Ahad, 1 Ogos 2010

Panjang Akal.....

Lately aku macam dah hilang rentak nak menulis.....

Lemau, malas dan macam-macam perasaan wujud. Sindrom apakah ini???? huhuhu......

Don't worry sebab aku tetappp rajin blogwalking dan membaca coretan korang semua.... 

Buat sementara waktu (sementara nak tunggu mood bermalas-malasan ni hilang), layankan jer la telatah anak dara kesayangan en. iskandar nie.....

Budak yang makin panjang akal dan suka kidnap barang-barang abang dia....

'tangan kecil yang suka berebutkan bekas pensel abang....dia punya ada tapi nak yang abang jugak'
 
'bersedia mengeluarkan isi di dalamnya'
 
'yesss berjaya...... tengok gaya macam nak join abang buat homework jer kan. Sila jangan tertipu!!!'
 
'tu dia homeworknya. Abih lubang kat meja study abang danish dia sumbat pencil color' 
 
'kutip balik lepas dapat arahan dari mama suh kemas pencil color abang'
 
'simpan di tempat asalnya.....very gud girl'

p/s: latih anak-anak untuk kemas sendiri alatan atau mainan dorang selepas bermain. Aktiviti mengemas akan lebih berkesan jika dilakukan bersama-sama ibubapa. Anak-anak pasti suka bila dilakukan secara santai dan bukan paksaan. Lakukan aktiviti ini secara berterusan, aku yakin masalah rumah berselerak dengan mainan anak-anak lebih mudah diatasi. 

26 comments:

♥Azie♥ berkata...

ain azie garang sikit klu suh dorang berkemas pasti kan rotan kat tangan azie klu tak tak jalan hehehehe

♥Azie♥ berkata...

ain azie garang sikit klu suh dorang berkemas pasti kan rotan kat tangan azie klu tak tak jalan hehehehe

cheqna berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
cheqna berkata...

bijok r sarah..
nurung perangai piye dok au..

penjejak maya berkata...

salam,

bagus tu supaya anak2 dah diajar rase tanggungjawab..

Ena berkata...

hehhe..
sama cam irfan juga la tu..
suka benar usik barang kakak dier.. tapi kalau suh simpan dier akan simpan semula.. ;D

CatlinaFly berkata...

hehehe samalah mcm E-ein, brg2 auntie dia, mcm brg dia..paling dia suka, beg sekolah auntie dia..

[-suziey-] berkata...

lumrah menjadi blogger..kadang ade angin malas dtg..ekekekek:p

ambooih kretipnye..hahhahahah..bijak bijak:p

Fieza79 berkata...

bab2 ngemas ni tak jalan kalau rotan tak ditangan...sgoh sedih pe nk wt terpaksa...
tak sll la... tak baik lak sll mrh2 kdg2 kita la yg ngemas sniri..

Ain berkata...

azie: hahaha, ain kalau pegang rotan taim anak tak nak dengar cakap kita jer....

tapi tak pukul kat badan, ain pukul kat sofa....

cam gertak gitewww...

Ain berkata...

cheqna: hok bijak tu nurun mama dia kot....

muahaha.....

Ain berkata...

penjejak maya: abah dorang very the garang punya bapak.....

kalau buat silap memang kena...

huhuhu....

that's why anak2 ain tak berani buat sepah, kalau main mesti kemas balik lepas tu...

Ain berkata...

ena: harap dah besar nanti kita tak perlu nak ingatkan....

biar dorang terus set kat mind lepas main kena kemas....

Ain berkata...

catlina: e-ein nak sekolah agaknya cat....

hehehe.....

Ain berkata...

suzie: ain tak boleh tinggalkan blog ni lama2, kalau tak memang susah nak carik rentak semula....

Ain berkata...

fieza: kalau bab mengemas, anak2 ain suka berebut nak kemas ngan mama....

berlumba capai barang nak simpan....

kadang tu dia plak yang melalak sebab kita terlebih kutip....

hehehe.....

Softtouch [Hanim] berkata...

bab berkemas sy xbolehlah santai ngan anak..tetiba je suara bertukar jd singa..he he he..Kdg2 bertukar jd singa pun xjalan ain...camne lah ...:)

Ain berkata...

hanim: ain akan bertukar jadi macam singa bila ain penat...

selalunya bila 2 beradik ni bergaduh, samada abang yang kena buli atau adik yang kena debik...

hehehe....

~aSHa~ berkata...

kak...kalo si abg danish sy tu..mudah dgr kata kalo suh kemas brg2 mainan semula...tapi tak tau nape..si adik ni liat semacam je...alahai..jgn sampai beso udah la...dah la gegirl...

nanti kalo sy singah ke mesra mall lagi..sy calling la...jumpa danish n sarah...

LyNn HaMzAh berkata...

bagusnyer...anak lynn kalau main habis bersepah rumah...dah tu bukan nak kemas semula...kadang2 bising juga kitorang laki bini...huhuhuhu...

az rina a.k.a jaijina berkata...

biasalah tu kak, penulis blog ni kadang rase rajin terlebeh..tp bila dah datang malas tu, mmg sepi aje..

mesti mama sarah ni garang orgnye kan, hehehe..

Ain berkata...

asha: sarah kecik lagi tue, jangan paksa tapi ajak sarah sha kutip sama2 ngan sha...

kalau datang paka, singgah la rumah akak....

tingin nak jumpa sha lagi....

Ain berkata...

lynn: ain kena make sure dorang kemas kalau tak abah dorang bising membebel.....

agaknya sebab dah terbiasa dari kecik, bila ain sound jer "kemas balik", dorang tau dah apa nak buat....

Ain berkata...

rina: kadang rasa bersalah jugak bila menyepi lama2....

kesian kengkawan datang tuan rumah tak hidang pape...

segarang-garang ain, garang lagi abah dorang....

takottttt....huhuhu

al-lavendari berkata...

uncle suka pesanan kat p/s tu .. tapi sekarang anak2 dah besar2 belaka. awak lambat bagitahu !

Ain berkata...

al-lavendari: takpe uncle, boleh praktiskan untuk bakal cucu uncle nanti....

hehehe....

Related Posts with Thumbnails