Khamis, 21 Oktober 2010

Guna Picagari Boleh Rosakkan Kemujaraban Ubat

Semalam aku cuti dan seharian kat rumah mak aku. Itu pasal la blog tak berupdate dan takde sesi jenjalan maupun skodeng mengskodeng. hehehe.... 

Bila kat rumah mak, risau hati tengok sebahagian besar ahli keluarga yang tak sihat. Sorang demam, dua tiga yang lain pulak batuk dan selesema. Kalau ada yang sihat pun, minggu depan tunggu jer la giliran, pasti kena jugak. 

Dalam duk perhatikan adik aku suapkan anak dia dengan ubat demam, tiba2 dia share something dengan aku. Info yang aku rasakan cukup berguna tapi aku sendiri tak pasti sejauh mana kesahihannya.


"Jangan sedut ubat dalam botol dengan picagari, nanti boleh rosakkan kemujaraban ubat tu. Cara yang betul adalah dengan menuang ubat tersebut ke dalam cup yang disediakan, lepas tu baru la disedut menggunakan picagari".

Itu antara pesan doktor yang adik aku jumpa masa bawak anak dia ke klinik beberapa minggu lepas. 

Betul ke erk??? Serius aku tak pernah tahu yang kita tak boleh sedut ubat dalam botol guna picagari!! Selama 6 tahun bergelar mak budak, memang aku praktikkan guna picagari jer sebab itu la cara paling senang dan mudah. Kenapa doktor yang rawat anak2 aku tak pernah cakap pun tentang perkara ni???

Pada firasat aku la kan, guna picagari tu boleh, cuma kena la pastikan picagari tu betul2 bersih. Basuh dulu sebelum dan selepas guna dan jangan main belasah jer guna picagari tak basuh pastu pi sedut ubat yang lain pulak. Lagi satu jangan main share jer satu picagari tu untuk semua anak, ni yang buat penyakit jadi berjangkit. 
   
Korang pernah ke dapat pesanan macam yang adik aku dapat ni?? Papepun lepas ni wajibbb aku dapatkan pengesahan dari doktor pasal penggunaan picagari ni.... 

27 comments:

E.d.Y berkata...

yeke??my bro yg doktor tu bagi anak dia makan ubat pakai picagari jugak..xkan la die xtau kot

Ain berkata...

edy: entah la edy, akak pun tak pasti jugak....

pada akak, kalau picagari tu bersih takde masalah rasanya....

Softtouch [Hanim] berkata...

entah yer..mgkin xleh sedut terus dr botol ubat tu kot..guna picagari boleh mgkin xleh sedut dr botol ubat tu..

Ain berkata...

hanim: haah, doktor tu cakap tak boleh sedut terus dari botol ubat tu...

yang peliknya doktor lain tak pernah pesan pun...

huhuhu...

ainzuryn berkata...

memang untuk anak kecil doktor suh guna picagari...sume doktor sama je..

Ain berkata...

ainzuryn: guna picagari tu mmg tak salah, cuma yang tak digalakkan adalah sedut ubat guna picagari direct dari botol...

agaknya maksud doktor yang adik ain jumpa tu macam tu la kot...

honey amour berkata...

selalu honey sumbat je picagari tu dalam botol ubat..alamak !

Zaidah berkata...

selama nie zai guna picagari aje masukkan dalam botol untuk masukkan ubat...tak tahu plak tentang fakta berkenaan....

cheqna berkata...

ye dok kak eh??
tapi ork..kalu fikir lojik ye gok..tapi dok tahu r..
sebab dok pakar bab2 gini ni...

CatlinaFly berkata...

kalau kita basuh picagari setiap kali nak amik umbat takpe...

sebenarnye

1.betul penggunaan picagari sama antara adik beradik atau mak-ayah-anak boleh menyebabkan jangkitan

2.kalau anak perlu makan 2-3 jenis ubat, kalau pakai picagari sama duk celup dua tiga jenis botol ubat tanpa basuh or guna picagari bersih yg lain, ubat akan bercampur dan mengurangkan keberkesanannya]

kalau picagari kotor pun sama...ubat tak mujarab sebab kotoran dah masuk...dah tak berkesan..

cara mudah

1.tuang dlm cup atau bekas kecik then baru sedut gunapicagari

atau..terus tuang dlm sudu je(jgn dikongsi2 lak sudu ni antara adik beradik..selagi belum basuhlah

pesanan dari doktor veterinar anda :P

kakcik berkata...

Kena tanya Dr Singa pulak ni! :)

LyNn HaMzAh berkata...

x pernah dgr pun...huhuhu..

LyNn HaMzAh berkata...

x pernah dgr pun...huhuhu..

Ju@Lucky^Mummy berkata...

hmm. good info..

yelah kan takut bercampur2 ubat ni nnt lain lak sukatan nya kan?

az rina a.k.a jaijina berkata...

eh, tatau plak selama ni tak boleh buat camtu..selama ni rina bedal je, hikhik..

maybe doc takut ubat tu tercemar kot kan..

mamalieyna berkata...

errk...ye ke..? doktor tak pernh pesan pun...huhu..yg psti kena basuh betul2 bersih b4 n after la..baik guna air panas..tu je sllu buat, psl pesanan tu taktau pulak..

Ciklinn berkata...

owh yer ker... selalu linn mmg sedut dari botol pkai picagari jerk... tapi mmg bersihla picagari tu

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata...

huhu den pun baru tau. selama ni pun memang guna picagari jer

~Siti Hajar~ berkata...

xpnh dgr pun sblm ni tp klu picagari blh btkan ubat krg mujarab xkan doktor kasi pd pesakit..

klu share pnh la dgr kata xblh, guna utk 2 3 jenis ubat pun xblh..

munkin silap info kot...pape pun thanks for sharing..

Ena berkata...

ena pun tak pernah dengar pasal nie.. sama macam ain juga selama ni duk bg anak ubat ngan picagari tu.. tapi betul la pastikan bersih sebelum & selepas digunakan & tak share utk mulut2 yg berbeza..

Cuma ena ada teringat, ena ada bg anak ena makan Appeton yg syrup tu, ada cara nak guna picagari tu.. yg pasti picagari tak leh masuk direct ke botol.. ntahhh tak tahu pulak naper..

kella berkata...

hmm mungkin betul, sebab kita selalu tengok makcik kita kasi anak dia makan ubat, bukan sedut dari botol tapi sedut samada dalam tutup botol atau sudu plastik,.. perasan sebab anak dia sakit, kena bagi mkn ubat selalu.. ntah ler..

Lana~Bulu berkata...

Info yg baik dan berguna...
pasai sebelum ni pun teman main sedut direct je dari botol ubat tu..hee
TQ3..

Joy berkata...

tp mudah nk bg anak2 mkn ubat guna picagari ni...

hasrul hassan berkata...

Salam ... kena rujuk ni .. hmmm ... wife saya pernah gak cakap .. saya je wat donno ...

[-suziey-] berkata...

isk baru tau ni..haihhhh..

nza berkata...

mayb gak, kot2 nnti ubat tu trcemar.....

memorisusuanku berkata...

betul2.....kalao masukkan balik kuman dari dlm msk pasti bercampur dgn ubt yg dlm botol tuh...so kena spare 2-3shrink.

Related Posts with Thumbnails