Khamis, 11 Februari 2010

HANYA KERANA SEPASANG SELIPAR JOPUN - KECOH SATU SEKOLAH

Haiyaaaaa..... budak-budak ni macam-macam hal la kan... Baru jer kat bawah tue aku citer pasal danish dah sebulan gi sekolah pakai selipar jopun kan. Alih-alih balik kerja petang semalam kecoh hubby duk citer teacher danish kena marah ngan sorang parent kes selipar nie. Memang aku tak sangka sungguh, isu selipar jopun leh jadik konstroversi sampai macam tu sekali....

 'jopun baru'

 'jopun buruk'

Sekali pandang memang tak nampak sangat bezanya antara kedua-dua selipar jopun kat atas tu. Tapi bagi seorang ibu yang sangat-sangat prihatin, beza giler aku cakap tau!! Jopun no. 1 jauh lebih baru menurut mak budak tue dari jopun no. 2. Saiz jopun no.1 jugak lebih besor dari jopun no. 2 yer.... Macam mana la aku buleh tak perasan sume neh!!

Korang tau tak, anak bujang bertuah aku tu dah tersalah bawak balik selipar jopun anak orang punyaaaa... huwaaaaaaa.... Kesian cikgu dia kena sound pepagi buta. Dah ler semalam danish gi sekolah ngan selipar baru. Tak bawak lagik dah selipar jopun tu... Mak budak tu nak tuntut balik selipar jopun anak dia sbb selipar jopun anak aku buruk benor dah ropenya.... hukhukhuk....

Adoiiiii kak, saya mintak maaf banyak-banyak la atas kesilapan dan ketaksengajaan anak bujang bertuah saya tue. Mungkin dia dah terkonpius pasal color dan rupa selipar tu sama. Budak tak cukup umur la katakan. Mana la dia tau nak bezakan yang lusuh ngan yang tak. Lagipun IQ anak saya takde la sepintar anak akak... 

Papepun, pagi tadi aku dah pulangkan balik selipar jopun anak akak tue. Mesti sakan dia marah anak dia kan. Kesian anak dia yang tak bersalah. Ikutkan hati aku, nak jer belikan selipar ben 10 mcm danish untuk anak akak tu malam tadi. Karang kang dia ingat aku perli dia pulak, jadi plan tinggal plan jer ler. Lepas ni kalau akak takut selipar anak akak tu terambik dek orang lagi, akak tulis jer terus nama anak akak kat selipar tue. Taruk alamat sekali pun takpe, senang orang yang terambik tu nak pulangkan semula.

 Pada aku perkara macam ni biasa la berlaku bila anak kita duk kat taska/tadika kan. Namapun tempat ramai orang. Macam aku sendiri, bukan tak pernah si danish tu hilang seluar jeans, kemeja, baju sukan dan tertukar tuala selama duk situ. Tapi aku takde la nak marah cikgu atau nak mintak ganti ke apa. Kalau memang dah takde rezeki tu nak buat macam mana kan. Halalkan ajer ler....

22 comments:

zaidah berkata...

anak zai kasut skolah pun bleh tertukar...walaupun kita tulis nama...lagipun anak2...kita bukannyer tahu sangat mengeja nama dia...sabor ajelah ain...

Softtouch [Hanim] berkata...

tulis namalah ain..ye mmg anak kita tak tau beza antara kasut dia n kwn..cube buat tanda yg membezakan antara kasut anak kita n org lain..tp kita sbg ibu bapa xyahlah nk sound cikgu or sesiapa kalu tertukar brg nie..ckp jelah elok2 kan...mcm2 org ni ye ain

Ain berkata...

zaidah: tu la, tapi terasa jugak sbb nampak macam kita ni tak mampu sangat....

kalau hilang crocs tu ain tak heran la dia nak angin kat cikgu sbb tau kasut tu mahal...

kesian cikgu danish...huhuhu....

Ain berkata...

hanim: danish ni pick up dia memang slow sikit nim, kalau benda yang sama memang dia susah nak bezakan....

usah kata dia, ain sendiri pun tak perasan dia bawak balik selipar orang.... hukhuk...

lepas ni mungkin dah tertukar kot, sbb dia dah pakai ben 10 baru... harap takde la kids yang pakai sama ngan ben 10 dia punya....

QuEeN Of 2 Heroes berkata...

hahaha...sipar jepun pun berkira...ape ar mak budak tu...

Ain berkata...

nadia: mungkin ada memori nostalgik disebalik selipar jepun anak dia tu nad...

yang pasti milik orang tetap milik orang, wajib kita pulangkan....

iNa berkata...

erk...tp kan...
mak budak tu pun satu gak....
jgn la marah2 sgt...ckp la elok2 kan..huhu..

ONE ZABA berkata...

jepun memang suka buat hura hara dari dulu lagi....

tu la jangkit kat selipar jepun lak.

Zareda Norman berkata...

Ain

Ya Rabbi, selipar jepun tu pun mak budak nak kecoh sekampung.. biasalah kalau anak kat taska hilang baju, kasut, kengkadang spender pun hilang.. ada reZeki dapat balik.. kalau tak halalkan aje..

kakzie berkata...

ala hai perkara kecik gitu pun sampai nak marah2 cikgu..tk faham la parents sekarang ni(tak semua la)

Ain berkata...

ina: tak tau la macam mana teacher danish tu kena marah na....

kalau teruk pun takkan dia nak citer kat kita kan...

cuma masa ain call teacher dia malam td, teacher dia cakap la, kalau ada mak budak tu nak balik selipar anak dia.....

apa susah... pulangkan ajer ler....

takde maknanya pun nak simpan barang orang...

Ain berkata...

one zaba: selipar 1 malaysia takde ke ya...

lagik mesra alam dan mesra pengguna....

takde la kecoh-kecoh macam nie...huhuhu...

Ain berkata...

kak zar: agaknya barang anak dia selalu hilang kot kak... sbb tu la dia hot....

simpati sungguh kat mak budak tu kan...

Ain berkata...

kak zie: sebilangan kecil jer ain rasa....

sebelum ni takde pun kecoh kes barang hilang...

Az Rina berkata...

tak patot kes seliper jepon ni jadi kes besaaaaaaaaaar punye, heheheh..

honeylanz berkata...

hehehe...cian cikgu lak yg kena. ptt x pttla sampai kecoh gitukan...nama pun budak2 kan...

Tinie a.k.a Ibu Fatin berkata...

huhu
susah jugak eh
siper jopun nak kecoh2
kalau hilang baju ker suar jeans, mau meroyan mak budak tu :)

Ain berkata...

az rina: tak padan ngan kes kan.... hahaha...

Ain berkata...

honeylanz: nak buat camne has, tak semua orang sama cam kita.....

Ain berkata...

tinie: kita yang hilang kemeja ngan seluar jeans ni pun wat diam jer....

mula la rata duk mencari kat rumah kot terselit kat mana-mana....

~aSHa~ berkata...

sy pun belikn selipar jepun je pg taska...sbb pernah hilang bawak benten...dah le atuk dia belikan benten tu...hilang tu bukan sbb budak taska...tapi sbb anak2 jiran yg duk dekat taska tu.....selipar letak kat rak luar...tu yg bleh org amik je...takpe cekgu cekgu sedar..

Ain berkata...

asha: alahaiii, senangnya depa nak curik selipar orang erk....

kenapa rak kasut tu cikgu tak bawak masuk dalam jer.... huhuhu....

anak2 akak tak pernah hilang selipar, kain baju tu memang selalu la....

Related Posts with Thumbnails