Sabtu, 30 Januari 2010

MY MUM'S FARMVILLE

Jangan ingat kita-kita jer ada farmville ya....

 Mak aku pun ada famville jugakkk walopun dia takde fesbuk... (sila percaya!!!)

Mak aku cakap tak main la tanam-tanam pokok kat muka buku nie, apa kelasssss, tanam kat muka tanah lagi banyak fekdah....muahaha....

Ambik ko, tak pasal-pasal kena atas batang hidung sendirik (aku ler tue)...

Tapi skang ni aku dah tobatt dah, dah lama tinggalkan keseronokan berkebun kat fesbuk tue.... 

 Sekali fikir, melalaikan aku jer...... dua kali fikir memanggg kerja sia-sia....

Itu pendapat aku ler, tapi kalau sekali sekala nak main untuk hilangkan boring or tension tu , idak ler menjadi masalahkan....

 Moh kita tengok hasil penat lelah mak aku bercucuk tanam...

'kalau kebiasaanya rumah-rumah berpagarkan batu atau besi, rumah mak aku berpagarkan pokok mentimun jer- tak perlu risaukan penyamun ke apa sebab kawasan kami bukan black area, this is a green area...hehehe'

 'bapok besor gajoh daun dia-mak aku cuma gunakan baja sayur jer, tak perlu sembur racun serangga. tengok la daun dia, segar bugar kans'

 
 'dan hasilnya yang masih muda - dapat kat aku ratah macam tu jer... sedappp giler'

20 comments:

hamzah@al-lavendari berkata...

memang tepat sekali kata orang dulu-dulu, memang tak rugi berbudi pada bumi ..! pokok durian tak berbuah ke ?

Ain berkata...

uncle hamzah: dekat rumah mak saya pokok durian tak berapa menjadi...

kalau kat kampung ayah, memang banyak.... tapi kena tunggu musimnya la...

semua pokok2 durian tu ayah saya tanam lebih 20 tahun yang lepassss..... dari biar tanah atuk kosong camtu jer, at least dapat jugak mkn durian percuma....

Zareda Norman berkata...

kalau ada tanah luas mmg bes berfv.. tapi pokok herba akak kat belakang rumah pun dah layu layu dah.. ehhehe lama dah tak baja..

♥Azie♥ berkata...

betul kata org xrugi berbudi pada tanah...banyak nyer timun..

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak..
Rindu lak persekitaran kat kampung..

*tetiba emo rindukan nenek coz nenek yang mengajar kami tanam tanam nie. :(

nza berkata...

betul tu ain..angah awal2 dh pesan kat kak nza jgn cuba2 game kt FB..ktnya nnti ibu akn dok ngadap siang/mlm.lekaaa...haya...ank lak yg pesan kt ibu.

kak nza pn kekonon rajin gak brcucuk tmn ttp dok umah teres so trpaksa le tnam dlm pasu jerr..nk wat camne tanah sekangkang kucing je...

MrsNor berkata...

salam Ain...aduhh geram tengok timun tu...untung ada tanah luas, boleh berkebun. Akak kan tak pernah teringin nak berkebun kat FB tu...buang masa aje rasanya..baik ada tanah berkebun kat alam real dpt hasil cam timun tu sedapp ooo makan fresh fresh

ainie aziz berkata...

samala kita ain. dah lama tinggalkan FV tu. mmg buang masa je rasa. sekali ngadap, mau makan sejam dua. huhu. bukan dapat hasil pun kan. pas ni nak ikut mak ain la plak. berFV kat tanah real punya. lagi besar pekdahnye kan!

ibu_arifa berkata...

ingnkan nak citer pasal kebun kat FB tu td..hehehe
tp best kan leh tanam2 sendiri sayur2 cam ni. dulu masa bujang selalu gak tanam cenggini, sbb mak ayah pun mmg suka berkebun. dah kawen ni yg 'stop' sbb tinggal umah flat...nak tanam pokok sepasu dua pun risau jd tampat nyamuk bersembunyi plak..alahai..sabar jer lah.

KV berkata...

my atuk pun rajin bercucuk tanam. MIL pun.

Ain berkata...

kak zar: cepat baja kak, nanti dia mati.... huhuhu....

Ain berkata...

azie: dia punya lebat berbuah sampai tak habis nak makan....

sudahnya mak ain sedekahkan kat jiran2 yang datang....

Ain berkata...

lol: dearie pun pandai tanam-tanam ya...

masa akak kecik2 dulu, mak ngan ayah akak usahakan kebun sayur, akak pun tak terkecuali jadi petani sama....

bestnya taim kutip hasil tue.... seronok tak terkata bila tengok sayur menghijau dah boleh dijual......

Ain berkata...

kak nza: akak bernasib baik belum terjerumus, ain ni dulu mabuk fv tau...

tidur baring pun asyik teringat kat kebun jer....huhuhu....

bila difikirkan balik, bodohnya aku....hahaha....

Ain berkata...

kak nor: salam kak,

betul cakap akak tue, sangat2 melalaikan kalau dah terjebak...

belakang rumah ain ada tanah sikit, tapi tak tau la bila nak tumbuh pokok kacang, timun dan sebagainya....

tak sempat nak tanam kak...

Ain berkata...

ainie aziz: byk lagi faedah berkebun kat tanah kan.....

badan berpeluh jadi lebih sihat, makan plak sayur yang segar bugar, bertambah-tambah sihat jadinya.....

Ain berkata...

ibu arifa: kadang kita nie bukan taknak berkebun kan, cuma halangan tue yg buat minat kita jadi merudum....

jelesss kan bila tengok tanaman orang subur menghijau...

Ain berkata...

kv: atok ngan nenek ko mesti sihat dan kuat kan.....

arwah atuk ngan nenek aku dulu tau tanam padi jer, sayur mayur ni mak ngan ayah aku la yang pakar....hehehe....

LiNda berkata...

ohh... patutlah bila balik dari rumah emak, muka awak berseri-seri jek . Rupa2nya dapat makan segala sayuran dan ulaman . fresh lagik !

Ain berkata...

sis linda: ada buah timun untuk akak jugak...

baru petik pagi tadi. petang ni ain kasi ya....

Related Posts with Thumbnails