Jumaat, 3 Julai 2009

LUNCH HARI INI

Ari nie aku masak the very the simple menu. Cukup la untuk lunch aku empat beranak.... janji konyangggg.

Masakan ni orang ganu panggil tumis laksa. Masa aku kekecik dulu aku bantai panggil mee rebuss jerk. Idak la aku pasti nape orang ganu namakan dia tumis laksa. Kalau diikutkan, takde la pulak orang masukkan laksa dalam masakan neh...

Dan ini pulak adalah pencuci mulutnya.... hahhaha...doriannnn. Aku ambik kat rumah mak aku malam tadik. Bawak balik 3 bijik jer sbb dah melantak kau rumah mak 3-4 bijik. Cukup la tuuu.

Buah dorian ni sebenornya dari kebun arwah atuk aku. Aku pun tak tahu la ni buah generasi ke berapa. Yang aku tahu pokok durian tu adalah seusia aku neh. Ayah aku gatai tangan tanam pokok ni banyak-banyak kat tanah arwah atuk aku dulu. Dapat gak la kami makan dorian free dari kebun sendirik.

Aku sebenornya risau bila mak aku citer pasal dorian yang orang duk jual kat tepi jalan ngan kat pasar malam tu kena inject. Tauke kebun inject pokok atau buah dorian tu supaya buah cepat masak.... Betul ke citer ni erkkk???? Ada sapa-sapa leh jawab ke???

19 comments:

honeylanz berkata...

tu sayur our fav. tu. ringkas, mudah n sedappp. setiap kali tgk pic cik dorian..mesti rs nk mkn jugak!!!

sis_nita berkata...

haaa..
kena injek..?
errr..
akak tak penah laa dengar..

tapi kalo menda danh aderr org dok bercerita..
mesti penah terjadikk, kan..

aiyoooo.. ari ni baru rancang nak beli doyan tepi jalan.. seblah stesen minyak petronas..

Ms AiReEn MoHd berkata...

hah nak inject celah mane duri bersepah tuh kakain weh....ade betoi kaaaaaaaaaaa..ayam inject aku penah la dengor...buah doyan mane ade....choba akak tanye balikmak akak tu betoi ke idak fakta neh...hikhik aku nak gelak senis jap...ikakakaka kene duri durian tu harosss ade efek injection kat kulit badan neh..hikhik

Mama-Danish & Sarah berkata...

honeylanz: sangat ringkas kan??? ain suka part meratah bebola ikan yg segar dari laut tuuu.... berebut ngan cik hubby kira bola dlm mangkuk. qiqiqi....

sis_nita: kalau dekat ain dah hantar dah kat akak dorian fresh dari kebun. confirm tak inject punyaaa.

Aireen: mak akak cakap dia inject kat batang pokok durian. abih la semua durian kat pokok tu. nanti la akak suruh FBI gi siasat menda neh. pastu kita buat press conference. Gawattttt2....

Softtouch [Hanim] berkata...

mcm mihun sup yer tumis laksa tu..sedap tu
..durian...musim skrg ni..sana cni ada durian...

Mama-Danish & Sarah berkata...

Softouch [Hanim]: lebih kurang la... tapi tumis laksa ni kita tak letak ayam. kita letak bebola ikan yg dibuat sendiri dari ikan selayang a.k.a sardin. ikan segar tu disiat kulit dan ambil isi dia jerk utk ditumbuk. gentel bolat2 dan campak dlm periuk.

ummi afifah berkata...

sedap dan berkhasiat tu... durian tu saya tak suka..tak suka..time kecik siap kena mandi air durian lg bg suka tp still tak suka

Mama-Danish & Sarah berkata...

ummi afifah: la.... tak suka mkn buah durian ke? try la... sedapppppp. kami tiga beranak hantu durian. maisarah jer macam tak berapa nak makan. mungkin belum biasa agaknya.

Fara_Adura berkata...

Mak aih..simple2 pon.nampak menyelerakan..hih..menggoncang iman oh..:)

Kebanyakan blog mesti ade en3 pasal doyan neh..hehe.Balik muar ari tuh ade makan doyan neh..tapi x pulak amik pic..kiki..nanti balik kene amik pic gak eh..masuk blog..hehe

KV berkata...

sapa la yg buh nama tumis laksa tu ek?

LotsOfLove-Pearls berkata...

hye..
thanks follow me..

friend ok..

atie berkata...

Akak pun baru lepas makan duyan...hihi.Tak pastilah pasal tu ain...

Mama-Danish & Sarah berkata...

Fara Adura: tak sampai petang tumis laksa satu periuk ni licinn kami makan. hahaha.....malam mkn luar la plak.

kv: aku pun tak tahu la sapa yg kretip inovatip letak nama tumis laksa ni.

LOL: thanks sudi kawan ngan kita... jom kita meriahkan dunia blog ni ya...

atie: inject pun inject la ya....janji sedapppp.

ainie aziz berkata...

terliur betul tengok fishball tu! cam dah terasa2 je kat tekak nih! adoiii! lapar!

Mama-Danish & Sarah berkata...

ainie aziz: satu family suka mkn bebola ikan segar ni. Ain tak brape suka sgt fishball yg segera tu. rasa tepung jerkk, takde rasa ikan.

Mama Qaseh berkata...

Mcm mee hun sup @ mee suah jer kalu kt JB pggil camtue..
Wah sedaappp nya doyan tue tkecur dah nie huhu

Mama-Danish & Sarah berkata...

Mama Qaseh: kat JB orang panggil mee suah ya.... baru ain tau... ingat orang ganu jer bese makan meehon ni. makan ngan nasi pun sedappp gak kan...

mamadanish78 berkata...

mamaD pun selalu ga masak menu ni...he2..sng dan sodap...
alahaiii..walaupun dah kerap mamaD mkn durian..tp bila nampak jek durian kat umah2 korang ni..tetap terlioq jugak....uuhuhuuuu

Mama-Danish & Sarah berkata...

MamaD: betul3x.... menu yang simple tapi sedapppp. skang ni kat mana2 pun kita pergi mesti ada durian. bermaharaja sungguh raja buah tu kannn...

Related Posts with Thumbnails