Khamis, 1 Julai 2010

Update - Kudis Api

Hampir 2 minggu dah berlalu rasanya sejak sarah terkena jangkitan kudis api tempoh hari. Sila maklum ya kengkawan, mama sarah tersalah inform hari tue. Kudis tu namanya kudis api bukan kudis air......hahaha..... terkonfius sudaaaaa.... 

Now, kudis sarah dah baik dah, tapi parutnya sangat la menyakitkan mata mama sarah nie. Rasa nak jer pakaikan sarah seluar panjang setiap hari. Bila pakai dress jer, maka terserlah la lukisan-lukisan indah parut-parut kat betis dia.....huhuhu....


As solution, mama sekarang cuba gunakan minyak bio-oil untuk hilangkan parut tu sume. Maklumat pasal minyak nie mama dapat dari majalah PAMA. So far, kulit sarah tak menunjukkan sebarang alergik (terpaksa pantau sebab kulit sarah jenis ekzema) pada minyak nie. Hopefully dapat la guna sampai parut tu hilang.


Sedikit info yang dapat mama kongsikan dengan ibu-ibu kat luar sana tentang penyakit kudis api berdasarkan pengalaman:

-  Tanda-tanda awal: Bintik-bintik air timbul pada kulit dan akan pecah dengan sendirinya dalam masa 1-2 hari. Kudis yang telah pecah akan merebak dengan cepat pada kulit yang lain. 

- Meninggalkan rasa yang amat pedih bila kulit terkena air. Kudis yang telah kering akan meninggalkan rasa gatal. 

- Kanak-kanak juga mungkin akan mengalami bengkak kalenjar (benjolan kecil) pada bahagian celah paha.

- Dapatkan rawatan secepat yang mungkin sebaik sahaja melihat tanda-tanda awal. Ia sangat penting kerana kudis ini cepat merebak. 

-  Pakaikan anak dengan seluar panjang supaya kudis tidak berjangkit pada anak-anak yang lain.

- Elakkan anak yang terkena kudis ini dari berkongsi tempat tidur @ tilam dengan anak-anak yang lain. 

44 comments:

cheqna berkata...

hope sarah cepat siya....
kena tengok sokmo r sarah tu..dok leh v main kotor r kak ork..ke gane???

Miss Izah Mohamed berkata...

ish teruk tu kak..
bio oil mmg elok.. better gune tu..
kulit lembab je.. buat mandi pon boleh kak.. letak dalam air

Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

...siannyer...hope cepat sembuh k

nieda berkata...

sian sara, harap cepat sembuh my dear

Lelord berkata...

adoiii nmpak cam sengsara...ciannya
hopefully cepat sembuh. cian budak2 kalau kulit gatal2

Ain berkata...

cheqna: kudis ni bukan disebabkan main kotor cheqna....

tapi dari kanak2 lain melalui jangkitan air bisa kudis tue....

anak2 akak jarang main benda kotor sbb dorang selalunya berkurung dalam rumah jer...

sebab tu la bila sarah terkena kudis nie, akak buat dunno. ingatkan alergik kulit.....

bila dah merebak jadi lebih banyak, baru tanya kat taska kot2 ada budak yang berkudis....

bila cikgu cakap ya, sah sarah terkena jangkitan....

so, penting untuk parents alert dengan kudis nie sbb jangkitannya anak2 akan dapat dari orang lain terutamanya yang hantar anak ke taska....

Zaidah berkata...

ain...kudis tu memang lambat skit hilang dia nyer bekas...kena sbar...lama2 hilanglah tu...pantau aje kesihatan dia...

Ain berkata...

izah: thanks atas info dik....

akak baru ist taim guna minyak nie, so tak tau sangat la kebaikannya....

Ain berkata...

anje: nak tunggu parut tu hilang lambat jugak rasanya....

yang penting kena pastikan kulit sarah ni sentiasa lembap sebab bila kering lagi terasa gatalnya....

Ain berkata...

nieda: thanks atas doa nieda....

mamanya kena la jugak rajin sapu minyak kan....

hehehe...

Ain berkata...

lelord: paling sengsara waktu kudis ni tengah gian merebak....

nak mandi nangis, nak tidur pulak sibuk menggaru dan asyik terjaga sebab badan akan jadi lenguh lumpuh....

bila dah kering, kena pastikan kulit sentiasa lembap supaya tak terasa sangat gatalnya....

Ena berkata...

parut selalunya memg lambat hilangkan.. alahai.. sian sarah.. tak pe.. mamanya tengah cuba tu.. hope apsnie baik la parut tu yeh!.. ena pun ada gak guna bio oil tu.. tapi kejap je sbb tak rajin.. huhu

Ain berkata...

zaidah; tu la zai, setakat ni tak nampak perubahan sangat.....

syukur jugak, lepas sapu ubat yang doc. kasi kudis ni cepat kering....

kalau tak, tak tau la apa jadi ngan betis sarah nie....

jatuh merudum ler saham dia...

Ain berkata...

ena: ain ni jenis tak rajin jugak, tapi demi anak kena la rajinkan diri.....

kesian jugak kalau nak biar jer parut tu baik sendiri....

lagi la lambat kan....

Softtouch [Hanim] berkata...

siannyer sarah....sy tgk pun rase gatal2 dah..yelah bila kering gatal tu kulit tu..hope sarah cpt sembuh

cheqna berkata...

ooo cheqna ingat jakit bile deme main kotor....thanks kak..info berguna ni

Ain berkata...

hanim: bila kulit kering memang tambah gatal....

sbb tu ain cuba minyak bio-oil nie....

cepat jer meresap dalam kulit....

Ain berkata...

cheqna: akak dulu pun ingat anak tak main kotor takde la kena penyakit kudis nie....

rupanya terkena jugak....

ummumishkah berkata...

sian sarah.. moga cepat hilang kesan2 tu!

nasazfrog... berkata...

ermmm aritu nuri & wani pun kena jugak kudis ni, berjangkit kat kawan kat taska,,,,, risau gak time tu, g klinik dpt ubat krim.....ok la pas tu

Ain berkata...

ummumishkah: hopefully cepat la hilang kan.....

sian jugak tengok betis berparut gini....

huhuhu....

Ain berkata...

nasafrog: memang cepat baik kalau kita terus sapu ubat, tapi sebaliknya jugak bila kita lambat bertindak.....

sekejap jer merebak ke betis sebelah.....

anak2 yang duk taska memang berisiko tinggi terkena jangkitan, sebab tu doktor sarankan kita pakaikan anak dengan seluar panjang.....

lily azliyana @ mama zara berkata...

ooo..mudah berjangkit lah kudis ni yek...risau gak mklumlah Zara pon kami antar ke taska..harap sarah cpt baik k,,

nway, nak tanye lah beli bio oil tu katner ek..kat farmasi biasa ade jual tak..nak beli gak demi menghilangkan parut2 cikenpox ni..huhu

iera me casa........ berkata...

sedey nya tgok parut betis macam tu akak...

semoga sarah cepat sembuh yaaa..aminn

atie berkata...

salam ain...

siannya sara... mesti sakit kan...

zue @ annaleeya berkata...

teruknya parut tuh... sian sarah.. hrp cpat smbuh yer...

anak2 jiran akak plak ramai kene kudis mlm... mintak2 tak berjangkit dgn anak2 akak...

mamamiera berkata...

siannye sarah.. tp alhamdulillah lah dh kering.. tggl nk hilangkan parut je.. ape puncanye nye ae kudis ni.. ank zai pon selalu je kena gatal gatal..

AYU berkata...

o...ini la puncanya si sarah tukar taska ye....harap sarah cepat baik.

LYaFRINA berkata...

ain..teruk gak kudis ni yer.. msti pedih kan??? xpela.. asalkan sarah dh sembuh... bio oil mmg dh tbukti..lya xcident dulu pon guna bio oil..ok..just parut atas bibir skit xleh hilang..sbb luka dalam.

Ain berkata...

lily: tak perlu risau sangat, sbb kalau kita rawat dengan cepat kudis ni takkan merebak.....

kena sentiasa alert dengan perubahan fizikal anak-anak, kalau nampak mcm something pelik pada badan dorang, cepat2 bawak gi klinik....

ain beli bio-oil ni kat farmasi jer, kat watson ngan guardian pun ada jual....

Ain berkata...

iera: nak buat camne kan.....

yang penting sekarang ni sarah tak sakit dah....

kalau sakit lagi kita sedih tengok....

Ain berkata...

kak atie: masa mula2 kena memang sakit kak.....

sekarang dah ok, cuma parut jer lambat hilang....

Ain berkata...

kak zue: kudis malam tu camne pulak yer.....

ain kalau bab kudis ni memang jakun sikit....

huhuhu....

cuba elakkan anak2 akak main ngan anak2 jiran buat sementara waktu nie...

takpun, make sure anak2 akak mandi bersih2 lepas main ngan anak jiran akak tue....

mencegah sebelum kena giteww....

Ain berkata...

mamamiera: kudis ni sarah dapat dari kengkawan kat taska dia....

berjangkit melalui air bisa...

anak2 zai mungkin alergik kulit kot....

naik ruam bila cuaca panas kan....

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ berkata...

huhu kesian plak jadi kat budak kecik kan

larra berkata...

dulu mase kecik2 larra salu kene..sangat gatal..kalo tak pun guna french oil pun ok..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ berkata...

lol, siannyr sarah..
moga² dh sembuh ye ..oo, tataw lak dipanggil kudis api...
huhuhu.. tqvm 4 ur info.. =)

Ain berkata...

ayu: bukan pasal kudis nie, tapi sajer nak dapatkan yang terbaik....

kalau cakap pasal penyakit berjangkit macam nie, kat taska manapun kita letak anak kita tetap berisiko untuk kena....

Ain berkata...

lya: thanks atas info lya....

lagi bersemangat ain nak sapu kat sarah bila tau mujarab untuk hilangkan parut....

Ain berkata...

tinie: haah, lagi tak tahan kalau dengar dia nangis taim nak mandi tue.....

pedih sampai dia bengkokkan kaki sbb nak tahan sakit punya pasal....

Ain berkata...

larra: masa akak kecik, akak ngan adik2 selalu naik kudis kat tangan.....

anak2 memang tak pernah kena kudis camni....

kalau chicken pox tu pernah la....

Ain berkata...

leily: ni pict. kudis yang dah kering....

kalau nak tengok yang baru jadi tengok kat sini...

http://mama-danishsarah.blogspot.com/2010/06/pergi-klinik.html

hati-hati kalau tiba2 ada bintik2 air kat kaki atau tangan anak sbb kudis ni cepat merebak dan berjangkit....

~aSHa~ berkata...

alahai sy lmbt tahu..sori kak...sori sarah..

siannye sarah...
harap bio oil tu leh hilangkan parut kat kaki anak dara tu...

aritu maisarah kena jangkitan kuman kat kaki jugak....ezema jugak..

nza berkata...

teruknya....kesian sarah....moga cpt smbuh....

Related Posts with Thumbnails