Rabu, 24 Februari 2010

DAN AKHIRNYA............ PENYELESAIAN DARI MAXIS

Setelah hampir seminggu aku sabar menunggu. Hari ni segalanya terjawab sudah. Kehilangan kredit hari tu adalah kerana penggunaan GPRS yang tak aku sedari......huhuhu... macam mana leh jadik gitu???

Sapa leh explain kat aku GPRS ni guna untuk apa? Tak kisah la korang nak gelakkan aku pun sebab aku ngaku memang aku jakun sangat pasal teknlogi canggih zaman sekarang nie... Kalau aku sendiri tak tau penggunaannya untuk apa, tak ke pelik aku tetiba leh guna....

 

 pic. google 

JAWAPAN DARI CUSTOMER SERVIS MAXIS.....

Mungkin aku ada gunakan wifi. Bila line internet putus-putus setting automatik dalam handphone aku akan terus cover line dengan deduct direct kredit aku... faham ke ni? Maknanya maxis akan deduct kredit aku tanpa perlu mintak permission dulu.... huhuhu.... 

SILAPNYA APA??

Setting telefon aku ni la.... dah already auto kat dalam tue agaknya. Jawabnya lepas ni kena anto kedai kasi tukar setting lor.... kalau tak mau lepas ni kes berulang lagi.... huwaaaaaa!!! 

YANG BESTNYA!!!

Disebabkan maxis tak dapat nak detect aku guna gprs untuk browse apa, dia pulangkan balik separuh dari kredit aku yang hilang tue... Alhamdulillah, aku tetap bersyukur sebab kredit aku dah tinggal 22 sen sekarang nie.. Nak top-up aku dah takut dah... kang dia telan kredit aku lagi....huhuhu....

PENGAJARANNYA......

Sila alert dengan semua setting dalam handphone korang.... Kang jadik cam aku niayaaaa. Nasib baik kredit aku masa tu ada 30 henggit jer, kalau 300 henggit mau meroyan kan.... 
p/s: thank u maxis....

24 comments:

AiSHieY berkata...

Wahhh...dasatnyer...zaman canggih sgt...sampai setting tepon pun kite blh jd kes...mujur RM3 jer lam tuh...

Klo xmmg cnfirm meroyan...sabo jeler kan...

Ain berkata...

aishiey: yang buat akak blurrr, akak sendiri pun tak tau ada setting2 ni sume....hahaha...

apa yang akak tau guna jer....

tapi gprs tu mmg akak tak tau funtion dia untuk apa....

giler ketinggalan kan....

mamalieyna berkata...

oooo gitu ke..kt phone kite pun ada pamer gprs ni..harus tukar setting la gini, kasi takyah aktif gprs kan..huhu...berbaloi gak dpt balik pulangan eh! hehe..

Ain berkata...

mamalieyna: ain tak reti nak tukar balik setting dia...

setting tu duk kat mana pun ain tak tahu...hehehe...

jawabnya kena bawak pi kedai ler....

Asya berkata...

sabo j la...
mmg ttunggu2 n3 ni..
Tp xpe la.. walaupon separuh.. dia pulangkn balik krdit kita kan...

honeylanz berkata...

mmg hp ain di set auto ke? huhuhu..mujur dipulangkan gak separuh..

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Kak..
GPRS?
Err.. Dik pun kurang bijak ngn GPRS nie..
Tapi memang melibatkan $$ ar kalau guna.

Pernah dulu, excited giler nak online. Guna 3G online. Ok ar.. Baca blog sambil baring2..
Tak lama. Tak de ar sampai 30 minit..

Sekali dapat bil, RM100++ caj..
Rasa nak pitam jek. Mujur dapat kawal diri.
Semenjak hari tu, dah tak berani dah..
Wireless baru nak online..

Kwn pown kena gak.
Online guna 3G.
Bil bar terus. Caj RM100++ gak..
Tu yg insaf tue..

LanaBulu berkata...

yang syoknya..teman dok nampak apa tau..??
makin banyak penjelasan yg diberikan makin 'kelam' jadinya nanti...heee
sabo je lah ye tuan rumah..hee

QuEeN Of 2 Heroes berkata...

N97 ke kak??? akak kena tukar setting supaya tiap kali browse tenet dia akan bg kita pilihan dl nak WLAN/Internet/3g WAP....kalo nak free pilih WLAN aka wireless.kalo x tukar setting nanti dia auto select yg kena charge punya...satu lg kat connectivity->network mode-> pilih GSM...jgn pilih UMTS/dual mode....UMTS tu akan aktifkan 3g/3.5g punya line...bila rasa nak guna 3g baru aktifkan UMTS tu...tp jgn lupa deactivate semula tau...nak tau 3g line active ke x,tgk kat skrin atas belah kanan ade simbol 3g...bhya kalo simbol tu ade...tu yg hilang je duit....

sy da kena kak...sampai 2x ganda bil tepon...gelap mata jap....puas laki bini godek tepon tu...akhirnya jumpa punca....hihihi

Mak Su berkata...

gprs? waduh... maksu tak brapa phm coz maksu masih guna tipon zaman dolu-dolu... tungu ni, nak kuarkan duit epf nk beli enpon, ehhehe, tq for perkongsian maklumat

nza berkata...

ooooo...kisahnya, kak nza pn xphm sgt ttg bnde alah ni...nama je cikgu ICT...fuh!!!

ninie's corner berkata...

bagus jgk keterangan drpd Ain ni...... sekurang2nya dpt lah berhati2 lepas ni......
ade hikmah diatas ape yg terjadi tu.........
tq diatas info tersebut...

~aSHa~ berkata...

agaknye masa akak kat kedai makan ke...ada org guna pinjam gak...sbb wifi kan...bila2 je dan dimana2...adui....sib baik sy tak register wifi ke apa kat tepon..sy pun tak reti gak...lepas ni kena belajor lebih ni....

aniwei..leh jadi pengajaran kat readers yg lain kan kak...

ibu_arifa berkata...

sabar jer lah..mujur maxsi bagi balik separuh ek..ni yg sayang kat maxsi ni..hihihi

Ain berkata...

asya: tu la, dari tak dapat langsung, dapat separuh pun ok jugak kan....

Ain berkata...

honeylanz: ain tak pernah tahu yg handphone ain tu setting dia auto....

kalau beli handphone memang tak pernah usik setting dia....

Ain berkata...

lol: dearie, akak tak pernah online guna 3g...

kalau guna wireless kat rumah tu memang la pernah...

tak sangka pulak bila line tenet slow dia pi connet direct ke handphone dan tolak kredit pulak....huhuhu...

kena cam kes dearie, mau akak pun pengsan...

Ain berkata...

lana bulu: betul tu...

makin dia explain makin buat saya tak faham...huhuhu....

banyak benda yang tak masuk akal dan tak boleh saya terima keluar dari mulut dia....

macam mana la sistem dia tak boleh detact saya tengah godek laman apa...

ketinggalan sungguh teknologi kita kan...

Ain berkata...

nadia: bukan n97 nad, tapi sony w995....

akak memang pernah guna wireless tapi tak sangka plak dia boleh deduct kredit bila line tenet slow....

tanda 3g tu memang dari dulu ada kat screen, nampak gaya kena deactivate la ya....

thanks sharing info ni semua ya...

Ain berkata...

mak su: hati2 bila beli handphone canggih nanti maksu...

kena check setting dia dulu, kot2 jadi kes macam ain ni haru.... huhuhu....

Ain berkata...

kak nza: ain pun sama kak....

dah terkena baru la tau kesannya....

memang kena check bebetul setting handphone kita....

Ain berkata...

ninie: sharing is caring kan....hehehe...

harap-harap tak jadi kat kengkawan yang lain...

Ain berkata...

asha: memang takde yang pinjam handphone akak sbb handphone ni selalu kat meja akak jer...

setting handphone akak ni pun akak tak pernah usik....

yang peliknya sebelum ni akak guna wireless ok jer....

ntah macam mana kali ni terkena....

nak selamat lepas ni baik takyah guna kan...hehehe

Ain berkata...

ibu arifa: mungkin silap dia ada jugak sbb tu dia kasi balik separuh kredit akak....hehehe

Related Posts with Thumbnails