Ahad, 14 November 2010

Pencuri....

Al-kisah malam sabtu lepas.....

Aku ni kan, kalau en. is kerja malam, tido malam aku mesti tak lena. Bukan sebab tak dapat peluk dia tapi risau kalau ada pencuri. Mula la aku tido2 ayam. Pastu dengar jer bunyi pelik2 sikit terussss terjaga.

Sabtu lepas, tergerak hati aku nak tukar selera tido bilik depan (tamu). Hangkut la budak berdua tu sekali sbb dorang berdua tu memang peneman setia mama penakut ni. hehehe...... Sebelum tido, aku pastikan ada lampu picit (in case blackout ke apa, ada pencurik mmg jenis suka matikan elektrik rumah orang), bateri henpon full dan lock pintu. Batang kayu jer aku tak bawak sebab aku budget danish boleh teakwando jer sesapa yang berani masuk rumah kami. 

Tiba-tiba kan.......dalam pukul 2 lebih  aku terdengar bunyi pelik dari pintu depan rumah aku. Macammmmm orang tengah cuba nak bukak grilll. Ya Allah, dada berdebar macam nak pecah dah ni!!! Cepat2 aku bangun dan mengendap dari balik langsir tingkap. Sambil2 tu aku call en. is, kot2 la dia yang balik (dia mmg selalu jugak balik tengah pagi buta camtu). Bila dia cakap dia kat ofis, aku rasa nak pengsannnn. Apa nak buat ni???

En. is suruh aku intai dulu, lepas tu call jiran sebelah. Masalahnya aku dah intai tapi tak nampak sebab pintu rumah terlindung dengan dinding. Huwaaaaa!!! Nak keluar dari bilik dan intai dari jendala kat ruang tamu, aku takotttttt. Buatnya orang tu berjaya bukak pintu rumah aku waktu aku kat ruang tamu tu tak ke niaya!!!!

At last, dengan jari terketar2 aku call jiran sebelah. 

"Kak, macam ada orang cuba bukak grill rumah ain, cuba akak tengok"

Tau tak dia jawab apa?????

"Akak la ain. Grilll rumah akak ni, susah nak bukak!!!. Abang akak ada kecemasan kat ofis, lori misc kena curik"

Uwaaaaaaaa, penat jantung aku mengepam darah tau. Rupa-rupanya jiran aku yang tengah cuba bukak grill pintu. Bukan grill rumah aku tapi rumah dia.....huhuhu. Gini la jadinya kalau darah kesatria takde dalam diri, bunyi pelik sikit dah takotttttt....

Papepun, aku bersyukur sangat bukan pencuri yang cuba pecah masuk rumah aku. Mintak dijauhkan semua ni sebab aku memang takotttt. Pencuri zaman sekarang ni bukan harta kita jer dia nak ambik, silap haribulan maruah dan nyawa sekali jadi rebutan dorang. 

p/s: bacalah surah yaasin ayat 9 di setiap 4 penjuru rumah untuk melindungi rumah dari dimasuki pencuri. Petua ni aku dapat dari ustaz yang pernah mengajar agama kat ofis aku suatu ketika dulu.   

27 comments:

sarah-najwan berkata...

huhu...akak pom mcm awak ain..asal hubby outstation ke..angkut seme askar tido satu bilik..bw msuk kunci kete pom ada fekdah sb jika dgr apa2 yg pelik..tekan aje alarm kete..biar bunyi satu taman tu..bisingggg...

hrp2 xberlaku apa2 kan..skrg ni..takutt..mcm aje yg berlaku..

Ain berkata...

kak sarah: mmg takottt kalau en. somi takde kan kak.....

ain tak pernah terfikir pulak pasal tekan alarm keta tu, lepas ni boleh la tiru macam akak...

LYaFRINA berkata...

HEHEHEHEE..
RUPANYER JIRAN SEBELAH.. TP SYUKURLA, XDE APA2 BERLAKU KAN..
MASA LYA DUK SEWA DULU, PERNAH LA KENA CURI SELIPAR JER... TP SYG GAK SBB SELIPAR TU BARU N HARGA PON BLH TAHAN.. GERAMMMM SGT2...

Ain berkata...

lyafrina: ain mmg takott kalau fikir bab pencuri, tambah pulak hubby pernah kena rompak dalam pagar rumah satu ketika dulu...

ainnoraini berkata...

kak ain pun takot kalau suami tak de kat rmh...lebih2 lagi byk dgr org msk pecah2 rmh nk mencuri,

kadang2 org yg kite kenal pun bkn boleh percaya sgt kann...

~aSHa~ berkata...

wah sib baik danish boleh dijadikan harapan jadi hero mama dia...ehehehe ada taekwondo.. kalo idak..mama dia bawak parang, pisau gunting semua dah ke dlm bilik...

kalo baca ayat kursi tuk 4 penjuru pun ok jugak..

Ain berkata...

kak ain: kalau dulu kita takottt hantu jer kan, skrg ni pencuri lagi menakutkan...

bagi yang husbannya selalu outstation, elok kalau simpan no. telefon polis supaya senang kita hubungi bila kecemasan...

Ain berkata...

asha: buat masa ni danish tu tak boleh nak diharap lagi lawan pencurik, sebelah tangan pencurik boleh angkat dia sha...

hehehe...

ayat kursi tu selalunya akak amalkan baca sebelum tido sampai terlena. kalau tak baca, mula la mimpi yang bukan2....

lily azliyana @ mama zara berkata...

iskkk..suspen jugak neh..kt skang pon dh tinggal berdua ngan Zara jek..b4 this adik ipar dok sekali tp skang die dh pindah..mmg tetiap malam lampu ruang tamu n ruang atas mesti sntiasa terbukak..risau gak kan..nway, thanx share petua psl yassin tu yek..insyaAllah, nk buat jugakla..moga dijauhkan dari perkara2 yg tak baik..huhu

AiDa AzRyN berkata...

Haish~ takut ah lau cm2~ harap2 dijauhkan la dari pkara yg xdiingini~ hmm~

ieda berkata...

looor huhuhuh debar tull akak dgr ainn heheheh
sib baik lah org sebelah .. kalau akak dah pegang parang dahh heheheh

LiNda berkata...

Aiiinnnnn...

saya baca pun dah naik berdebar ..copot jantungku !

wakakakakaa

mlm tuh saya pun ada dgr jugak , saya intai .. tapi taklah penakut macam awak ..larikssss

Ain berkata...

lily: sama2 kita berdoa Allah sentiasa lindungi kita dan anak2....

aida: mmg takottt kan, mintah dijauhkan....huhuhu

Ain berkata...

sis ieda: ain nak keluar dari bilik pun takottt, gementar dan lemah longlai rasanya waktu tu...

kalau sah pencurik, mmg ain call polis la jawabnya....

Ain berkata...

sis linda: mana aciii kak, hubby akak teman akak mengendap....

terfikir jugak nak call akak pagi tu, tapi risau pulak akak off henfon...

tu yang ain call kak eila dulu...

cheqna berkata...

muahahahahaha
kelako la plop...
tapi bagus gok gitu ork...

Ain berkata...

cheqna: bila fikir balik, akak gelak sensorang....

hahaha....

nasib baik akak tak panik sampai pengsannn....

Ena berkata...

huh... saspen betul!..
nasib baik umah sebelah kan!.. ;D

Nida berkata...

Nida baca n3 ni pun turut sama berdebar...

misyamissyou berkata...

haih kak..kalau sy pon takot..huhuu.ishh

Tijah berkata...

ayat ke 9 ya? ok terima kasih.

zulkbo berkata...

salam..
haaa..saspen ko..?
he he..nasib baik kan?
sapa En IS tu...?

ninie's corner berkata...

surah yassin ayat ke 9...terima kasih Ain sbb kongsi ilmu...mesti buat ni...

Lelord berkata...

hehehhehe...lela pun skang tgh rasa seriau gak ni, jiran sblh umah kat melaka gtau smlm pagi dia nmpak4 laki indon berlegar2 kat lorong umah, ade yg bawak pisau lak tu. tp seb bek ade jiran lelaki selang bape umah nmpak, so mereka xde la wat pape. maybe tgh dok usha line.

hmm hopefully xde pape la

Softtouch [Hanim] berkata...

sy bc pun berdebar ain..nasib ain ada no jiran rumah kan, bolehlah nk kol ke apa...nasib bkn pencuri ain..

merah_s berkata...

Suspen.. suspen btul laa.. berdebar2 aku baca.. pandai kau kasi debaran.. namun yg berharga, tip bc surah yassin ayat 9.. terimakasih ya..

nza berkata...

hi.hi.hi....suspen jerr ttp kalu dok tman camtu la...org bagi salam kt rumah lain, kita lak sibuk trkejar2 kluar...hi.

Related Posts with Thumbnails