Ahad, 14 Jun 2009

BUBUR JAGUNG

First time aku nak wat entry masak-masak. Aku ada niat jahat sebenornya.... ya Allah Kau ampunkanlah aku......Saje nak buat air liur adik aku kat Arab Saudi tu meleleh bila tengok entry aku neh....Achik, kat Arab Saudi ada ke bubur jagung cam gini? Sila telan air liur kalau terliur ehhh!!!! Sapa suruh ko gi lama-lama??? Bosan aku tak dok geng nak ngobro-ngobro....

Semalam vitamin "R" aku cam terlebih jerk. Apalagi aku buat la aktiviti memasak bubur jagung. Cian tengok jagung yang aku beli ari tuh, sampai naik kuning dah kulit dia.......Tuan dia reti beli jer, masak malaih. Aku benornya ngajuk ngan jagung nih. Asalnya kirim kat adik ipar aku  belikan jagung hybrid, tapi dia gi beli jagung kampung. Mana la sedap kalau rebus, dah la takde rasa apa, pastu isi dia bila makan macam hampas kelapa. Tak reti aku nak explain camne. Kekdahnya nak kasi feel sikit bila makan jagung ni kan, aku masak la dia jadik bubur........Sungguhhhh sodapppppppp..... 

Nampak tak kulit jagung yang dah kuning tu??? Kalau tengok kulit dia, memang takde selera nak makan kan??? Tambah tak berselera bila tengok isi dia yang dah kecut dan mcm gigi rongak tu.......

Tetiba plak rasa cam sedap bila tengok jagung yang aku dah hiris ni. Punya beria aku hiris, sampai atas muka Danish jagung ni terbang...... Sapa suruh menyibuk ngan mama kat dapur?? Yg aku tak tahan nak gelak tu, bila Danish ni tanya aku "Nape mama asyik duk ambik gambar jagung ni??". Hahaha...... "Mama nak tunjuk kat Achik, sbb kat tempat Achik takdok jagung". Bantai aku jawab, bukan dia tahu pun kalau aku tipu. Entah-entah kat tempat Achik tu ada jagung lagik besar dan best dr jagung mama ni. 

Sesambil tunggu jagung ni empuk, aku layan internet...... terjah mana-mana blog kengkawan yang sempat. Sambil tu jugak, hidung aku kembang kempis duk hidu aroma jagung yang tengah menggelegak kat dapur....... tak sabarnya tunggu bubur ni masak..... 

Tu dia, yang ditunggu-tunggu...... dah ready tuk kami makan. Perasminya udah tentu anak teruna ku itewww. "Sedappp ahhhh mama". "Puji ikhlas ke sesaje nak ambik hati mama tu". Part yang paling aku suka bila makan bubur jagung ni, pastinya saat melayan telur-telur katak yang memutih kat dlm pinggan tu??? Syokkk sungguh....... jangan la nanti ada plak telur2 ni yang menetas kat dalam perut aku sudah.......... 

12 comments:

atie berkata...

Nampak cam sedap jerk bubur tu ain, kat mana nak cari jagung nih????hihi

::@FiQ berkata...

uiii sedapp tuuu!

Mama-Danish & Sarah berkata...

atie: kak, kalau nak jagung yang sedap, beli jer kat giant. Rebus pun dah cukup manis. Kalau buat bubur lagik mabeles...jagung kampung tak sedap sbb isi dia tawar....

afiq: thank u singgah....dah lama tak masak bubur jagung ni. Sib baik menjadik.

ummumishkah berkata...

sedapnya bubur tu... terliur gak ni.. hihihi

honeylanz berkata...

sedapnye...tetiba rs mcm mengidam ;)

Zareda Norman berkata...

yeah tengok pun tahu sedap..

tapi tekak kak zar teringin jagung kelapa lah pulak..

shi3la berkata...

wahhhh bubur jangungg memang peberet haku hoo...jelssss nihhh...!!nakk bubur jagungg..nakk bubur jagungggg...!!!

jagungg kalo wat pudingg pon sedapp jugakk..:)

Mama-Danish & Sarah berkata...

ummumishkah: kalau dekat, confirm ain tapau untuk akak.

honeylanz: has, kalau mengidam mesti kena carik neh. nanti air liur baby meleleh....

Mama-Danish & Sarah berkata...

Zareda Norman: Kak Zar, ain tak pernah dengar lak jagung kelapa......macam mana rupa dia erk??? jagung rebus makan ngan kelapa parut ke??? Jakun sungguh ain ni.....tak pernah tengok la kak.

shi3la: ain pernah try buat puding jagung tapi tak jadik....ada resepi ke??? leh share ngan ain...ain pun suka gak makan puding. selalunya kalau buat puding orang pakai jagung dalam tin tu kan???

kakLuna berkata...

wah..mesti mudah ko melawas kan...hihihi

mamadanish78 berkata...

wah...sedap la pulak...nyum2....

Mama-Danish & Sarah berkata...

kakLuna: aku biasa-biasa jer....kalau ngan bubur jagung mmg takde problem. Mungkin sebab aku suka masak bubur kurang manis...

MamaD: Meh singgah rumah. tak balik lagi kan???

Related Posts with Thumbnails