb sudi share..tp nak buat malas..kalu kat opis, kalu dah bosan sangat ngadap pc, sy pg toilet atau merayau2 jap kat meja kawan..:)

Softtouch [Hanim] berkata...

thanx sbb sudi share..tp nak buat malas..kalu kat opis, kalu dah bosan sangat ngadap pc, sy pg toilet atau merayau2 jap kat meja kawan..:)

Ena berkata...

Tu la ain.. tau juge pasal petua tu.. tapi cam tak brp nak rajin buatla.. hoho..

tp tang tenguk laut tu.. uhuhuhu.. leh berangan je la nampaknyer.. nak tgk kat maner la kat tengah2 KL nie.. sob sob sob

tak pe.. ain selau2 kan la tepek gambo laut besor kat sini.. leh la cuci2 mate, renung tenung lelame.. eheheh

nza berkata...

hoooooo...mata sdg letih nie......timun mmg bagus ttp kekdgn malas je lebih...hu.

shi3la berkata...

semua petua-petua diatas aku telah cuberrr..ader yang mujarab dan ader yang murajab..huhu

ninie's corner berkata...

bagus petua ni.....bolehlah cuba.....

lily lotus berkata...

thanks for sharing. kesimpulannya tidur biar cukup

Zareda Norman berkata...

lagi satu tengok lama lama benda benda yang hijau... dan cuci mata dengan air lalu setiap pagi sambil selawat

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ berkata...

tq 4 sharing..
petua no.2 harus cuba..
byk pokok lidah buaya kt umah, tp tataw nk wat ape.. =)

Ain berkata...

ain to all: thanks sudi komen....

jom kita pakat cuba sama-sama ya....

takmo malas-malas tau....hehehe

Related Posts with Thumbnails