Rabu, 3 Mac 2010

KESIAN SARAH

Sejak aku buat n3 ni, masalah buang air besar sarah masih berlarutan hingga ke hari ni....

Sarah semakin fobia bila nak membuang. Dalam seminggu kadang sarah membuang sekali atau dua kali jer.... huhuhu....

Pening dah pale aku duk fikir nak kasi dia makan apa..... sume macam tak bape nak jalan....

Benda yang elok untuk dia makan kadang tu dia plak yang tak nak dan awal-awal reject... susah la kalau berterusan macam nie. Risau pulak aku kot-kot dibiarkan dia tahan nak membuang macam nie, lama-lama boleh efect buah pinggang dia.

Bukan ke kalau kita tahan diri dari nak membuang tu leh rosakkan buah pinggang ke? nauzibillah.....

Sekarang ni yang sarah suka makan sunsweet prun tu jer. Pernah aku kasi dia pati sunquick tapi bila rasa masam sekali telan jer dia terus takmo.... Pisang ngan betik pun dia tak suka. Alih-alih mama jugak yang kena perabihkan.... 

Aku plan nak tukarkan susu sarah, tapi setakat nie susu yang aku cuba dia reject. Paksa karang dia mogok lagik niaya aku dibuatnya...

Bila 2-3 hari sarah duk bising nak 'uk-uk' tapi tak jugak 'uk-uk', aku kesian aku masukkan ubat bontot tue... Sekejap jer masalah settle tapi tu la nak guna selalu aku rasa cam tak sanggup.... Agak-agak bahaya tak ya?

Ni antara penderitaan sarah yang aku curik-curik snap semalam....

 
'mencari semangat dan kekuatan dari mama'

 
'sampai terpejam mata menahan kesakitan'

 
'sakit sehingga menitiskan air mata'

'bantulah sarah aunty sume'


'sampai terlena bila mama gosok belakang dia'

44 comments:

kakzie berkata...

hu hai Ain nengok ke pic2 sarah siannya dia...kita yang besar ni pun kalau kena sembelit seksanya rasa apa lagi dia yg kecik tu yer kan...Nak bagi petua mmg tak ada,dah bawak gi klinik ker?

Ain berkata...

kakzie: memang tak sampai hati tengok dia nak buang air kak....

kehulu ke hilir serba tak kena...kalau tengah makan pun dia tetiba leh stop...huhuhu...

ain tak bawak dia gi klinik sbb ubat peluru hari tu boleh pakai lagi....

kalau bagi ubat air tu memang tak berkesan langsung.....

nasazfrog... berkata...

sama kes ngan anak saya Wani.. dulu mmg dia sembelit selalu gak masukkan ubat utk senang membuang tu,, tapi tu la tak bagus jugak bergantung ngn benda tu.. tapi alhamdulillah sekarang Wani dah okey.. Mungkin faktor susu or pemakanan dia la tu..

mamalieyna berkata...

kesiannya sarah...baik ain rujuk pakar la tanya pendapat..kalo skali dua guna ubat montot tu ok la, kalo selalu takut gak..

CatlinaFly berkata...

oh sembelit mmg sakit..ciannye sarah..aunty pun rasa sakit ape lagi sarah..

e-ein dulu2 ade gak masalah sembelit, tapi sejak masukkan prune dlm bubur nasi, dah ilang lak problem .

dah bwk jumpe doktor?ubat bontot tu tak elok pakai selalu nanti lapisan dlm usus leh rosak...doktor akan bg ubat lembutkan tahi..mlm bg minum satu titis je tak byk pun..e-ein pernah dpt ubat ni..lupe lak name ubatnye nanti balik umah tgk ..

Ain berkata...

nasazfrog: dulu sarah ok jer, lepas dia dah belajar makan nasi bijik masalah sembelit ni timbul...

agaknya sebab tak cukup sayur kot...

Ain berkata...

mamalieyna: insyaallah lepas ni ain bawak sarah gi klinik semula...

mana tau ada ubat lain yang sesuai untuk dia...

risau jugak kalau selalu bergantung pada ubat kan....

Ain berkata...

catlinafly: pernah sekali jer bawak sarah jumpa doktor pasal kes sembelit nie...

so far ain dah gunakan ubat montot tu 2 kali....

kalau boleh nak tunggu jugak dia buang air besar secara normal....sbb tu jarang guna ubat montot nie...

nanti ain tanyakan ngan doktor pasal ubat titik yg cat cakap tue...

anak jiran sebelah rumah mak ain pun pernah guna dan dia cakap ok...

mana tau sesuai untuk sarah kan...

honeylanz berkata...

cian sarah... ain, rujuk kt klinik lg sekali...cari specialist...sedih tgk sarah mcm tu :(

honeylanz berkata...

ain, has nak order minyak aromatherapy. apa² email has tau...

Ain berkata...

honeylanz: this week ain cuba bawak dia jumpa doc. semula....

sedih jugak tengok dia terseksa camtu...huhuhu..

minyak aromatherapy has hari ahad nanti ain pos ok sbb besok kat sini cuti umum....

Nida berkata...

Salam Ain.

Nida baru alami peristiwa tu 2 minggu lepas, si kecilku tak mahu uk uk... sanggup tahan. Sampai Nida beli pisang, tp useless sebab dia makannya tidak.. Nida n hubby terpaksa pegang tangan dia n temankan dia dalam toilet.. puas hubby paksa.. last2 dia ok sendri.. tp still lagi takut2... setiap kali nak uk uk tpaksalah Nida teman n pegang tangan dia

al-lavendari berkata...

ubat bon ... tu ok, anak2 pakcik dulu pun gitu. tak ada masalah. apa2 pun consult dr dulu lah !

nza berkata...

kesiannya Sarah..
Nasib sarah sama dgn farouk.
Dari kecik smpai skrg farouk alami masalah sembelit. Smpai berak kluar darah.Pernah langsir smpai putus masa dia brganyut menerah berak. xtaulh knapa padahal farouk mmg peminat sayur2 espclly carrot, timun, betik dll.
pernah doktor cadangkn agar wat pembedahan usus ttp xsmpaihati lak.....nk wat camnekn...dh puas ikhtiar.

ita zakaria berkata...

kak... kesian kan bile budak tecit tak leh berak. Sarra dulu pun camtuh, sampai merah2 muke menahan sakit derita. Sampai berdarah pun yer kak... cuba akak bagi jus kismis or makan kurma. Anak ita makan jus kismis, senang sikit beraknya. tak lah sampai berdarah. even bukan tiap2 hari berak, tapi 3 hari sekali, pasti buang... lagi pun jus kismis kan memang elok.. kot akak mahu cuba ya...

Ain berkata...

nida: salam nida,

sama la cam sarah, ain terpaksa peluk dan gosok belakang dia supaya dia tenang....

ada masa dia tak kasi ain sentuh dia langsung...depens pada mood dia jugak...huhuhu...

paling sedih tengok dia mundar mandir tak keruan....

Ain berkata...

al-lavendari: risau jugak nak guna uncle sbb takut ada effect kemudian hari nanti....

pape pun nanti saya bawak sarah jumpa doktor semula....

Ain berkata...

kak nza: kes farouk lagi serius la kan....

sarah pernah sekali jer najis bercampur sedikit darah disebabkan sembelit nie...

masalah sarah skang ni dia fobia nak meneran...takuttt sakitt..

Ain berkata...

ita zakaria: salam dik,

rindu nak baca komen ita kat sini, selalunya singgah jer kan...hehehe...

kat mana akak boleh dapatkan jus kismis tu ya...

apa jenama dia dik? akak tak pernah dengar plak sebelum nie...

teringin jugak nak cuba, mana tahu sesuai untuk sarah...

thanks atas info ita nie...

vinz berkata...

kesiannya saya tgk your baby Sarah....baik g jumpa pakar for advice. tp setengah baby makn prune pon ok gak...

Syuhada Kamal berkata...

kesiannya sarah..sedih aunty tengok sarah menahan sakit..kak ain tryla pg farmasi...ade jual fiber utk lawaskan buang air besar...bentuk minuman..ade yg sesuai utk kanak2..papepun consult dgn farmacist dulula..

maybe tak sesuai susu la tu coz nabilah pun pernah kene...lepas tukar susu br ok...ktorg paksa gak die minum susu lain..huhu

~aSHa~ berkata...

eh kak sama la masalah kita...sy pun maisarah probs ttg uk uk ni...sampai berdarah2...sian sgt2...

dia jarang gak uk uk...abg dia hari2...kalo balik keje tu tak mintak pampers tuk dipakai hanya tuk uk uk tak sah...hari2 nak uk uk...abg dia suka pisang...tanpa disuruh,dia offer nak makan

adik plak mcm sarah ar...takmo makan pisang...uk uk pun 2-3 hari sekali...sian...budak2 kena hari2 baru selesa...

~aSHa~ berkata...

eh cop cop ada lagi...

kak sy ni pun jenuh tuko isomil, lepas tu enfagrow, skrg ni anmum...

tapi masalah tetap sama...bukan kita tak cuba kan?

baby sy ni sejak dari kecik lagi...lama dah...tapi dulu tak la berdarah sgt...maybe sbb dulu makanan soft2 lagi...skrg ni kan mcm2 dia makan...dia punye 'pembuangan' tu keras byk la skit

Puan Hanis berkata...

kesiannya sara...

my dotter pun ada once mengalami sindrom takleh yak ni.Dalam 2 week jgak masalah ni terpaksa dihadapi.

Solution...buah betik,pisang,prune,sunkist,sya byk masak bubur jek hari-hari(selama 2 weeks tu ler)

Ubat montot terpaksa digunakan juga sbb yg atas2x tu kurang berkesan.Adalah 3-4 kali guna.Mmg risau guna ubat tuh...sbb doc siap bgtau kalo org pregnant bleh gugur tau kalo guna ubat montot tuh...ish serammm


yg penting...dalam masa dia sembelit tuh...mmg kene extra jaga food dialah....make sure air putih berbotol-botol kene minum

and doa seorang ibu tuh sgt mujarab kan...
so...
berdoalah selalu utk kesihatan anak2x kita

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak..
Ciannya Sarah..

Tak sampai hati nengok.
Moga2 Sarah akan cepat pulih seperti biasa.

Softtouch [Hanim] berkata...

alahai ciannyer..better bwk pg klinik..tp mesti doc akan ckp bg minum air masak byk2 n bla bla bla..same jgk petua2 yg ain ckp tu..

cube jgn bg makanan atau air yg keraskan berak..cth kalu anak sy kalu minum milo or ribena selalu dia akan berak keras...

CuTeMiUt78 berkata...

alahai sian sarah..
dah cuba beri dia pati prun.. ala buat air cam ribena tu.. kot la kan.. dia senang nak uk..uk..

qaseh um masyitah berkata...

Salam Ain
syahdunya bila tengok sarah sampai mengalir air mata.erm,mungkin kena jumpa doc kot Ain.masa anak sulong saya masih kecil,dia memang susah nak uk,kami tukar susu yang dia minum,terpaksalah tukar walaupun pada asalnya dia tak mo susu tu.a..3 hari lalu, si anak sulong saya yang susah nak uk,tapi dia ok dah la. mungkin sebab dia kurang minum air kot.asyik nak berlari je.

Ena berkata...

salam kenal..

kesiannyer kat sarah tu ye.. ader x cube kurangkan sukatan susu mase bancuh? kasi cair2 jer.. anak sy dulu penah juge mcm tu.. bile sy kurgkan sukatannya.. Alahamdulillah.. tp tu la bergantung juga kan pd badan masing2 kan..

♥Azie♥ berkata...

kesiannyer..ain bg minum air oren ker? adoi kesiannyer ..
oo baru azie ingat nonie pun macam tue dulu..azie pun cairkan sikit susu tue..kdg2 susu ain..apaun azie doakan moga sarah cepat2 leh buang air besar seperti biasa ..

ieda berkata...

salam perkenalan..siannya sarah.sy faham sgt perasaan ibu bila anak sakit buang air besar ni sb nabila pun kadang2 sembelit..cuma nabila lain sikit sb masa lahir takde lubang punggung (imperforated anus).
biasanya kalau nabila tak membuang 2 hari jer saya masukkan syrup lactulose dlm susu dia.sehari sekali jer..alhamdulillah lps dos ke dua dia membuang.
dulu sy guna yg sumbat punggung tu jg tp nabila jerit2 sakit masa membuang..sampai panjat2 badan saya..menitik airmata saya bila tgk dia mcm tu.
other then that sy bg dia makan sayur..mujur jg dia makan tak memilih sgt.

hopefully sarah will get better soon.

Ain berkata...

vinz: prun tu memang feberet sarah tapi dah makan banyak pun sembelit jugak...huhuhu...

Ain berkata...

shuhada kamal: nanti akak try tinjau kat farmasi...

susah jugak nak kasi sarah menda mcm nie sbb dia jenis memilih....

Ain berkata...

asha: maisarah sha lagi teruk ya... sarah akak pernah sekali jer buang air besar sampai berdarah...huhuhu..

macam-macam dah cuba kan untuk atasi masalah sembelit nie, tapi tu la belum jumpa jalan keluar lagi....

kalau boleh nak sangat tengok sarah ni buang air besar normal cam orang lain...

dulu masa kecik ok jer, bila dah start makan nasi biji dan mcm2 makanan tu yang sembelit jer manjang....

Ain berkata...

Puan Hanis: bahaya jugak la ubat montot tu kan...serammm la pulak dengar...

sarah nie tiap kali buang air besar memang sembelit. Makan memilih tu yang susah sikit tue...

harap2 tak berterusan sampai dia besar...

Ain berkata...

lol: dearie, mcm tu la sarah tiap kali nak buang air besar...

kehulu kehilir serba tak kena pastu nangis...

kadang kalau akak gosok belakang badan dia dia ok sikit, tapi kadang tue tak kasi orang sentuh atau tegur dia langsung....huhuhu...

Ain berkata...

softtaouch [hanim]: ain rasa masalah sarah ni sebab dia suka minum air teh...

memang pantang nampak mesti nangis nak jugak....

nampak gaya kami kena tukar minum air lain jawabnya....

Ain berkata...

cutemiut78: nanti ain try buat la..

mana tau dia nak minum kan...

thanks rina...

Ain berkata...

qaseh um masyitah: thanks singgah sini,

ain dah try tukar susu dia, tapi plan failed....

dia pulak yang takmo minum...huhuhu...

Ain berkata...

ena: salam kenal untuk ena jugak...

thanks atas idea ena. lupa plak pasal kurangkan susu nie padahal dulu ain pernah buat kat abang dia...

nanti nak cuba la, mana tau sesuai kan...

Ain berkata...

azie: ain kasi dia pati oren sunquick tue...hehehe...

baru sikit masuk mulut pastu dia dah takmo dah....masyammm katanya....

nak try kurangkan sukatan susu dia plak lepas nie....

harapnya menjadi...

Ain berkata...

ieda: salam kenal jugak, thanks atas info ieda...

ain pun takut nak guna ubat montot tue masa dalam pantang dulu, kalau budak kecik lagi la meraung kan...

syrup lactulose ni ain tak pernah dengar...nanti ain tanya pendapat doc mcm mana..

Reina berkata...

hai ain ... kesian nyer your baby ... reina cdgkan u guna ubat nie grip water actually bagus ... anak my SIL makan ubat nie je ok n lagi satu u bg minum vitagen yg tu memang ok ... anak i .. i ajar makan buah n minum air buah jd dia memang tak ada masalah mcm tu buat masa nie

Ain berkata...

reina: thanks atas cadangan reina...

insyaallah akan dicuba...

untuk permulaan mungkin ain boleh cuba buatkan air buah cam reina selalu buat untuk anak reina tu...

tak terfikir plak sebelum nie...hehehe...

Related Posts with Thumbnails