Khamis, 13 Mei 2010

Rahsia Epal Yang Rangup

Suka makan epal tak?? Mesti suka kan kan..... 

Buat semua penggemar epal, aku ada something nak share.....

Mungkin korang dah tahu, dan mungkin jugak korang tak tahu atau tak perasan.....

Selalunya bila beli buah epal, mesti la kita nak yang rangup dan sedap kan.....

Hari ni aku nak share 2 jenis brand epal yang korang patut pilih tiap kali nak beli buah nie..... 

Bagi peminat epal merah pilih la dari jenama Red Delicious.... 

  
Dan bagi yang minat epal hijau, boleh pilih jenama Granny Smith 


Setakat ni, 2 brand ni jer la yang aku tau sebab kedua-dua ni jer yang selalu aku beli untuk stok peti es kat rumah..... 

Untuk elakkan epal yang dah dipotong cepat lebam, rendam dengan sedikit air garam sebelum di makan ya....  

Kalau kengkawan ada brand lain yang nak share, aku alu-alukan. Boleh jugak aku cuba nanti.....  

p/s: siapa tau kod oren sunkist yang maniss bersari? Aku selalu frust tiap kali beli buah oren, jarang sangat dapat yang manis....huhuhu.... 

Thanks to en. gogle for the pict.  
 

28 comments:

Mak Su berkata...

suka epal, nowadays layan gaks epal ijao, sedap gaks, garing, rangup.

limau kureng skit, sbb selalu terbeli yng masam, huhuhu

c.azun berkata...

kalau epal tue tak ditulis brand mcm mna ?? brand yg di suggest tue best x ?? hehe ;))

IdzaLia berkata...

tq kak ain for sharing jenama apple tu..;)

CatlinaFly berkata...

sy suka epal fuji :)

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak Ain,
Epal sedap..

Yg merah tu sangat sedap..

Hijau tu boleh lah tahan masam tapi sedap..
membahagiakan..
hehehe..

mamalieyna berkata...

epal?..lama tak makan, masa peknen je ghajin makan buah..hehe..

honeyz berkata...

berjejer air liur honeyz tengok buah epal ni. rasa macam nak ngam skang je.. Tapi ia hanya ilusi. Tip yang bagus. Nanti nak buat. Selama ari dok pikir gak cammana lah tanak bagi lebam

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata...

gud info :)

Zaidah berkata...

zai suka jugak epal...sedap...

klu petua untuk beli limau sunkist tak silaplah..carik yang kulitnyer tak berapa licin...

opismate zai kata cuba rasa kulitnyer dulu..klu manis kulitnyer sure manis...hehehe...

LYaFRINA berkata...

ERMMM..EPAL IJAU + GARAM.. SEDAPNYER AIN...

~aSHa~ berkata...

lepas ni kalo nak shoping epal kena telek la skit ye...

Ain berkata...

mak su: ain pun malas nak beli buah oren sbb tak pernah dapat yang betul2 manis....huhuhu

c. azun: yang tak tulis brand tu mesti tak sedap....

cuba carik brand yang ian syorkan ni sbb brand ni memang rangup dan puas hati....

idzalia: sama2.... selamat menikmati kerangupan epal nanti ya...

Ain berkata...

catlina: kalau epal fuji, brand apa yang paling sedap ya ina...

akak selalu terbeli yang macam gabusss....

tak sedap la...huhuhu...

lol: dearie, citarasa awak sama macam akak...

suka epal merah better than hijau...

hubby akak suka epal hijau, sbb tu stok kat rumah wajib ada kedua-duanya....hehehe...

Ain berkata...

mamalieyna: kena rajinkan diri makan ieyna sbb buah ni wajibb ada dalam menu harian kita tau.....

honeyz: petua ni boleh apply kat buah jambu jugak....

baru la berselera sikit kita nak makan kan...

tinie: thank u...

Ain berkata...

zaidah: kulit tak licin erk? nak try la [etua zai nie...

kod oren yang manis tau tak?

boleh ain jadikan rujukan bila nak beli nanti....

lyafrina: pestime ain makan epal hijau berperisa garam masa duk kat hotel...

memang super duper sedapp sampai tak sedor epal yang diambik habis...

rendah ngan air garam dah cukup dah sbb kalau amalkan cicah garam nanti dpt penyakit pulak....

elok2 boleh rawat sakit darah tinggi tiba2 dapat darah tinggi....hehehe

Ain berkata...

asha: wajib telek kalau nak dapatkan kepuasan bila makan....

pilih yang terbaik k....

ninie's corner berkata...

suke gak mkn epal merah...biasanya hubby yg beli, jd tak tgk pun kod nyer ape...tp rangup...
klu epal hijau pula, suke minum jus nyer...jarang beli utk mkn....

Ain berkata...

ninie: ain tak pernah buat jus....

tak sempat sbb licin makan macam tu jer...

Miss Izah Mohamed berkata...

epal rangup mmg sedap....hehe
i like the red one :)

Ain berkata...

izah: akak pun suka yang merah....

yang hijau berkerut dahi nak habiskan...hahaha....

sisdee berkata...

wallah sedap ni klu buat jus..hehehe i prefer buat jus dari makan gitu jek :)

tp klu makan ngan sambal rojak ala2 rojak buah tu sodap gak nie :p

oren pun i suke jus dari makan buah jek tp mmg susah nk cari le kod yg sodap :(

AngahSayang2314 berkata...

ain kalau tanya angah tips oppss sowli tak tahu la.. tapi kalau angah nak tanya ain tips tue betul la.. heheh thanks ya for info

Ain berkata...

sisdee: rajinnya sisdee buat jus ya....

kalau ain, nak jus minum kat kedai ler jawabnya....hehehe...

pemaleh sungguh kan...

Ain berkata...

angah: sama-sama....

sharing is caring...

ZIG berkata...

kalu epal merah...aku suka beli yg epal kecik2 tu epal GALA..hehehhe..epal hijau setakat ni seme rangup2 belaka..
kalau oren ..aku cari oren yg besar dan dia se-akan bujur sedikit (oval) bkn yg bulat2 tu..itu mmg 90% manis!
cuba la jue

Ain berkata...

zig: thanks gee....

baek punya petua....

aku memang failed kalau bab pilih buah oren....

tu yang naik malas dah nak beli.... asyik dapat yang masam jer...huhuhu...

epal gala tue aku tak pernah beli, boleh cuba gak nanti....

C.Azun berkata...

lepas ni pastikan membeli yg ada brand yerk . hehe ;)) shedap nye epal ijau . mkn slalu boleh kurus x ??

Ain berkata...

c. azun: tak sure boleh kurus ke tak....hehehe

tapi memang elok untuk mereka yang mengidap darah tinggi....

Related Posts with Thumbnails