Khamis, 17 Disember 2009

JANGAN MAKAN MENDA NIE....

Weekend hari tue, masa tengah duk mengemas kat dapur, aku pun buat la sekali checking halal code dkt junk food yang ada.

Selalunya yang aku bese beli biskut ngan coklat jer. Lain2 junk food tu kadang jiran sebelah yang kasi, takpun danish dapat dari taska dia. Kalau party pack dari taska tue, kadang aku sorok kat mana2 sbb takmo kasi anak2 makan.... hahaha... kejammmm kan aku. 

Dalam duk belek2 ingredient kat makanan ringan nie sume, aku terjumpa sesuatu yang memeranjatkan. Memang sah dekat packaging dia ada tanda halal Jakim tue, tapi yang menyedihkan, aku terjumpa beberapa kod-e yang pernah aku publish hari tu.

Apalagi, nampak jer kod tu, terus campak junk food tu dalam tong sampah. Sorry sbb tak sempat nak salin kod apa yg tertera pasal masa tu fikiran aku dah teremo dah sikit. Tak sangka boleh jumpa benda yg kita cuba nak elakkan dari dalam rumah sendiri..... huhuhu.... 

Sooooo kengkawan, please elakkan dari membeli atau makan kek Apollo nie.  Banyak sangat kod-e dalam kek ni tau.....huhuhu.....

 Hasil dari bantuan en google kejap td, aku terjumpa artikel nie. Pengalaman yang mungkin hampir sama dengan kita lalui. 

Satu lagi makanan yang ternyata ada kod-e yang aku jumpa adalah Coklat Cadbury nie. Ada satu kod-e dalam coklat nie. Sedih sesangat sebab cokolat ni tinggal suku jer lagi nak habis dlm peti es tue, baru aku sedar ropenya benda ni ada kod non-halal..... huwaaaaaaaaaaa....

Kalau dah kira termakan nak buat macam mana ya?? Pening pale aku dahhh.... Rasa nak pelempang pun ada jugak ngan orang yang kasi sijil halal kat pengeluar produk nie. Apa kuasa dorang pakai yerk??? Rasuah ke??? eiiiiiiii....... gerammmmmmm. 

Kalau kengkawan ada lagik info pasal lain2 junk food yg tak leh makan nie, pleasee share ngan aku.... Sharing is caring kan kan.... 

Thanks in advance.

30 comments:

LotsOfLove-Pearls berkata...

Salam Kak..
Rasanya tidak ramai yang menyedari..

tapi cmner boleh dapat tanda 'halal' tu eh..

honeylanz berkata...

menyedihkan..2 benda yg ain ckp tu mmg dah selalu ditelan...

Mama-Danish & Sarah berkata...

LOL: Dearie, tu yg buat akak bengang tue...

boleh plak sijil halal tue sesuka hati jer dorang kasi....

sakitttttnya hatiii......

Honeylanz: dulu, ain fikir kek apollo nie la paling elok sikit tuk kasi kat anak2 compare ngan junk food lain tue...

sedey plak bila jumpa sampai 4-5 kod-e dlmnya...

banyak sangat dah yg termakan dek kita ngan anak2 kan....

Miss Izah Mohamed berkata...

yeke kak... besenye da biase kite mkn laa yg xleh mkn kn.. huuhu
ramai yg terlepas pndg ni kak..
sedih tol

Mama-Danish & Sarah berkata...

Izah: Danish dr kecik dah terbiasa dgn kek apollo nie....

selalu dapat dr goodie bag yg teacher dia kasi masa birtday party kat tadika....

nasazfrog... berkata...

BAHAYA LA SKANG NI.. NAK KENA BERHATI2 TU,, NAK PULAK YANG BUAT DARI LUAR KAN,,

Mama-Danish & Sarah berkata...

nasazfrog: tak leh percaya pada tanda halal jer kan, kene belek jugak intipati dalamnya...

Zareda Norman berkata...

kena lebih berhati hati lepas ni..

jom kita belajar buat home made coklat lah ain.. confirm halal dan menyelerakan

CuTeMiUt78 berkata...

eemmm actually kan kod E ni byk maksud tau.. ada terima email berkenaan kod E ni.. dan pasal APPOLLO dan CADBURY tu.. dah dpt confirmation dari JAKIM berkenaan logo Halal tu.. nanti klu ingat kita buat pasal tu.. nak kena cari dulu email berkenaan ni..

Mama-Danish & Sarah berkata...

kak zar: akak tau ke nak belajar dari mana???....

kena google kat tenet nie....

Rina: pleasee share dengan ain....

resah gelisah kalau was-was mcm nie...

konfius betul dibuatnya....

rina, kalau sudi, emailkan dkt ain ya...

nza berkata...

alahai dasyat sungguh.....bnde alah ni mmg feveret ank2...dh brkilo2 dingap....

♥Azie♥ berkata...

alamak ain biar betul..cadbury my fav tue..ada 1 papan kat umah...balik sat g nak check tengok..

miemiey berkata...

bu kejut gak mama...apa laa yg selamat ditelan sekarang ni..perlu selidik laa selalu kl nk kasi ank mkn jawabnya...bu ingt nk bgitahu kat pasti nya dulu pasal selalu gak bila birthday mak ayah murid bg tuk pelajar lain...nak bgitahu nana jgn jual produk ni..sebelum ni bu beli 1 kotak ...kl cadbury tu jarang2 laa beli...

ummumishkah berkata...

Kalau HALAL dah tak boleh dipercayai... apa lagi kita boleh buat kan? thanks for info sharing sis! Moga kita semua berhati2 dgn apa yang kita suapkan utk anak2..

ainie aziz berkata...

betul apa yg rina ckp tu (cutemiut). ada jugak kod e tu yg halal. jakim dah buat pengesahan. tp, kalau was-was, better avoid sampai jumpa pengesahan yg boleh dipercayai.

Kakak berkata...

Susah hati juga ya, bila tengok makanan-makanan yang biasa didapati ni tak boleh dipercayai lagi.
Terima kasih share info ni.

Mama-Danish & Sarah berkata...

nza: kak, kita tunggu info dr kengkawan yg lain lak ya....

harap2 info tue sedikit sebanyak jadi pengubat hati kita yg dah lara....frust giler daku....huhuhu....

moga rina a.ka. cutemiut78 jumpa balik e-mail pengesahan halal jakim tue....

Mama-Danish & Sarah berkata...

azie: cuba azie tengok kod pada kadbury tue then compare ngan kod yg pernah ain publish kat n3 lepas....

ada satu kod-e yg mendukacitakan kat situ...

Mama-Danish & Sarah berkata...

ainie aziz: ada certain kod-e yg ain jumpa tak termasuk dlm kod-e (non halal) dlm n3 yg pernah ain publish sblm nie...

kod-e yg takde ni, tak la merisaukan hati, tapi bila jumpa kod-e yg sebijik dlm n3 dan sms yg ain terima dr wife bos ain tue, rasa sedey dan terkilan sangat....

susah hati bila dah termakan menda yg tak sepatutnya....

kalau betul la macam apa yg rina cakap tue, syukur alhamdulillah....

Mama-Danish & Sarah berkata...

miemiey: kalau dapat info dr rina nanti mama inform bu k....

sementara tu, kalau rasa was-was baik takyah kasi dorang makan menda tu sume bu....

ummumishkah: susah nak cakap kan ummu....

kan elok kalau ada yg boleh bagi penjelasan....

siapa lagi yg boleh tolong orang islam kalau bukan kaum kita sendiri....

Mama-Danish & Sarah berkata...

kakak: jawabnya kena kasi anak2 kita makan buah jer la....

no more junk food kan....hehehe...

sI tEDI berkata...

yuP! kadang2 bila kita tgk barang tu berjenama.. femes.. kita tak terfikri pun nak semak label halal betul2.. :)

UnGu VioLet berkata...

tuela kan.. skrg nie, memang kena betul2 hati2.. kdg2 kite terleka dan tak sedar.. lagilah yg kat bumi omputih nie..

zieha berkata...

salam mama-danish,sarah.Good info n tk u for sharing..kod e tu apa erkk..?? mmg dah declare ke dr gov yang kod e ..tu non halal..mama danish dapat info nie dari mana erkk? sowy agak ketinggalan skit sbb jarang baca surat khabar nowdays..uhuhuhu

en_me berkata...

ghitewww..

Mama-Danish & Sarah berkata...

Tedi: tks singgah...

label halal pun kadang2 dorang tipu gak kan...

pernah terbeli makanan dlm tin dengan tanda halal yg meragukan....huhuhu....

Mar: kalau kat oversea, apa agaknya guideline yg digunakan utk dptkan makanan yg betul2 halal ya.....

Mama-Danish & Sarah berkata...

zieha: kak, info ni ain dpt dr email ngan sms...

kalau nak akak leh kasi email akak dkt ain, nanti kalau ain dpt apa info pasal benda nie, boleh ain forward kat akak....

kod-e ni untuk makanan yg ada unsur2 lemak b*b*....

en_me: kalau just makan biskut bergula, selamat kan kita en_me....

Eddy berkata...

salam kak, saya rasa ramai yg xtau pasal E-code ni. akak x rasa pelik ke byk mknn ada e-code ni?tp logik ke semua gna lemak babi?

saya galakkan semua untuk membaca ini

http://www.nuristimewa.com/makanan-e-codes-halal-di-malaysia.html

Eddy berkata...

@Eddy

ini article untuk E-code..harap jgn tertipu..kita pengguna, msti ambil tahu

http://myhalal.blogspot.com/2010/10/e-code-from-jakim.html

sya-ezza-tul berkata...

tidak semua makanan yang mengandungi E-codes adalah non halal.sebagai orang islam,kita harus meneliti secara sahih sumber fakta.sila rujuk http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/41617.juga,sila search HalalGuide

Related Posts with Thumbnails