Khamis, 6 Januari 2011

Peminat Cheese Cake..... Rugi Kalau Tak Cuba nie!!!


Aku dah buat kek ni sebanyak 2 kali. Memang tak pernah mengecewakan walaupun kali ke-2 semalam aku derhaka tokok tambah sikit pada resepi asalnya. 

Rasanya sangat sedapppp dan gerenti tak muak. Sekali geget rasa macam kapas, masuk dalam mulut macam telan buih pun adaaaaa. Punya le gebu gebas tekstur dia... 

Actually kek ni kalau nak beli kat kedai, takde 50 henggit kat tangan, main jeling2 pandang2 jer la kita. Ahad lepas aku terpandang kek ni kat kedai bakery, depa juai 48 henggit sebijik. Fuhhhhh, nasib baik aku dah tau buat, kalau tak menabung dulu la baru boleh beli.....hehe

Takmo citer panjang lebar, pada yang memang pencinta kek keju moh ler cuba resepi ni. Ai gerenti U takkan kuciwa punyaaaaa, nangessss ada la nanti sebab U akan rasa bangga U boleh hasilkan kek sesedappp ini.....



4-5 keping cheddar cheese
200ml susu segar
4 biji telur
70gm gula halus
70gm tepong kek
70gm butter
masa penyediaan: 20min
masa membakar: 1jam

Cara-caranya:

1. Koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. Masak dgn api perlahan, kacau selalu. Masukkan butter, tutup api.

2. Asingkan telur putih dan merah. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. Kemudian pukul telur merah hingga kembang, masukkan dlm adunan ciz tadi ( 1 ).

3. Masukkan tepong sikit demi sedikit, kacau perlahan. Sekiranya berketul boleh di tapis. Kemudian masukkan adunan meringue tadi. Kaup dan sebatikan adunan.

4. Lapik acuan 7x3 inci loyang bulat. tuang adunan kedalam acuan.

5. Letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. Masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

Teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar.

Selamat mencuba....

p/s: thank you soooo much pada Pn. RMS yang tak lokek ilmu berkongsi resepi ini.  

33 comments:

LYaFRINA berkata...

bestnyer...

lya peminat tegar cheese kek!!!
lps ni blh la try buat sendiri.. tp tkut tgn lya y kerans ketung ni x menjadi j cheese kek tu

Fieza79 berkata...

aduhh sedap nyaa...ishh kalau try bt senri agak2 menjadi kerr...

~aSHa~ berkata...

asha peminat apa2 jenis kek kecuali kek buah yg ada mcm2 buah dlm nye....

UMMI FARIS HAIKAL berkata...

wahhh...bestnya...nnti nk try buat la...

kakcik berkata...

Nyum nyum... makan panas2... :)

zue @ annaleeya berkata...

tenkiu ain share resepi... nak try buat jgk... sedapnya...

My Special Mall berkata...

cheese cake memang mahal, lega ler kat sesiapa yang pandai buat :)

Ain berkata...

lya: kek ni simple jer nak membuatnya....

lya mesti boleh punyaaaa....

rina a.k.a jaijina berkata...

wahhhhhhhhhhhh, sedak sungguh..tgok pon dah tau, sangat lambut & gabus macam rina ni hah, hahaha..

Ain berkata...

fieza: blm cuba blm tahu kan??

dah cuba nanti, silap2 boleh buat jualan....

hehe...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ berkata...

wah, sodapni musim2 hujan sume laku..
harus mencoba!!!

Ain berkata...

asha: kasi apa jenis kek sekalipun, semua akak bedal...

kalau jenis yang ada krim banyak tu, akak kureng sket...

Ain berkata...

ummi: cuba la, insyaallah kalau follow step betul2 kek ni pasti menjadi....

Ain berkata...

kakcik: makan panass2 memang sodappp....

kek ni, kalau 3 hari duk dlm peti es still lembut dan gebu lagi...

Ain berkata...

kak zue: pasti anak2 kak zue suka nanti...

kejappp jer licin la...

Ain berkata...

my special mall: yang tak tahu buat kena la cuba buat, sbb memang berbaloi-baloi....

dengan 48 ringgit tu, 4 bijik kek keju boleh lepas...

hehe...

Ain berkata...

rina: gebu gebas sekali sekala takpe...

lepas ni kita pakat diet sama2...

Ain berkata...

leily: cuba jangan tak cuba...

CatlinaFly berkata...

aaarrgghh!aaarghhh!!!!...(sy sgt jeles sebab sy masih belum beli oven sejak oven rosak lepas beranakkan e-ein) hihi...

kak ain, memang lama eh nak tunggu rumah huggies tu?

Ain berkata...

catlina: akak guna oven butterfly hitam yang taruk atas dapur tu jerk...

kena carik ganti cepat2 tu cat...hehe

masa akak redeem dulu, dlm sebulan baru dapat....

**sHiKinn** berkata...

akak, tepung kek tu yg dlm kotak putih tu ker?dan susu segar brand apa ek?salam kenal..
mcm nk cuba buat la..encik suami dh bnyk kali request tp cik isteri ni pemalas..hahha.tp tgk resepi tu mcm senang..

Izan Ishak berkata...

aduhhh...sedapnya dah trasa kat tekak ni. kalau beli kat kedai mmg mampu beli slice je lah.

nak cuba buat lah lepas nih~

Ain berkata...

shikin: boleh guna tepung kek naik sendiri (akak guna bluekey) apa2 jenama....

kalau takde tepung kek, guna tepung biasa + 1 sudu teh soda bikorbonat @ baking powder pun ok jugak...

untuk susu segar, akak pernah guna brand marigold dan dutch lady....

cuba la, hubby shikin mesti suka dan puji isteri dia nanti...

Ain berkata...

izan: cuba la, boleh makan puas2 nanti...

Ena berkata...

wow!!

sangat menyelrakan la..adeihh!!

kena cuba nie.. thanks sharing recipe.. :D

cheqna berkata...

owhh sangat rasa tidak rugi sebabnya cheqna dok wehi cheese2 ni
hahahahahaha

kella berkata...

k ain!!! nak cuba!! ohhhh gerrramnya tengok kek itu!

dah lama nak cuba tapi resepi2 lain tu sangat complicated je!

ohh..resepi ini macam sangat best je!\

mahu cuba! :D

tq

Zaidah berkata...

nak try jugak kat rumah....minat n suka...macam manalah nak kurus nie...

Tanpa Nama berkata...

dah cuba pg tadi..terima kasih kongsi resepi...

sweetsal berkata...

sedapnye cheese kek..my feberet, singgah nak amik resepi, nk cuba buat..hehe

mamasue berkata...

gila terliur mamasue.....

nza berkata...

nk wat gak la...nmpk gebuzzzz jer.....

Softtouch [Hanim] berkata...

sedapnya...senang je yer...boleh cube nie...

Related Posts with Thumbnails