Isnin, 19 Oktober 2009

GALERI SENI WARISAN TERENGGANU

Perkataan pertama yang keluar dari mulut aku bila pertama kali masuk dalam bangunan ni adalah:

"Wowwww!!! Chanteknya.......Chanteknyaaaaaa"

Apa sebenarnya yang buat aku sangat kagum tu???

Ini la sebenarnya......

Terkesima tengok betapa kretip dan inovatipnya orang2 kita dalam bidang senireka ni...

Korang nak tengok jugak ke????

Jom kita cuci mata....

Semua hasil rekaan ni adalah pemenang Anugerah Seri Iman dari tahun 2005 - 2008.  

Percaya tak kalau aku cakap songket ni berharga puluhan ribu ringgit? Pertama kali aku tengok tau. Songket dengan benang emas ni dihasilkan oleh Habibah songket, salah seorang pengeluar songket terkenal di Terengganu.  

6 comments:

zieha berkata...

songket terengganu mmg ada class:))
cantik dan halus seni coraknya berbanding gan songket2 negeri lain..
kat pahang pun ada gak..songket tenun diraja pahang(pusat tenun dia dekat je kat rumah zieha)
harga pun leh tahan..hehehe

LotsOfLove-Pearls berkata...

Salam Kak,
memang lawa ar Kak..

puluhan ribu?
mmm..
mampu ku tengok saja..

LiNda berkata...

Itu dalam gambar.
kalau live mesti lagi teruja
meleleh air liur .

Mama-Danish & Sarah berkata...

zieha: bangga kan bila tengok hasil tangan orang kita....

syukur jugak skang ni dah ada pelapis yg meneruskan tradisi menenun songket ni, kalau tak sayang hilang ditelan arus zaman...

LOL: Dearie, dapat tengok pun kira beruntung sangat kan...

songket yg dorang pamer ni eksklusif utk galeri ni jer. bertuah sangat rasanya dapat tengok secara live....sayang nak pegang tak dapat pasal dia duk dlm frame kaca...

Linda: betul cakap akak, bila tengok bawah lighting dia, mulut tak berhenti memuji...

kagum sangat tau...

CuTeMiUt78 berkata...

eemmm memang cantik.. teringat masa final degree dulu kena buat display camni..

Mama-Danish & Sarah berkata...

cutemiut78: rina dulu ambik arts ke?

yg buat tambah kagum tu kan, ada antara koleksi ni dicipta oleh mereka yg lansung takde background seni...

jangan tak caya lawyer pun pandai dan kretif bab reka mereka ni...

Related Posts with Thumbnails