Isnin, 31 Mei 2010

Mana Hilangnya Gula???

 'pinjam gula en. google jap ya'

Aiyarkkkkkk, sejak sebulan yang lepas kami yang duk terengganu ni susah ya amat nak dapatkan bekalan gula. Nasib baik sebulan aku cuma perlukan sekilo gula jer. Itupun kadang tak habisssss. Kami minum air manis hanya sekali sekala dan gula yang selebihnya aku taruk dalam masakan. Memandangkan dapur tuan rumah jarang berasap, makanya lambat la gula dia nak habis.....hahaha....

Petang semalam, alang-alang dah jenguk pasaraya untuk beli barang dapur, terkejut bukan kepalang gula satu bungkus pun tadak. Kalau kat kedai runcit gula takde aku memang tak heran, tapi kalau pasaraya sebesar giant pun tadak gula, memang hairan bin ajaib sungguh. Tak logik kalau semut dah bawak larik semua gula yang ada.....huhuhu..... 

Sudahnya stok gula aku bulan ni tak dapek nak tambah. Papepun tak hilang seri hidup aku kalau takde gula. Aku tetap tersenyum manissss dan ceriaaaaa..... muahahaaaaaaaaaaaaaaaa.

p/s: aku sebenarnya kesian dengan mereka yang berniaga makanan dan minuman. Gula memang satu keperluan. Takde gula camne dorang nak meniaga kan. Kesian jugak dekat mereka yang nak buat kenduri kahwin. Macam mana la agaknya dorang dapatkan bekalan.  

24 comments:

anin berkata...

itu la kan.. smlm g sabasun..mak aihh beratur panjang gile nk amik 2 kampit gula..sian

al-lavendari berkata...

kalau dah kat giant pun tak ada mana ada lagi pasaraya yang lebih besar dari "giant" !

Ain berkata...

anin: tu la, nak beli pun terhad. kalau kebetulan waktu pergi tu stok ada, dapatla jugak sekilo dua kan....

nasib tak baik, kelibat gula pun tak nampak...huhuhu

Ain berkata...

al-lavendari: tu yang buat saya terkejut semalam uncle....

bila tanya kat pekerja giant tue, dorang cakap takde stok....

nasib baik kat rumah ada lagi sekilo yang belum bukak...

cukup la bekalan untuk sebulan setengah nie....

LYaFRINA berkata...

ain..gula kat rmh lya tgl brape peket j lg.. semalam, g habis tawaf.. satu peket pon xdpt..

IdzaLia berkata...

eh.. yeke kak.. lia jarang beli gula.. sbb klu beli pun sebln skali. mana pegi gula ek..ermm...

Zaidah berkata...

cian orang yang berniaga klu tak ade gula..nanti diorang jual makanan n minuman pun naik harga sebab gula susah nak dapat..

Ain berkata...

lyafrina: agaknya dorang sorok gula ni kan....

pastu bila subsidi gula dah kena tarik nanti, baru la dorang pakat jual semula....

cian kat family yang besar, mesti terkesan dengan kekurangan gula skrg nie....

Shida berkata...

tu la psl ain..last week shida blk kelate,mintak tlg mil blikan gula..dia senang nak dapat sbb dia berniaga wat kueh..huhuhu..nape laa diorang ni siap pilih2 org nak jual gula..pelik laa...

Ain berkata...

idzalia: haah, memang susah nak dapatkan gula skrg nie....

akak sama cam lia, beli gula sebulan sekali jer....

tapi kat ofis akak ni mcm2 cerita keluar pasal susahnya nak dapatkan gula...

ada yang siap mintak sijil nikah dan surat jemputan kenduri... kawin....

Ain berkata...

zaidah: silap haribulan dorang terpaksa tutup kedai sbb gula takde....

kat mana2 kedai pun skrg memang susah nak dapatkan gula...

ada yang limitkan sekilo sorang jer....huhuhu

Ain berkata...

shida: ain rasa ada pakatan sorok gula sampai kerajaan umumkan subsidi gula ditarik balik....

nak tak nak terpaksa la kita berjimat....

takpun bila buat air tu gantikan dengan susu jer...hehehe...

Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

kami kat rumah jarang minum air manis...kalo 1kg gula tu kengkadang 3 bulan baru habis....meh la datang sini beli gula kat KL

zue @ annaleeya berkata...

kat kuantan pon susah gak nak beli gula... klu ader pon bulih beli 1peket jerk...

Ain berkata...

anje: jauhnya kalau terpaksa gi kl sbb nak beli gula....

kalau ajak gi beli baju raya ok juga....hahaha

Ain berkata...

kak zue: ok la jugak tu kak dari takde langsung.....

AYU berkata...

masalah gula x habis dr dulu....kang da nak raya kang timbul lagi isu gula nie...bila mau selesai da?...peniaga pun 1, kdg2 ambik kesempatan ....sorok gula, x pasal2 hg gula pulak naik.

Ain berkata...

ayu: betul cakap ayu tue....

bila stok sampai dorang main sorok2 pulak....

kita pengguna jugak la yang merana...huhuhu

honeylanz berkata...

kt Kl ok lagi...

Ain berkata...

honeylanz: orang ganu kena order ngan has nampaknya....

jangan lupa bawak balik gula lebih sikit ya.... hehehe...

psst, dah balik dari honeymoon belum nie....

tak sabar nak tunggu update dari has...

Nida berkata...

soalan ni juga Nida tertanya dari dulu.... sampai sekarang tak dapat jawapan

nza berkata...

depa sorok kot....nk jual time puasa...xtau la...ttp kt umah kak nza pn mmg jrg guna gula...anak2 suka guna krimer bila bancuh milo or horlicks....

~aSHa~ berkata...

musimnak cuti sekolah dan raya nak hampir dah..masing2 sibuk simpan stok gula 10kg setiap rumah...ehehehe

sib baik asha kurang minum air manis gak

en_me berkata...

senyumm jerr.. ehehe

Related Posts with Thumbnails