Isnin, 4 Oktober 2010

No More 'Ting'....

Dari dulu aku memang gigih nak pisahkan sarah dengan puting, tapi disebabkan kegagalan demi kegagalan sebagaimana aku pernah ceritakan kat SINI, SINI dan SINI, akhirnya aku biarkan jer masa yang tentukan sarah berpisah sendiri dengan puting kesayangan dia tu. 
 
 suatu ketika dulu....

Sabtu lepas waktu kami ke Dungun, on the way balik aku perasan puting dia takde. Aku cuba tanyakan kat sarah...

"Puting adik mana? Takdok pun mama carik..... Haaaa, tu la wat main lagii"

"adik buang, kambing ambik...."

"siapa suruh buang, takdok doh la puting adik"

Redha jer la si sarah ni bila tiap kali dia mintak puting, aku cakap puting tu dah takde dah. Siapa suruh bagi kat kambing??? Actually kat bandar dungun tu takde pun kambing, tapi disebabkan tiap2 hari kat depan rumah kitaorg dia tengok kambing, tu yang dia cakap puting kambing yang ambik....hahaha

Alhamdulillah, sejak 2 hari lepas dia dah boleh tido tanpa puting. Kat taska pun dia takde merengek nakkan 'ting' dia tu. Senangggg hati mama tak payah lagi nak paksa-paksa sarah stop hisap puting  macam dulu-dulu. 

30 comments:

~aSHa~ berkata...

owh baru benti berputing ye laling....maisarah tak pernah berputing..tapi abang dia berputing jugak masa kecik....

kak bila nak jalan ke kemaman? dtg la umah ye..raya nak abih dah ni...ehehehe

Zaidah berkata...

barulah auntie tahu rupanyer kambing telah makan puting sarah....teruk betul kambing tu kan...puting yang dia makan....hehehe....baguslah ..tiba masanyer memang sarah akan stop sendiri hisap puting....

Ain berkata...

asha: baru 2 hari stop ni sha, jangan dia mintak semula dah la kan...

kalau akak ke kemaman, akak singgah rumah sha k, lepas raya pun kira raya la jugak...

leh gitewwww....hahaha

Ain berkata...

zaidah: kambing jugak yang jadik mangsa keadaan...

hahaha....

nasib baik dia boleh accept, kalau tak kena la beli puting baru...

nza berkata...

Alhamdulillah, dh tiba waktu n ketika la tu..........legaaaaaaaaaa...

Ain berkata...

kak nza: memang legaaaaa sangat2 kak...

Softtouch [Hanim] berkata...

budak2 kan...mmg dgn sendirinya dia xnk puting...nk paksa xboleh last2 sndiri yg xnk puting...senang lah ati mama dia tu

Ain berkata...

hanim: yang penting x perlu lagi nak memaksa sbb mama sarah ni memang tak sanggup tengok anak merengek lama2...

hehehe...

Fieza79 berkata...

bdk2 dgn puting tk dpt di pisah kan melainkan dgn kehendak dia snri...sama la anak kfieza dulu bukan main ssh nak pisahkan puting tu...mcm2 cara bt...akhir nya pisah jgk atas kerelaan dia sniri...hehee

QuEeN Of 2 Heroes berkata...

gud girl...akhirnya sarah stop sendiri...da besar da dia.. :)

Joy berkata...

haah..biasa dah besar otomatik tak brp nk ber ting dah ;)

mamalieyna berkata...

senang hati anak dh benti berputing eh..hehe..eina dl mmg kasi gak kt arif..tp elok je pengasuh jaga, terus dia tak guna dah...kejap jela merasa guna puting ni..tak sampai sebulan kot..hehe..

az rina a.k.a jaijina berkata...

hehe, tingatlak rina time kecik², punyelah azab bile nak cerai botol..macam² kekdah mak buat..

nasib baik echa tak isap, ting..

E.d.Y berkata...

org cakap kalau lama sngt hisap puting, gigi die jongang sikit..betul ke??

Mak Su berkata...

timakasey kepada kambing :D

ummumishkah berkata...

alhamdulillah.. paksa2 ni tak jalan kan utk kanak2.. tahniah sarah!

Ena berkata...

Anis sampai la ni masih ngan 2 batang jarinya kat lam mulut bila dia duk diam2 terutamanya time ido.. tak tau bila la nak buat habit tu.. huhu.. tapi dulu pernah jumpa sorang kakak ni dier kata dulu dier kecik2 pun sebujik cam anis.. dan akan tinggalkan sendiri habit tu bila sendiri yg rasa malu.. huhu.. bila la tu kan!

UnGu VioLet berkata...

hehehe... dah besar anak mama tue yer...

LYaFRINA berkata...

kalo sarah x mgamukxde hal la..
asya pun sama.. nok ting sokmo.. tp time tdo j la... mcm cara dh buat, ltk asam jawa la.. lg sdap dia hisap.. klo x bg mgamuk sakan plok..

Ain berkata...

fieza: sama macam sarah jugak la erk...

Ain berkata...

nadia: boleh mintak adik dah ni...

hahaha....

kejap jer anak2 membesar kan...

Ain berkata...

joy: nak tunggu dorang stop sendiri yang lambatnya kan...

Ain berkata...

mamalieyna: elok pulak ayep taknak puting ya, kalau sarah puas ain usaha memang satu pun tak jalan...

tup tup dia stop sendiri...

hehehe..

Ain berkata...

jaijina: rina kira sepesen dengan danish akak...

sampai sekarang hisap botol susu...

tak tahu la macam mana nak buat sbb kalau kasi susu dalam cawan memang dia takmo minum...

gigi dia pun rosak teruk sbb malam2 mesti dia hisap botol kosong...

huhuhu...

Ain berkata...

edy: kalau sampai ke besor hisap puting, risiko nak jadi jongang tu tinggi la kot...

so far, sarah ok jer...

Ain berkata...

mak su: nasib baik ada kambing kan kan...

boleh jugak tlg settlekan masalah mama sarah...

haha..

Ain berkata...

ummumishkah: makin dipaksa makin payah rasanya...

kalau atas kerelaan dorang baru la jalan....

Ain berkata...

ena: sepupu ain ada sorang yang suka masukkan ibu jari dlm mulut, bila tengok ibu jari dia, jadi kecik tau...

jari anis jadi kecik tak?

Ain berkata...

ungu vioolet: lama mar tak singgah sini, sedar2 sarah dah besar kan...

hehehe...

Ain berkata...

lyafrina: sarah pun hisap puting waktu nak tido jer, senang nak lena...

setakat ni dia dah tak mintak puting dah, taim tido dia peluk 'bebear cuk' dia jer...

kalau hilang bebear cuk ni lagi haru dari hilang puting kot...hehe

tak lama lagi asya mesti ikut macam sarah jugak, memang take time nak ubah habit anak ni...

sabo jer la lya...

Related Posts with Thumbnails