Khamis, 13 Mei 2010

Tutur Kata Cermin Diri Kita....

N3 paling santai dan ringkas  betul ke? untuk petang khamis ini....

Setuju tak kalau aku cakap setiap bait bicara yang kita tuturkan menggambarkan siapa diri kita yang sebenarnya?

 credits to google
 
Sekalipun kita tak cantik dari segi paras dan rupa, tapi sekiranya kita cukup menjaga kata-kata, kita tetap disanjung sesiapa saje.....

Oleh itu, AWAS dengan tutur kata kita, jangan sampai ada yang terguris secara sengaja atau tak disengajakan.....

Cuba kengkawan fikir-fikirkan, SETIAP HARI apa perkataan yang WAJIB keluar dari bibir mungil kita.......

Kalau tanya aku jawabnya TOLONG MAMA.......... pastu TERIMA KASIH @ THANK U dan sesekali keluar jugak perkataan ni, SORRY.......

Tutur kata juga penting untuk kita jaga kerana kita adalah role model pada anak-anak..... Baik tutur kata ibubapa, baik jugalah tutur kata anak-anak kita nanti...... 

Fikir-fikirkan ya.... 

p/s: Bermula besok, kemungkinan tiada n3 yang akan dikeluarkan setiap hari jumaat dan sabtu..... Aku rasa nak manfaatkan sepenuhnya masa yang ada bersama anak-anak tersayang.... 

25 comments:

LYaFRINA berkata...

yezzaa!!!
setuju!!!!
mmg budi bicara kt melambangkn personal kita..
jadi.. awas bila nk berkata-kata..
bukan tu jer.. penulisan kt pon.kena bhati-hati.

Ain berkata...

lyafrina: tutur kata tak semestinya lisan jer kan, termasuk jugak yang bertulis....

kena sentiasa berhati-hati...

bahaya bila ada yang tersalah anggap atau tersalah faham maksud dan niat kita....

honeylanz berkata...

betul... kalu anak² lagi la... cepat copying our word. nak² bad word mcm "bodoh"...padahal kita terlepas ckp... bkn segaja...huhuhu

Ain berkata...

honeylanz: takpe has, kita kan manusia biasa, memang sentiasa lakukan kesilapan...

yang penting kita kena muhasabah diri dan baiki kesilapan tue...

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak Ain,

Perkataan yang kerap keluar dari dari mulut dik ialah 'sayang', 'tidur', 'aweks'

hahaha..

perkataan 'aweks' tu selalu disebut coz opismate dik ni nak sangat ader awek. so, setiap kali kami keluar makan atau ke mana-mana, ader je awek, dik akan sebut 'aweks' then kwn lelaki ni pun kata..

"..mana-mana"

hehehe..

*pilihan yang sangat baik untuk memanfaatkan masa bersama dengan insan2 tersayang. hargai masa yg ada. adik tak berpeluang untuk meluangkan masa bersama ngn mum & dad..

*sebut tentang masa, bila masa yg sesuai nak call akak?

hehehe..

Softtouch [Hanim] berkata...

betul ain..tutur kata mencerminkan diri kita..

Ain berkata...

lol: alahai, nape la kawan dearie tak nampak aweks kat sebelah, dicarinya aweks lain pulak...

hehehe.... akak gurau jer tau...

dearie, call jer bila2 masa dearie suka before 10 malam sbb lepas tu akak mesti zzzzz....

skrg ni akak hilang suara, batuk sbb berjangkit dari hubby....

ZIG berkata...

aku lebih bnyk gelak dari bercakap..kalau bercakap pn seme berkaitan kerja...so gelak la sorg2 supaya terhibur dan terlepas dari tekanan kerja..hehhee

Ain berkata...

hanim: kadang2 kita terlepas kata jugak kan....

sbb tu perkataan maaf jugak sering bermain di bibir....

Ain berkata...

zig: gee, mung jangan amal sangat gelak sorang2.... hahaha.....

kang ada yang saloh tafsir kekgi...

bila nak jupe ngan aku nie....

rindu la....

kasih suci berkata...

setuju!!!!!!!

tutur kata yang baik mencerminkan keperibadian seseorang...

mamalieyna berkata...

mendalam maksudnya kan..perlu muhasabah diri masing2 ni..renung-renungkan..

tapi eina lebih suka senyum/diam dr berkata2, tmbh2 kalo time marah..berkata2 pun utk perkara yg perlu saja, sbb tu selalu org kata eina ni pendiam..

apapun..sememangnya kata2 mencerminkan peribadi diri masing2..

ZIG berkata...

haha...tu la..dh 8thn kerja sorg2 sbg wanita..jadi nk ckp apa dgn opismate lelaki mmg tak seronok..pastu gelak2 bila terbaca sesuatu yg lucu dan selalunya chatting dgn kawan2..lega rasanya..
bila nk jumpa?...nnt jemput aku dtg umah eh!

Zaidah berkata...

betul tu ain...budi bahasa melambangkan peribadi yang mulia...

Siti berkata...

setuju....hehehe.....

maszmadi berkata...

betul betul betul, bebudak mmg mudah ikut aper yg org dewasa ckp n wat.. so kn ati2 kan..

Az Rina berkata...

kadang2 ade org sengaja berkata2 untuk menyakiti hati org len..lebih baik jgn berkata2 kalau hnya menambah dosa..

same2 kite cermin diri kite, moga2 kita dapat hidayah..

Shiela Latif berkata...

salam ain...shiela memang sangat2 setuju dengan n3 ain nie...shiela pon teringin jugak nak buat n3 pasal kata2 yang mungkin boleh mengguris hati orang lain tak kira sengaja ataupon tak sengaja....tapi tak terluahkan...tak kira kita berkata2 atau pon menulis, kalau sekadar hanya untuk menyakitkan hati orang lebih baik tidak perlu
lain kalau kita nak menasihati dengan berhemah macam nie...shiela setuju sangat2.... terima kasih kerana berjaya membuat n3 yang bernas nie...shiela setuju 100%

AYU berkata...

bukan sahaja tutur kata perlu dijaga, malah kita sbg blogger pun perlu jaga setiap kata2 yg ditulis...

Ena berkata...

Betul tu...sangat setuju..

ye la.. cantik kalau buruk budi bahasa nye memg tetap akan di pandang buruk kan!.. huhu

C.Azun berkata...

sgt setuju .

nza berkata...

kerana mulut hati akn trluka....

Sbgai ibu, kitalh idola anak2..jika kita jd pertuturan n bhs kt umah .,insyallah ank2 pn akan ikut...

Nida berkata...

Setuju..

Tapi kadang2 sukar nak gambarkan seseorang melalui tuturkata sebabnya manusia juga pandai hipokrit

Adlina Husaini berkata...

sangat sokong!!

sejak ada anak ni lagi berwaspada bila berkata-kata

sisdee berkata...

yup kan bahasa membayangkan bangsa..heheheheh..(tul tak ek ke aku mandai jek) heheheh

tp kita kena bermula dari akar le kan..:)

Related Posts with Thumbnails