Isnin, 21 Jun 2010

Gedik Santai Dengan Epal....

Apa yang kita makan sedikit sebanyak mempengaruhi tabiat pemakanan anak-anak....

Setuju tak? 

Kalau mak ayah payah nau nak ambik sayur tiap kali makan nasi, anak-anak apatah lagi kan....

Yerla, kalau dah dalam menu mak dia takde pun nak masakkan sayur, camne anak dia nak makan? aku ler tue sebab aku ngan hubby jarang makan sayur. Bila aku masak sayur dan taruk dalam pinggan anak-anak, depa berdua pakat kutip letak tepi pinggan. Mimpi ler nak tengok dorang kutip masuk mulut.....huhuhu..... 

Sebaliknya juga, bila mak ayah sukakan sesuatu makanan, mostly anak-anak pun terikut jugaaaa. Sebagai contohnya macam sarah nie model terbaek yang aku ada setakat nie, memandangkan mama dia hantu buah, dia pun otomen otomatik jadi anak hantu buah jugak. 

Kan aku pernah citer aku suka makan buah epal, jadi inilah jugak buah kegemaran dak kecik tue. Cumanya kami suka epal yang merah-merah jer, yang hijau abah punyaaaaa. hehehe.... 

Dah la, kita tengok pict. pulak yer.......... kasi aunty-aunty kat luar sana terliur sama.


Besor gabak epal sampai tak muat nak masuk mulut sarah. Jangan mimpi ler aku nak potong buah tue, dia majuk terus takmo makan.


Nampak tak airmata kat pipi sarah? Penengan nangis sebab tak kasi mama buang kod epal yang ada kat buah tue. 


Yea-yeahhhhh..... epal ni sarah punya. Kalau mama nak, ambik laen yer. Eksyen jer lebih, makan tak habis pun.....


Kalau makan epal, dia suka geget sampai penuh mulut. Pastu sibuk mintak tisu nak kehek (keluarkan balik) hampas epal yang ada dalam mulut dia. 


Haaaaa..... kan dah kata, tak habesss pun. Tapi banyak la jugak dia makan kan...... 

p/s: kehek tu bahasa ganu..... kot-kot ler ada yang nak belajar guna loghat negeri aku pasnie. 

30 comments:

♥Azie♥ berkata...

sedapnyer epal..mmg betul apa yg ain cakap..

Ain berkata...

azie: budak2 belajar melalui teladan kan.....

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak Ain..

waahahaaa..
sedapnyer Sarah makan epal tu.
jeles akak..
hehehe..

adik beradik saya, semuanya makan ikan dan pelbagai lagi makanan yg lain..

saya sorang jek yg sangat memilih.
ntah naper jadik cmtue..

*rumah baru ni besh je lepak2 sini.
i likeee
hehehe..

Ain berkata...

lol: dearie,

akak makan apa sajer....

sesedap rasa belasah bila ada depan mata.....

cuma yang sayangnya, tangki akak ni cepat penuh....

mulut kata nak, tapi perut tak muat nak tampung dah....

huhuhu....

psst, ok jer nak memilih, tapi make sure cukup segala keperluan nutrien tau....

tak suka yang itu atau yang ini, boleh ganti dengan yang lain....

~aSHa~ berkata...

model epal cilik...

budak2 ni yg dilarang tu nak..makan tu skit..kalo share kan tak membazir..ehehe sama je budak2 ni..

kak sy nak belajo bahasa loghat ni....kehek ye..ok got it

Zaidah berkata...

ain memang terliur tengok epal tu...sayang sarah makan tak abis...dah pandai jadik model epal...comel...

Ain berkata...

asha: tu la sha, sudahnya kita jugak yang jadi tong sampah dia....

lepas ni akak kasi vocab lain plak yer....

takleh kasi banyak2, kang lupa.....

Ain berkata...

zaidah: model la sangat kan....

hahaha....

tunggang terbalik mama dia jadi mamarazi.....

susah betul nak snap tau....

candid buleh ler zai....

LYaFRINA berkata...

AIN.. BETUI TU STUJU,,
AIIII.. TERKENA JER AIN...TANG
"Kalau mak ayah payah nau nak ambik sayur tiap kali makan nasi, anak-anak apatah lagi kan"

HAHAHHAAHA.. ITU LYA+FAIN LA.. XSUKA MAKAN SAYUR..NMPKNYA ASYA PON G2...

BTW.. MODEL EPAL TU..COMEL LA..MATA TU..GERAMMMMNYERR..LENTIK BULU TU,,COPY PASTE BULU MATA SAPER TU?? AIN K HUBBY??

[-suziey-] berkata...

hahhaha..sabo jek..mak ayah xmkn sayur ank pn ikt ler..
byk gk sara mkn buah tu ek..ok la at least berkhasiat gk..jgn bg epal ijau tau..melemahkan otak..

Softtouch [Hanim] berkata...

anak sy pun xmakan sayur...buah tu bolehlah makan tp bkn fav dia..he he he

Ain berkata...

lya: ain ngan hubby pun sama jugak lya, jarang sangat ada sayur dalam menu kitaorg....

sarah ngan danish takmo makan sayur langsung.....

tu yang kulit tak lawo tue...huhuhu

pssst, bulu mata sarah tu terkenan bulu mata pelesu rozita che wan...

bukan copy paste mama ngan abah....

Ain berkata...

suziey: aqeel ikut cam suziey ngan hubby tak?

hehehe....

benda yang masam sarah memang tak suka....

berkerut seribu la muka dia...

Ain berkata...

hanim: kalau dorang tak suka, makan sikit pun ok la jugak kan....

nak paksa pun payah jugak budak2 nie...

Ena berkata...

mcm ena nie memg dah biasa dari kecik sangat suka makan sayur, ulam, buah2an.. so, bila dah ada anak2 pun biasakan juga la dengan anak2 semua tu.. tapi ingat kan dorang mengikut la.. sekali tu.. si kakak memg tolak terus benda2 yg bersayur.. abis diketepikannya.. si adik pulak dulu makan, tapi bila dier hari2 tgk si kakak tak nak makan, sekrg dier pun same.. sedih tol hati nie.. tapi nasib baik dorang suka makan buah. kalo tak lagi haru kan!..

comel betul makan buah cenggitu.. heheh :)

Intan berkata...

Betul tu apa yg Ain cakap...mmg anak akan ikut apa yg kita buat, makan dan sebagainya :)

Waaa suke tul lah aunty tgk sarah boleh makan seketul epal tu, kalo arissa still kena hiris nipis2 lagi.

en_me berkata...

sodapnyerrr..

nza berkata...

EMMMM...YUM..YUM....FAROUK PN SUKA MKN EPAL, TIMUN N CARROT....

kella berkata...

ohh... kak ain.. tetiba rasa sangat fresh je.. segar je..
macam nak makan epal jugak! cedapnya...

tengkiu! :D

ZIG berkata...

pasal apa epal tu besar sgt ngn sarah? brp KG sarah skang ni..
nmpk besar epal dr tuan..hehe

Ain berkata...

ena: maknanya tak semestinya apa yang ibubapa suka anak suka kan.....

tapi kalau ikut pemerhatian ain, ramai kanak2 tak suka makan sayur...

kalau buah boleh la lagi dorang terima....

huhuhu....

Ain berkata...

intan: masa sarah kecik dulu ain kupas kulit epal ni supaya dia tak tercekik, dah besor ni makan epal nak ikut style mama.....

tak kasi orang potong dah epal tue...

Ain berkata...

en. me: memang sodappppp....

kak nza: elok la jugak kan dari dia tak ambik pape....

nak paksa anak makan bukan kerja senang kan....

Ain berkata...

kella: apa la yang buat kella rasa fresh sangat tue....

sebab tengok sarah makan epal ke?

hehehe.....

Ain berkata...

zig: aku dah lama tak bawak sarah gi timbang.....

tak tau la berapa berat dia sekarang.....

epal ni medium size, tapi sebab mulut sarah kecik, tu yang nampak epal ni besor....

~aSHa~ berkata...

baik cekgu..next word pls

mamalieyna berkata...

uuih tergoda lak tgk gambo clear camni..huhu...
*org kedah ada gk sebut kehek tu..tp lain sket.. 'khek'..hikhik.. =P

Ain berkata...

asha: next word kena tunggu next n3.....

hahaha... itupun kalau ada perkataan yang sesuai yer....

Ain berkata...

mamalieyna: makna dia sama ke ieyna....

camne nak pronounce tue...

cam terpeleot jer lidah ain...

ZIG berkata...

tak sangka la sarah ni rambut dia lawa..kerinting cam buat kat kedai je...jadi princess boleh la ni

Related Posts with Thumbnails