Rabu, 15 Julai 2009

TIPAH TERTIPU

Biasanya bila korang beli sesuatu barang, korang tengok tak packing dia. Maksud aku kuantiti dia ke, ingredient dia ke, tarikh luput ke....... selalunya kalau aku la kans, aku selidik dulu sume2 ni..... bukan apa tau, aku ni, kalau gi beli barang, kadang2 tu sampai ke kuantan sana nun. Kena la mengecek kan.... idak ker parah bila dah salah beli nanti,  jauh lak nak gi nukornya.... 

Tapi tang selidik menyelidik ni takde la kat hubby aku tu. Dia kalau shopping mopping main bantai ambek dan letak jerk, pastu bayor.... Lagik satu kan, dia ni suka buat stok barang keperluan banyak2 kat rumah. Lagi la kalau rege barang tu murah..... ala....macam kes susu yg dak kecik tu takmo minum tu la...... konon nak untung, sekali bankrup terussss..... qiqiqi.....

Kali ni aku nak citer kes beli pampers lak..... dua bulan lepas hubby aku beli la stok huggies ni dalam 6 bungkus. Stok untuk tiga bulan katanya. Rege pun boleh tahan la murahnya...... 

Awal bulan lepas, hubby tambah lagi stok Huggies Sarah ni. Dia beli lagik 5 bungkus.... Rege nak kata murah tu idak ler juga. bese-bese jer...... 

Cuba korang tengok kat packing huggies tu betul2..... model tu dah bertukar kan???? Baby tok arab plak dorang ambik.... anak sapa la neh...... anak korang ke???

Yang aku nak citer sebenornya bukan pasal baby tu, tapiiiiiiiii...... kuantiti pampers tu..... Orang Yahudi ni dah kurangkan jadik 80 keping.... Kalau aku beli 5 bungkus, maknanya aku dah rugi 20 keping...... manyak tuuuuuuuuuuuu. Boleh guna utk seminggu tauuuuu..... (padan muka aku kans, sokong lagi yahudi tu...).

Skang ni kalau korang nak beli pampers hunggies ni, baek korang tgk dulu kuantiti dia. Mana la tahu, kot2 bernasib baek dapat stok huggies yang lama. Jimattttt la ckit kan.......


14 comments:

neezareef berkata...

anak2 sy x pkai huggies jd x pasti pasal packing tu..

Softtouch [Hanim] berkata...

patutlah murah kan dia nk abiskan stok yg lama...tp sy kan xmcm awk teliti. Main amik jer..he he he

honeylanz berkata...

dah lama dah huggies tukar image n packaging!! has suka pakai huggies sbb magic tape nye..sbb tu x nak tukar ke brand lain..kalu ain perasan huggies biru nipis skit compare dgn huggies merah. the best huggies purple tp mahal skit

sis_nita berkata...

bagus info ko nehh..
anak buah akak pakai huggies..
nnti akak bagitaw ibunyerr..

thanks dik..

Zareda Norman berkata...

dah lama meninggalkan aktiviti beli pampers ni. dulu anak dara kecit tu pakai jenama pampers

Mama-Danish & Sarah berkata...

neezareef: selamatttt.....anak neeza pakai pampers apa?

Soufttouch [Hanim]:Hanim, hati-hati tau... ain pernah jugak terbeli makanan dlm tin yg dah expired. masa tu beli laici dlm tin kat mydin mall k. trg. malas nak tgk expired date, sbb mydin tu baru buka, so ingat sume brg yg dia jual tu baru la... hampeh tull... ropenya dia jual brg yg dah expired. skang ni, dah malas nak beli groceries kat situ...

Mama-Danish & Sarah berkata...

honeylanz: ye ke dah lama has? ain baru perasan awal bln ari tu...

ain pun suka ngan huggies disbbkan pelekat dia tu...tahan lama walaupun anak2 kita asyik pasang bukak jer...

dulu ain dpt beli huggies dgn rege lagik special. satu bungkus yg 80 keping tu tak kira color apa, boleh dpt dgn harga 20 henggit jer.. ain beli dgn adik ain sbb company dia wholesaler.. skang company dia dah tak jual huggies lagi dahhhh....

Mama-Danish & Sarah berkata...

sis_nita: kak, mungkin skang ni stok lama tu dah habisss... tapi try la dulu.

zareda norman: untung ckit kan bila anak-anak dah besar... budget pampers boleh buat budget benda lain plak...

zieha berkata...

entah2 pamperss recond(pamperss yg tak original..ciplak nama huggies je kot)Kalau lelaki beli mmg tak detail..nak untung..last2 rugi..huhuhu..SABO JE LA:

ibu_arifa berkata...

pempers baby pun ada yg ori dan tak ori yer? bahaya gak tuh kalo tak perasan..saya guna cloth diapers dan selang seli dgn mamy poko. huggues tak pernah guna sbb Orang Yahudi punya.
rugi tu w/pun 4 kpg setiap pack tuh..setiap helai amat bernilai bagi kita kan.

Mama-Danish & Sarah berkata...

zieha: first time dgr ada pampers jenis recond. ingatkan kete jer.... nanti ain nak check la dkt pek tu ori ke tak...

ibu arifa: kalau ikutkan akak pun tak nak pakai huggies ni, tapi disebabkan berkualiti tu yg payah sket nak tukar jenama lain...

Mamamanja berkata...

x penah beli huggies. anak2 sumer pakai drypers dan pampers

CuTeMiUt78 berkata...

oh.. kita tak pakai huggies ni.. mirul lebih sessuuaaiii ngan drypers..

Mama-Danish & Sarah berkata...

Mamamanja: ain tak suka beli drypers @ pampers sbb pelekat dia cpt rosak. Sarah suka pasang bukak pelekat dia.....

CuteMiut78: sib baek tak pakai huggies kan, kalau tak mungkin terkena tempias jugak...

Related Posts with Thumbnails