Sabtu, 4 September 2010

Produk kecantikan merbahaya di pasaran, Hak kita di mana?

Apa agaknya perasaan korang bila korang tahu produk kecantikan yang korang pakai tu merbahaya? Ditarik balik dari pasaran?

Malam tadi aku dikejutkan dengan panggilan dari adik aku yang mengatakan produk kecantikan yang kami pakai didapati merbahaya!! Dia dapat tahu dari akhbar. Sepantas kilat aku bukan merto online untuk kepastian. 


credits to metro online

Memang ada berita mengenai produk merbahaya tersebut (sebagaimana di atas), tapi untuk mengesahkan produk tersebut betul-betul produk yang kami gunakan agak sukar. Gambar diblurkan manakala jenama produk dan pengeluarnya tidak dinyatakan. Kenapa agaknya segala identiti produk ni dirahsiakan, sedangkan kementerian kesihatan dah sahkan ia merbahaya untuk digunakan??? Dan kenapa jugak produk ni masih lagi berada dalam pasaran, kalau memang ianya merbahaya kepada pengguna???  

Untuk mengelakkan sebarang risiko, aku dah stop gunakan produk ni bermula malam tadi. Walaupun sedikit terkilan sebab baru minggu lepas aku beli stok baru (80 henggit melayang), nak tak nak terpaksa la redha. At least aku bersyukur, aku bukan pengguna tegar produk ni. Set pertama yang aku beli pertengahan tahun lepas, hujung bulan lepas baru habess pakai. Sepatutnya kalau betul-betul pakai, 2 bulan dah kena beli baru.

Now, aku pening nak pakai produk apa untuk muka. Dah la kulit muka aku ni jenis kering, tambah pulak hari-hari duk terperuk dalam air-con, lagi la kusut masalah dibuatnya.....huhuhu............... 

Berita penuh kat SINI.

p/s: setahu aku produk yang kami guna sekarang ni keluaran tempatan bukannya luar negara, tak sampai 5 tahun pun dalam pasaran. Makin konfius aku dibuatnya!!!  

22 comments:

kakcik berkata...

Salam Ain..

setahu kakcik la.. produk2 kecantikan ini didatangkan secara pukal (biasanya dari Filifina) ke negara kita. Sampai di sini, produk2 itu dibungkus semula mengikut jenama2 tertentu dan terkenal lalu dijual sebagai kononnya buatan tempatan. Selama ini pun, kita tak pernah ditunjukkan kilang2 pembuat produk2 terkemuka itu, kan? :(

Ain berkata...

kakcik: salam kakcik,

ain memang kurang arif sikit pasal produk kecantikan kat pasaran sebab selama ni ain pakai safi jer....

last year baru tergerak hati nak cuba produk lain, alih2 keluar pulak berita tak sedap didengar camni....

tak sangka pulak benda yang memang ditakutkan selama ni terkena kat batang hidung sendiri....

huhuhu....

nasib baik baru jer cuba, kalau bertahun-tahun dah guna lagi risau dibuatnya....

kalau memang sah sumenya datang dari luar dan hanya dibungkus kat tempat kita, itu kira tinggi risikonya....

pihak berkuasa kita buat apa la agaknya....

AiSHieY berkata...

Tula kak ain...bahye produk2 kt pasaran...baru ni lam metro ade nyatakan produk2 yg bahye diguna...shida lu pkai produk natasya...skali tersenarai gak...tp mujurla da brenti mse petnen arituh pasal shida mmg alergik pkai sbrg kosmetik...so, skrg cuci muke gune air jer...kih3...

LYaFRINA berkata...

ishhhh,, mcm2..
kalo tgk pada botol tu, mcm produl R***A COSMETIC jer... betul k ain???

setahunya lya.. kalo pruduk tu la... diyakini n berkesan kan... pnah msuk tv.. kalo produk tu la.. ishh.. sib baik lya xde pakai2 apa2 sjk mgandung asya smpai skrang....

az rina a.k.a jaijina berkata...

isk, toksahlah dok beli barang² yg blom tahu keberkesananya..boleh mendatangkan bahaya pada nyawa..

dulu rina pernah pakai produk tawas, pedih nauzubillah..tuhan aje yg tahu..muke jadi merah² pastu mulut sakit takleh nak bukak..lepas tu mmg dah tak caye dah mane² produk..skang ni pon rina pakai facial wash aje..

Softtouch [Hanim] berkata...

produk apa tu ain?share lah...

mamarempit berkata...

huu....dh tk boleh pakai nape tk tunjuk kan ajer kan gambo & nama produk tu...media ni pun 1....

tp akak tk le rase risau sgt...sbb memang tk pakai apa2 produk kecantikan pun...hehehe...pakai bedak kompek je...

sebab akak jenis beli..peh tu...terbuanggg ajer selalu...so..lebih baik tk yah beli...

ninie's corner berkata...

skrg ni mcm2 hal la...takut nk pakai produk2 kecantikan ni...tp kena pakai jgk sbb muka ni klu xpakai pelembap...kering sampai mengelupas....dah xtau nk pakai pe...

zareda berkata...

local product mmg didatangkans ecara pukal kemudian di branding semula sebab tu murah, mereka tak perlu buat RnD. product oversea mahal sbab buat rnd. tapi sendayu tinggi buat rnd sendiri kalau tak salahlah... lepas ni kena pakai loreal balik lah kot

penjejak maya berkata...

salam,

nasib baik saya tak pakai produk kecantikan hehe..

ibu_Arifa berkata...

sejak ada anak ni tak berapa setia sgt nak membelek muka.. setakat cuci muka dan pakai beda kompek jer.. kalo dulu-masa anak dar..kejap toner lah..pelembab lah ..krim mlm lah.. skrg ni kalo beli pun jd mainan si anak jer.

Lana~Bulu berkata...

Jgn mudah terpedaya dgn iklan..
tinggalkan yg was2...
dapatkan nasihat pakar...

ainnoraini berkata...

sekarang dia org ni berlumbe2 nak keluarkan product jenama msg2 utk mencari keuntungan...kesan buruk nye belakang kire...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ berkata...

hhuuh, produk ape tu..?
takut nk coba2 skang ni..
salah pakai, jd makin teruk adalah..
kena menten ngan safi rania gold aje la.. ;-)

en_me berkata...

konpius kanns.. uhuhu

Kulanz Salleh berkata...

salam,
mungkin berita nak tunggu keputusan mahkamah baru dedahkan produk yang dimaksudkan. Kalau terus dedah diorang takut kena saman kalau info salah. Apapun, harap lepas ni ada berita susulan dan menjelaskan perkara sebenar

TUKANG KATA berkata...

maybe kena guna simply siti kot..

HAHAHAAHAHA..

Selamat Hari Raya kak,,maaf Zahir Batin saya hulurkan.

erisya nor berkata...

salam,

walau info betul mungkin kementerian tak dedahkan takut pengguna panik dan tak berani nak pertahankan keputusan makmal di mahkamah jika disaman oleh pihak pengeluar....akhirnya yang menjadi mangsa adalah pengguna. sebetulnya banyak (bukan semua) produk malaysia yang ada masalah dan tak labelkan bahan2 yang digunakan...penguatkuasaan di negara kita tak strict (kerana ada sebab2 tertentu) ...tak heranlah berlaku lambakan kosmetik merbahaya dari luar negara spt thailand, filipina, indon dsbnya :(
sukar nak pilih kosmetik yang yang benar2 halal (selamat dan mengikut syarak)

LotsOfLove-Pearls berkata...

Dearie Sis Ain..

ALOHA Kak..
Selamat Hari Raya..

MAsih bercuti kakak i nie..?
selamat beraya k..

*produk apakah itu..? baik dedahkan je untuk keselamatan pengguna terutama pengguna tegar..

*risau lak..

TeacherNunu berkata...

salam...saya penah pakai produk mengelupas kulit..memang sakitla.tobat tak mahu pakai dah

UnGu VioLet berkata...

info yg berguna..

slmt hari raya Aidilfitri.. mohon maaf zahir batin dr mar..

Lelord berkata...

huhuhuhu produk ape gaknya tu kan...lela pun kdg2 takat cuci muke ngan pencuci muke jek..x sempat nak tepek2

Related Posts with Thumbnails