Khamis, 10 Jun 2010

Pergi Klinik....

Hari ni bawak si kecik gi klinik. Sejak 3 hari lepas aku perasan ada bintik-bintik air kat betis kanan dia. Hari pertama timbul satu dua bintik jer, lepas tiga hari nak penuh betis dah. Bukan tu jer, siap berjangkit kat betis belah kiri pulak....

 'sementara tunggu doc. panggil, usha handbag mama dulu'

Hasil pemeriksaan doktor, sarah terkena kudis air. Puncanya berjangkit dari kengkawan dia kat taska. Actually pagi tadi aku ada tanya teacher dia ada ke idak budak lain yang naik bintik-bintik cam sarah ni, memang sah ada. Nasib baik jugak sekarang ni musim cuti sekolah dan tak ramai parents yang hantar anak kat taska tue, kalau tak makin ramai pulak yang kena.

Bagi yang tak pernah tengok kudis air ni camne (aku sendiri pun tak pernah tengok sebelum nie) , meh sini aku tunjuk.......

 'kulit dia yang memang alergik sejak dari lahir'
 

27 comments:

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak..

aduh kak..

terasa pedih lak..
cian kat Sarah..
cepat sembuh sayang..

alololoooo..

Ain berkata...

lol: dearie, memang pedih tiap kali kena air....

fobia si sarah asal akak bawak dia masuk bilik mandi...

az rina a.k.a jaijina berkata...

alala, kecian sarah yek..get well soon ye sarah..saya pon tak penah tgok ni, jakun kejap..

Shida berkata...

sian sarah..mesti pedih n sakit..semoga sarah cepat sembuh..
btw..ain,shida nak jumpa ain tapi caner??bleh kita arrange date tak??tanpa hubby masing2 pun ok..hehehe..kita juz bawak kids jer..bleh sembang2..nnti ain bagi tau shida yer..hari tu dah try round cari umah ain,tapi tak jmpa..tak sure yg mana sbb takder petunjuk..

Nida berkata...

Biasanya pasti doktor bagi ubat yg ada bahan hidrocortisone..

Semoga cepat sembuh.. jangan bg sarah garu

SyidaMislan berkata...

kesiannya dia...rajin-rajin letak ubat ye,tapi sarah jgn garu.nanti scratch, takut ada scar pulak nanti..

Softtouch [Hanim] berkata...

sianneyr dia...moga cepat sembuh yer sarah...

Ain berkata...

rina: sama la ngan ain.....

baru 1st taim tengok kudis air ni camne...

syida: nanti ain kasi no phone k....

kudis ni memang pedih kalau terkena air, terjerit2 la jawabnya....

Ain berkata...

nida: tak perasan pulak tadi ubat jenis apa, tapi ada antibiotik dan ubat sapu....

so far sarah tak garu, cuma nampak sangat dia rasa pedih bila kena air....

syida: thanks singgah sini....

sarah tak berani nak garu sbb sakit... huhuhu...

LYaFRINA berkata...

ain...nmpak teruk gak keadaan sarah tu.. kalo duk taska..mmg sng bjangkitkan.. lya doakn moga sarah cpt sembuh..msti x lena nk tdo kalo gatal2

Ain berkata...

hanim: thanks nim....

hopefully tak merebak la kan....

gerun gak tengok bila kudis tu jadik makin besor....

Ain berkata...

lyafrina: kudis ni tak segatal kudis buta....

kalau kudis buta memang tak tido la jawabnya....

ain tak nampak sarah garu setakat ni, cuma kalau kena air memang dia menjerit pedih....

ramai budak kat taska sarah yang kena, maybe sbb dorang tidur sama2....

doc. cakap, seelok-eloknya tidur asing kalau tak nak berjangkit....

Zaidah berkata...

CIANNYER sarah....dulu nabilah n nabil pernah kena kudis tu..dalam tiga hari aje dah penuh n membesar...kudis nie memang mudah berjangkit...gie klinik pas tu ok...cuma bekasnyer tu lambat hilang

Zaidah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mak Su berkata...

sian kat sarah....cepat2 ler sembuh buat sarah, aminn

Ain berkata...

zaidah: tu la, kejap jer merebak kan...

anak2 ain tak pernah lagi terkena jangkitan kudis, tu yang mama dia jakun sikit....hehehe...

harapnya dah taruk ubat nanti cepat la baik....

mak su: terima kasih doa mak su...

zue @ annaleeya berkata...

olooo... ciannya... mesti pedih tuh klu kene air...
rajin2 la taruk ubat eh...

mamalieyna berkata...

ingat kena CP tadi..eiii mesti pedih tuu...huhu...hope cepat baik la ye..sian dia!

♥Azie♥ berkata...

kesiannyer sarah..auntie doakan moga cepat sembuh yer sayang..amin..

Ena berkata...

alahai..

kesiannya sarah..

mesti sarah tak selesa..

moga cepat sembuh kulit sarah ye :)

lily lotus berkata...

siannya...mesti pedihkan pastu gatal2

Ain berkata...

kak zue: memang pedih kak....

asal mandi mesti nangis....

mamalieyna: bukan pedih jer, dah start gatal pulak....

malam pun tak dapat tidur lena....

huhuhu.....

Ain berkata...

azie: thanks azie....

alhamdulillah, lepas gi klinik hari tue, kudis sarah makin kering...

ena: hopefully parut kudis ni cepat hilang....

jatuh la saham sarah nanti....

lily: haah, betul cakap lily...

pedih dan gatal sampai takleh tido....

nza berkata...

tetiba jerrr kak nza yg rasa ngeri....mesti gatal n pedih tu...

Ain berkata...

kak nza: makin kering kudis tu, makin gatal kak....

tido malam memang tak lena...

huhuhu....

suri berkata...

alahai kasihnnya di a...harap anak akak akan cpt sembuh..amin

Ain berkata...

suri: thanks doakan sarah....

Related Posts with Thumbnails