Isnin, 3 Januari 2011

2 Perkara Yang Mengujakan di Awal Tahun Baru 2011

Rindunya nak menulis dan meluah rasa di sini. Kesian blog aku terabai sekian lama. huhuhu.... Bukan tak teringin nak update, tapi rasa macam malass gitewww. Kalau dah malasss tak dapek la sesiapa nak nolong kan??

Apa cerita mama-danishsarah di tahun 2011???? Awal tahun baru kali ni aku sambut penuh debaran, keterujaaan dan persoalan!!! Macam2 perasaan bercampur baur tapi yang pasti tuan empunya diri tetap cool. 

Bercerita tentang 2 perkara sebagaimana tajuk kat atas sana nun, PERTAMA-TAMANYA mestilah berkaitan dengan anak bujang nan seorang yang dah mula bersekolah hari ni. Tipu kalau aku cakap aku tak risau, tak nerbes, tak takot dan tak yang seangkatan dengannyaaaa. Soal pergaulan mungkin tak menjadi masalah buat danish sebab dia dah bertahun di tadika, tapi kalau bab berbelanja kat kantin sekolah tu masalah sikit kot. Tak biasa pegang duit apatah lagi nak kira duit. Kalau gi kedai memang tak pernah bawak balik duit lebih. Dia memang suka belanja kawan2 dia sekali. Hopefully lepas ni dia lebih bijak menguruskan duit belanja sekolah yang mama bekalkan. Nak belanja kawan boleh aje, jangan sampai awak yang tak makan udah ler....hehe.

 
Lagi satu yang aku risaukan tentang danish, soal nak ke toilet sekolah. Since dia ni memang jenis penakut, makanya tak dapat la aku bayangkan keadaan dia bila rasa nak buang air nanti. Lupa pulak nak pesan tadi, pergi toilet siap2 waktu rehat, ajak kawan temankan. Dah la dia ni jenis yang kerap jugak nak buang air. Part nak bukak seluar satu hal jugak. Confirm terhegeh-hegeh nak longgarkan tali pinggang.....huhuhu. Jangan kencing dalam seluar udah ler danish, malu ngan kengkawan nanti.....

 'muka ceria habis, tapi bergenang air mata sebenarnya'

Korang pulak macam mana? Ada jugak yang satu geng dengan aku hantar anak ke darjah 1 hari ni kan? Apa cerita agaknya pagi tadi dengan karenah anak masing2? Jom la share kat sini......

p/s: Perkara KEDUA tu kita sambung lepas ni k. N3 ni terpanjang sudaaaaa. SURPRISE!!!!!! 

23 comments:

Ena berkata...

salam..

alahai.. camtu la kan.. jd ibu ni.. mcm2 rasa ada.. risau la yg lebih kan! maklumla pertama kali..

InsyaAllah.. abg danis baik2 saja.

ena nyer turn nak rasa cenggitu tahun depan.. InsyaAllah..

Ain berkata...

ena,

lawaknya danish ni pagi tadi kemain bersemangat lagi nak gi skolah, masuk jer kelas terus bergenang air mato...huhu

kakcik berkata...

InsyaAllah... Danish akan pandai menguruskan dirinya. Berilah dia keyakinan. Dia kan dah jadi big boy? :)

Zaidah berkata...

dah besar dah anak dia tu.....danish mesti teruja n takut sebab tu dia ceria n bergenang air mata....tengok kat tv malam tadikpun ade jugak yang nangis...

Ain berkata...

kakcik: pagi tadi dia sempat sembang ngan ain...

"mama, nak gi sekolah kena la seronok kan mama?"

tak sangka pulak masuk kelas air mata dia bergenang....

alhamdulillah, waktu rehat tu dia dah boleh berdikari (ain tinggallkan dia kejap untuk hantar sarah ke taska), pergi ke kantin dengan kawan dan siap belanja kawan dia kuih....

lama2 nanti ok la rasanya...hehe

cik dah ganu kiter berkata...

mesti teruja antar anak sek kan..
apetah lg bdk2 yg bersek..tgk tv mlm td kelakar plk gelagat drjh 1..ada yg excited,ada yg nangis..mcm terbayang anak sendiri plk yg sek..

muiz 4 thn skg..so thn depan kena ntar tadika biar dia kenal apa itu sek..

rina a.k.a jaijina berkata...

hope danish dapat kawan reramai, so boleh ajak temankan gi toilet..ishk, macam² perasaan kan kak bile anak dah masuk sekolah, cemas aje kan..

Ain berkata...

zaidah: mcm tak percaya pun ada zai, kejap jer masa berlalu, sedar2 anak dah masuk sekolah....

kat sekolah danish tadi ada sorang jer yang nangis tak nak masuk kelas, yang lain menten cool.....

Ain berkata...

cik dah: bagus jugak kalau hantar anak ke sekolah awal2, dorang jadi lebih berdikari....

kalau 5 tahun, hantar ke pra-sekolah pun ok jugak....

Ain berkata...

rina: balik nanti siap la dia kena interview ngan mama...

nak tau la jugak apa perasaan dia kat sekolah hari ni....

actually mak bapak jauh lebih cemas dari anak sbb risau mcm2 perkara...

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum dan salam ziarah..saya folo blog ini..trime kasih atas info yang terdapat di blog ini

Ain berkata...

sahromnasrudin: thanks sudi singgah dan follow ain....

tunggukan kunjungan balas dari ain bermula dari sekarang...hehe

~aSHa~ berkata...

gitu la seorang mama kan...risau mcm2....tapi kita kadang2 sebenarnya tak tau...kalo takde kita...mereka sebenarnya leh berdikari..cuma kita je sbg mama ni risau melampau..sy pun kadang2 mcm2 fikir...

Shida berkata...

ain,sekolah seri paka kan??tak nmpk ain pong...huhuhu....ada rasa best,ada rasa risau...mcm2 yg rasa...tapi pagi tadi tgk abg am shida ok jer,so mama dia pun ok laa...hehehe....

kella berkata...

kak ain!!!! wah.. rindunya sama olang..
akhirnya kak ain muncul balik..
terima kasih singgah rumah kita.. :)

salam menyambut dua ribu sebelas...

:D

mamalieyna berkata...

salam tahun baru 2011 ain!

oooh eina pun belum berpengalaman, tp sure nebes gak..huhu..risau anak tak pandai itu tak pandai ini kan..

apa2pun nnti lama2 ok lah tu..moga semua berjln lancar!

LYaFRINA berkata...

ain...
lamanya x update blog...

woww.. danish dah masuk darjah satu.. insyallah.. nanti lh la danish berdikari. pgalaman y best tu

Ain berkata...

asha: anak2 zaman skrg tak manja macam kita dulu2 kan....

more independent...

Ain berkata...

shida: hopefully dorang boleh terima situasi baru ni dengan baik, takde la kita susah hati berpanjangan....

Ain berkata...

kella: rindu kella jugakkkkk....

dec 2010 penuh dengan kemalasan, sbb tu la akak lebih suka main jeling2 pandang2....

bukak blog pastu bw sikit2, selebihnya malas nak update...huhu

Ain berkata...

mamalieyna: salam tahun baru untuk iena jugak...

rasanya semua parents yang anak masuk darjah 1 rasa mcm ni....

kalau ada abang @ kakak kat sekolah yang sama boleh jugak tengok2 kan adik....

Ain berkata...

lyafrina: bila mood kemalasan melanda gini ler jadinya...

huhu....

danish mmg teruja nak masuk darjah 1, tapi tu la bergenang jugak air mata tadi...

hehe....

Softtouch [Hanim] berkata...

dah darjah stau ye abg danish...AIn jgn risau ok..Danish budak yg kuat...dia mesti ok punya...acik rindulah ngan danish n sarah...

Related Posts with Thumbnails