Khamis, 11 November 2010

Penengan Halimah Jongang...

Tak sia-sia aku terbukak cerita halimah jongang malam tadi. Aku dapat satu idea bernas untuk psikokan danish. Motif utama adalah seperti di bawah:
 

Tahun depan dah nak masuk darjah satu, tapi danish ni tak habis2 dengan habit dia suka kepoh hisap puting botol susu. Kalau nak tido mesti macam ni. Botol susu wajib kat mulut (even susu dah lama habis dia minum) pastu tangan mesti gentelkan bucu kain, bucu bantal atau pape ajer kat lobang hidung atau telinga. Nak kasi minum susu dalam cawan takmo pulak dia. 

Waktu danish tengah khusyuk tengok cerita halimah jongang malam tadi, aku cakap dengan dia macam ni....

"tau tak sbb apa gigi dia (halimah) jadik camtu?? Masa dia kecik2 dulu, dia macam abang jugak la. Suka hisap botol susu. Nak ke gigi abang jadi gitu??. Kekgi kawan2 panggil abang 'danish jongang'....." 

Danish diam sambil fikir apa yang aku cakap....

"Mama......danish takboh la hisap botol. Buang ar botol ni mama...."

Wahhhhh, berbunga-bunga hati mama dia ni dengor. Elok pun tido malam tadi dok kepoh botol susu. Kita tengok jer la nanti dia boleh bertahan ke idak. Lepas ni kena la cuba pujuk dia minum susu dalam cawan. 

hehehe..... 

18 comments:

Nad @ MamaZakwan berkata...

ada jugak baiknya halimah jongang tu, hehe...

az rina a.k.a jaijina berkata...

haha, tau pon danish takut kan..kalau dia tingat² botal dia, akak bukak cite halimah j0ng tu, hikhik..

kakcik berkata...

Terima kasih kat A Aida, kan? :)

cheqna berkata...

psiko yang baik..=)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

wah leh jadi ayat menakutkan ni...at least ada hasilnya kan

Softtouch [Hanim] berkata...

danish sy masih isap botol lg ain..cume bila dia kat taska dia guna cawan sbb cikgu dia dah pesan xleh guna botol..

tp kalu dia guna cawan dia danish sy krg minum susu. sy takut plak dia krg minum susu, risau dia minum sikit...

AngahSayang2314 berkata...

bagus gak kan idea tue tapi angah tak leh latih lagi anak angah macam tue buru 1 1/2 umo dia...

Amy Syaquena berkata...

salam..

idea yang sangat bernas...

LyNn HaMzAh berkata...

wah bagus idea nie...

Ummi Aisyah || Cik Yah berkata...

haha halimah jongang..
note:menjadik gak taktik tu yek

Lulu caldina berkata...

ye..semoga berjaya..ngee

noor berkata...

menjadi gak ek taktik hihihih

LYaFRINA berkata...

heheh... motivasi y berjaya...
bagus2...

ain..lya dulu isap botol smpai darjah 3 rasnyer.. hehehe

kella berkata...

hehehe.. pandai betul! heheheh.. bagus bagus.. idea yang bernas!

menjadi tu..

sarah-najwan berkata...

dulu anak saya hisap puting lagi..then isap susu pkai botol smapai 6 thun..malu weh jika blik kg..tapi dia nk jugak...

last2..saya psiko dia..beri gunting..then bwh pengawasan kita..suruh dia gunting sendiri puting itu...then suruh dia sendiri buang botol dan puting yg digunting dlm tong sampah...depan2 dia..kita amik smpah..dan buang..

dia merengek2 jugak..tapi citer balik kat dia..kan da gunting..kan da buang..xle ambil..kotorrr ada ulat dlm tong sampah...

hehe..panjang pulak komen hamba..hehe

mama rifQy berkata...

waa..hebat sis!! leh apply gak nih utk Iqy bile Iqy besar kang!!

Nafisa81 berkata...

anak kite pon..dgn bantal..dhm puting kosong...tak boleh lekang..

mamalieyna berkata...

ngeh3x..psiso terbaeeek! ^_^

hope abg danish simpan dlm ingatan tuu..

Related Posts with Thumbnails