Isnin, 10 Januari 2011

Apa Kata Doktor Tentang Mama Dan Sarah

Khamis lepas, balik jer dari kerja en. is terus bawak aku dan sarah ke klinik. Tujuan asal adalah untuk membuat follow up check-up ke atas sarah. Minggu lepas kan sarah asyik muntah jer. Selain daripada tu, sarah jugak bermasalah dengan kudis pada bahagian tepi hidung. Gara-gara menggaru sesedap rasa (asalnya mata sarah digeget semut) pada bahagian bawah mata, tergaru pulak hingga ke tepi hidung, kuman2 mula la bermaharajalela. Since sarah ni kulitnya memang sensitif (ekzema), kejap jer kudis kat hidung tu merebak. Jatuh saham sarah kejap....hehehe


Gambar sarah tengah lena malam tadi. Krim putih tu doktor mintak aku sapukan pada hidung sarah supaya kudis cepat kering. Petang semalam pulak, tak sempat lagi kudis kat hidung ni baik, sarah dapat tanda baru kat betis dan siku. Excited sangat berlari ke hulu ke hilir bila dapat lepas keluar, tup tup terjatuh atas simen kasar. Menangis esak-esak la sebab dia jakun tak pernah dapat sakit macam tu. huhuhu....

Pagi tadi sebelum ke taska permata. Meraung tak nak mandi sebab dia trauma pedih kena sapu ubat luka petang semalam. Jenuh aku pujuk dan berdukung bagai. Dia punya gaya sakit tu kan, mengalahkan orang patah kaki. Kalau boleh kaki dia tak nak kasi gerak langsung. Nak pijak lantai pun takott. Aiyarkkkkk!!!

Sambung sikit apa kata doktor tentang muntah-muntah sarah aritu....

Actually, tak mungkin dan tak pernah berlaku lagi ibu yang mengandung anak pulak terkena alahan. Senyum kambing puan doktor bila aku tanya tau....hahaha. Sarah mungkin kecacingan, so doktor suggest aku kasi dia ubat cacing. Masalahnya aku lupa bila kali terakhir aku bagi dia makan ubat cacing. Tak ingat dah aku catat kat mana... Alhamdulillah sejak jumpa doktor hari tu, sarah dah tak muntah dah. Tak sempat nak kasi dia makan ubat tahan muntah pun.  

Last but not least adalah keputusan ini......


Kandungan aku dah pun masuk 7 minggu + 1 hari pada 6 january lepas. Punya la berdebar waktu doktor nak scan sampai lupa nak tanya expected delivery date bila. hehehe..... 

Doakan yang terbaik untuk kami sekeluarga k. Macihhhhh........

27 comments:

Nad @ MamaZakwan berkata...

tahniah kak..!saya baru tau :)

moga sarah cepat baik..so saham bleh naik balik, hehe..

Ain berkata...

nad: thanks mama zakwan...

akak doakan zakwan jugak akan dapat adik nanti...

~aSHa~ berkata...

sarah semakin manja ye....mentang2 nak dpt adik ye...

kak ain pg klinik private ke tuk regular check up anak2? kalo kerajaan ada buku dan tarikh...senang leh tgk dan tau bila akan makan ubat cacing tu..

cepat2 sihat ye sarah..leh tlg mama, mama tu tak lama lagi sarat la..

Ain berkata...

asha: bukan manja jer sha, mengada-ngada pun ya....

akak mmg tak pernah buat regular check-up kat klinik kerajaan sbb masa sarah kecik dulu, dia kan pernah nangis sampai biru (nangis sbb ngantuk nak tido, klinik kerajaan kan servis dia lambat sikit).

akak ada tanda tarikh bagi ubat cacing tu, tapi lupa tanda kat mana...

huhu....

baru nak masuk 2 bulan sha, boleh ler berhoneymoon lagik...

Zaidah berkata...

semoga sarah cepat sembuh...ingatkan simptom alahan ain preggy....rupanyer kecacingan.....hehehe

Ain berkata...

zaidah: betul la firasat ain hari tu kan....

rasa macam dah lebih 6 bln tak kasi sarah makan ubat cacing....

LYaFRINA berkata...

tahniah!!

sarah akan jd kakak nanti.

Ain berkata...

lya: macihhhhh....

♥Azie♥ berkata...

tahniah ain..lama azie tak lawat blog ain...

Softtouch [Hanim] berkata...

ooo kecacingan rupenya...Alhamdulillah dah xmuntah dah sarah...take care ain

maszmadi berkata...

tahniah kak ain..

urm, semoga sarah cepat sembuh n cepat2 naikkan balik saham tu yerk..

[-suziey-] berkata...

alaaaa sian sarah..kena gigit bwh mata melarat smpai idung..haih..mgm fobia la nk mandi sbbb pedih nk sapu ubat nnti..haih sian sarah..get well soon dear..

awk tnya btl2 ke kt doktor pasal mak mengnadung ank alah tu? haha lawak la plak:p

nza berkata...

kesian sarah, sudah jatuh ditimpa tangga........

Ena berkata...

alahai.. sian pulak tengok sarah..
moga mama & sarah dan baby sihat2 aje ye.. ;D

LyNn HaMzAh berkata...

kesiannya sarah...hope dia cepat sembuh...tahniah yer untuk mamanya...dah nak masuk 2 bulan ek usia kandungan...

lily azliyana @ mama zara berkata...

mcm mane psaan preknenkan anak no 3 yek..sama tak mcm psaan preknen yg 2nd or yg 1st..ehehehe..saje sibuk nk tau..=p

nway, hope Sarah cpt baik ek..bile dh luka tuh kompemlah budak2 ni mcm 'fobia' walhal kdg2 lukanye sket jek..hihi

Mak Su berkata...

mengandung!!!?

tahniah ain, tahniah :D

Ain berkata...

azie: thanks dear...

tenggelam timbul azie skrg ni kan...

sibuk erk?

Ain berkata...

hanim: doktor suspek camtu la, tapi kalau still muntah jugak, kena la buat follow lagi...

nasib baik hari tu terus stop muntah...

Ain berkata...

maszmadi: thanks masz...

mama kena la rajin sapu bio-oil kat luka sarah tu. jangan berparut tak hilang udah la kan....

Ain berkata...

suziey: budak ekzema mcm ni la suziey. pantang berkudis sikit, kejap jer merebak tempat lain...

ain cuma tanya ngan doktor ada tak kes anak muntah bila maknya peknen, doktor tu senyum jer sambil jawab tak mungkin...

hahaha....

Ain berkata...

kak nza: kudis datang bertimpa-timpa...

huhu...

Ain berkata...

ena: mlm tadi sarah dah ok dah...

cikgu cakap, elok jer dia join aktiviti kat taska...

alhamdulillah...

Ain berkata...

lynn: thanks lynn...

syukur dengan rezeki yang Allah kasi...

Ain berkata...

lily: perasaan kali ni berdebar-debar. tak tahu la kenapa rasa macam tu....

hehehe...

anyway, paling seronok so far takde morning sickness. hopefully berjalan lancar mcm waktu peknenkan danishsarah dulu...

Ain berkata...

maksu: thank you maksu...

rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...

tahniah..sonok sgt dengar berita org pregnant..tahniah again...

sian sarah ye..sure pedih tu..

Related Posts with Thumbnails