Selasa, 8 Disember 2009

SIMPATI VS KASIHAN

Alkisahnya anak teruna aku nan seorang nie....

Hari tu kerajinan dia melebey sikit, so dia pun dengan rela hati nak buat homework dari buku exercise yang teaher dia pulangkan before school break hari tue...

Tiap kali nak buat homework, wajib ler mama kena monitor kan..... kalau tak lain arahan tu kasi, lain lak yang dia buat nanti... 

Dalam banyak-banyak binatang yang nak kena padankan nie, boleh pulak dia merajuk ngan aku takmo padankan rimau ngan arnab tue. 

Aku: harimau makan apa?

Danish: (jari tunjuk kat arnab)..... sambil termenung...

Aku: ok.... danish sambung la....

Danish: ala mama..... takbo la....

Aku: nape pulak?

Danish: danish sayang arnab...... cian dia....

Aku: kalau gitu takpe la.... rimau ni danish takyah sambung

Dia tetap tak puas hati sbbnya kalau tak sambung maknanya homework tak siap. Dengan mood yang dah spoilt dia sambung jugak rimau ngan arnab tue.... lepas tu terus majuk tutup buku.....huhuhu.....

'masih tak sampai hati nak kasi rimau tu makan arnab'

'pasrah akhirnya arnab mati juga...huhuhu'

21 comments:

honeylanz berkata...

cian arnab tu kan danish... ciri² penyayang tuh..

cheqna berkata...

hakhakhakhakhak

macam2 danish ni

hehehehehehe

QuEeN Of 2 Heroes berkata...

hehehe....bijak sungguh budak2 skrg ni ye... :)

Mama Qaseh berkata...

Hehe..alahai ciannya laa arnab dah kena mkn ngn rimau yea sayang..
Wlaupun stakat gmbar kan..tp tetap penyayang pd haiwan..bguslaa Danish nie kan

en_me berkata...

emosi sungguhh.. macam emak dia jugakk kott.. ehehe, salammm mama danish tewww

Miss Izah Mohamed berkata...

alahai.. comelnyee danish... =)
tgk kak.. budak2 kecik pn leh tau belas kesian kan.. hehe

UnGu VioLet berkata...

hehe.. budak2 sekarang nie bijak berfikir ke hadapan...

nza berkata...

mesti cik abg sorg ni amat penyayang espclly pd animals....good boy lh....

Zareda Norman berkata...

penuh kasih sayang anak teruna sorang tu ya...

ninie's corner berkata...

alahai..........bdk2 pun pandai simpati kan.........bagus tu ade sifat penyayang.....

Nida berkata...

Alaa... cian arnab tu... Penulis ni pun satu, buat ler binatang lain, kesian arnab yg comel tu jadi mangsa..

ainie aziz berkata...

hehe lawak la danish ni. gbr katun pun leh kesian ek. penyayang betul. nampaknye penulis buku kanak2 kena lebih prihatin lepas ni. budak2 makin pandai!

LotsOfLove-Pearls berkata...

Salam Kak..
Hahaha..
lawak jugak eh..
Jujur jek Danish..

Syuhada Kamal berkata...

sweetnya danish..:)

Mama-Danish & Sarah berkata...

honeylanz: ain tak sangka matchkan pic. pun dia leh terasa....

sakan dia termenung masa wat homework tue...

kesian jugak nengoknya....huhuhu...

cheqna: macam2 perangai dia....

kalau tengah bad mood leh tahan juga..... hahaha...

Mama-Danish & Sarah berkata...

Nadia: kenapa la kita tak sebijak dorang masa kecik2 dulu kan....

seingat akak, masuk darjah satu baru kenal ABC (padan ler pun pasal culas sangat nak ke tadika...asyik nangis jer kerjanya bila kena paksa)....

Sya: tapi danish tak reti main ngan kucing.... ganazzz sikit aksinya mcm ler kucing tu manusia....huhuhu....

Mama-Danish & Sarah berkata...

en_me: saya memang emosional tapi part tertentu jer la....(tak leh tengok org susah/sakit atau penganiayaan pada benda bernyawa....murah jer airmata)

tapi ada part hati saya kering tau!!! hehehe....

Izah: Agaknya sebab dia tau binatang tu utk dibela dan disayangi....

pernah dia mintak akak belikan arnab waktu kami ke kedai pets, tapi hubby tak setuju sbb susah nak jaga....

arnab comell kan....

Mama-Danish & Sarah berkata...

Mar: mati kutu kita bila nak explain kat dia..huhuhu....

nza: punya la penyayang yerk sampai anak berudu dalam longkang pun kalau boleh dia nak bela....hahaha....

Mama-Danish & Sarah berkata...

Kak Zar: jangan sayang binatang lebih dr mama sudah la...

mama jelessss tauu!!!

Nini: rasanya mostly kanak2 kasihkan binatang...cuma kadang2 tu dorang nakal sikit dan suka usik2 kan....

Mama-Danish & Sarah berkata...

Nida: tu la, tetiba jadi emosi plak danish nie....

apakata kita kasi rimau tu makan b*b* ke.... ok la jugak kan....

ainie: penulis kena berfikir lebih jauh dan kena lebih panjang akal kan....

walaupun nampak kecik jer, tapi besar maknanya buat kanak2 seusia dia...

tak sesuai betul jadikan arnab mangsa sang rimau yg ganazz tue.... kesian badan arnab dirobek-robek...huhuhu.....

Mama-Danish & Sarah berkata...

LOL: lawak yg penuh bermakna kan.... senyum kelat akak dibuatnya....

tapi kesian sbb dia macam frust sangattt....

Syuhada: syukur kan.... alhamdulillah..

Related Posts with Thumbnails