Ahad, 14 Mac 2010

JERUK CERMAI VERSION MAMA SARAH

Sambungan kisah buah cermai yang terlebih hari tue....

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

 Balik jer dari ofis terus kerjakan cermai nie. Basuh bersih-bersih dan toskan.... 

tu dia.... nak buat apa ya????

 


Kita bikin itu jeruk lorr..... 1st taim aku cuba wat jeruk sendiri. Sebelum ni tau request ngan mak aku jer... Resepinya cik google tolong carikan.... hehehe.... 

Disebabkan kureng konfident ngan resepi kat tenet (macam2 cara ada kans...), call jugak my sifu a.k.a my mum untuk mintak tunjuk ajar....hahhaha..... 

Dan hasilnya yang tak menghampakan..... dapat jugak la setabung jeruk cermai version mama danish dan sarah nie.  

 

p/s: to mamalieyna, happy birthday to you dear. Moga terus dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik dan berbahagia disamping keluarga tercinta.  

22 comments:

pak long berkata...

salam....
tulis la cara membuatnya...teringin jugak nak try buat jeruk....

nza berkata...

emmmm...dh jadi jeruk...barulh best....minta ckit.

masa along ,angah n beby year 6, cikgu sains ada wat projek jeruk nie...msg2 ank2 murid wat jeruk.myb mak dia org wat kot cz sedap sgt tu...ha, skali kenduri kendara la cikgu2 kt bilik guru mkn jeruk2 tu....

Nida berkata...

Ain.. pos ler kat sini sikit.... geramnya tengok jeruk tu.. tu kalau Nida, sekali ngadap je...

LiNda berkata...

wow.. jeruk ceremai ! memang sedap wooo..

Ain, now, akak di Johor . Tolong tengok2 kan rumah erk ...

tengok sahaja. hahaha

Asz berkata...

uiihh ... rajin btol ain wat jeruk ... gigih! ;-))

LYaFRINA berkata...

bestnyer... skrang sshnyer nk jumpa pokok ni.. lya ingat time kecik2 dulu kat rmh sedara y kat dungun,, slalu kuti[ buah cermai ni.. skrang ssh nk jumpa dh.. dh btahun2 xmkn ... Ain kna pos skit ni.. hehehheehehe..

***kalo buat asikrim jeruk pon best

Ain berkata...

pak long: segan la pak long....

baru first taim buat, nanti dah teror saya share resepi ya...hehehe...

Ain berkata...

kak nza: mak aiiii.... anak2 akak lagi teror dari ain....hahaha...

ain baru belajar nak buat sendiri nie...

not bad la rasa dia kot...

Ain berkata...

nida: kalau pos ke obersea lepas ke? hehehe....

kalau dah start makan memang tak sedor kan.... satu2 masuk mulut, tengok2 dah licin....

Ain berkata...

sis linda: balik kampung ropenya..... ingatkan akak gi bercuti....

pasal rumah akak jangan risau, ain tak gi mana2....

kalau setakat nak tengok jer takde hal punyaaaa....

salam untuk mak ayah akak.... bila nak datang ganu lagi?

Ain berkata...

asz: buah cermai tu banyak sangat asz...

nak makan camtu jer memang tak habisss...

dah jadi jeruk ni boleh la agihkan kat kengkawan... takde la membazir kena buang kan...

Ain berkata...

lyafrina: tak ramai yang tanam pokok cermai ni kan....sebab tu la susah sikit nak dapat...

kalau ikutkan ain lagi suka jeruk pedas, tapi hari tu belacan takde, jadi la dia jeruk manis...hehehe...

ain malas nak buat eskrem cermai, nanti anak teruna nan seorang tu tak berhenti bukak peti es....

Ena berkata...

salam..

sedapnyer makan jeruk cermai tu.. sy nie penggemar jeruk.. sekrg tengah ber blogwalking sambil makan jeruk anggur..

♥Azie♥ berkata...

ain...tgk n3 ain tekak azie dah terasa cermai tue..

mamalieyna berkata...

wah3xx..dah tertayang dh jeruk cermai dia...seb baik tak peknen, kalo peknen mesti ngidam nak jeruk cermai version mama sarah gak..hehe..

thanks atas ucapan khas buatku ituw..terharu saye! hikhik..

Ain berkata...

Ena: wahhhh makan jeruk anggur ya... bestnyaaaaa...

ain pun peminat jeruk ngan asam jugak, tapi kalau jeruk ni selalunya tau beli jerk, tak pernah try buat sendiri....

Ain berkata...

azie: adoiiiyaaaaa...

kalau dekat dah kasi dah kat azie semangkuk...hehehe...

Ain berkata...

mamalieyna: kalau yang peknen tu harap bersabar la kan....huhuhu...

ieyna dah potong kek belum??? dapat hadiah apa la agaknya dari cik hubby ya...

~aSHa~ berkata...

kak thanx ye sharing info ttg penawar tu

kak..cite la cara2 buat jeruk..kami nak tau gak ni....aritu ada betik muda..nak buat jeruk tak pandai....

lagi satu..sempat tak terima kupon tu? harap2 sempat dan dpt tebus...mcmane?

Ain berkata...

asha: sama2 sha...

nanti akak dah pro wat jeruk akak share ya... hari tu main tibai jer taruk gula ngan garam sesuka hati....hahaha....

lepas ni akak sukat bebetul, pastu boleh la share kat blog...hehehe...

thanks poskan akak setem hari tue, sedey tau sbb tak dapat kuali idaman hati... lagi 4 keping jer tak cukup....huwaaaaaa...

akak dapat tebus kuali yang 24cm tu jer, balance setem akak kasi kat kawan akak untuk tebus hadiah lain...

ok la kan dapat jugak kuali sebijik... thanks ya sha susah2 anto setem kat akak...

~aSHa~ berkata...

kak...suka hati sy setem tu terima gak sebelum tarikh tutup...itu je yg ada....tu pun pg sekali je shoping..tak pg2 dah (jarang2)..sbb tu malas kumpul..lagi pun giant jauh dari sini...

Ain berkata...

asha: tau tak, kat giant mesra mall ni sesapa yang nak redeem kena isi nama dulu dalam buku log....

barang takde stok....punya la ramai yg nak redeem sampai nak penuh buku log yang panjang tue...

Related Posts with Thumbnails